Laita puiden lehdet kiertoon

Piha
Hyödynnä maahan karisseet puiden lehdet. Niiden avulla kierrätät ravinteita ja lisäät maan multavuutta. Näillä vinkeillämme saat syksyn lehtisadosta täyden hyödyn.

1. Lehtikate pensaille

Puut ja pensaat voivat parhaiten, kun niiden lehdet saavat hajota juuriston tuntumassa. Näin lehtien sisältämät ravinteet päätyvät takaisin kasvin käyttöön, ja kasvualusta muhevoituu pikkuhiljaa. Suurpiirteinen haravointityyli tuottaa puutarhassa monia etuja: karike tasoittaa maan lämpötilaeroja ja kosteuseroja sekä estää rikkaruohojen kasvamista.

Älä kuitenkaan levitä paksuja kerroksia juuristoalueelle maan routaannuttua, sillä se hidastaa kasvualustan sulamista keväällä. Kärrää lehdet katteeksi ennen pakkasia.

Jos lehtokotiloita on massoittain, lehtien haravoinnista on yleensä etua, sillä kotilot viihtyvät lehtien suojassa.

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Kasvihuoneessa kuivat lehdet ovat mainio pakkassuoja esimerkiksi viiniköynnökselle.Korit ja kuitukankaiset keräysastiat ovat käteviä etenkin pikkupihalla.
Kasvihuoneessa kuivat lehdet ovat mainio pakkassuoja esimerkiksi viiniköynnökselle.Korit ja kuitukankaiset keräysastiat ovat käteviä etenkin pikkupihalla.

2. Elämää nurmikkoon

Lehtien silppuamista nurmikkoon on viime vuosina mainostettu haravoinnin korvaajana. Jos jätät lehdet nurmikolle, kariketta syövien lierojen, kuten kastematojen, määrä lisääntyy. Vastaavasti ne vähenevät, jos poistat kaiken eloperäisen aineksen. Lehtien silppuamisesta on maan myllääjille hyötyä, sillä lierojen on helppo vetää silput käytäviinsä.

Noudata kohtuutta lehtien määrässä, sillä paksu kerros muodostaa happea läpäisemättömän ja hautovan kerroksen. Lämpimänä syksynä kasvava nurmikko saattaa myös näivettyä kostean peitteen alla. Lisäksi talvituhosienet voivat muodostua riesaksi.

Jos nurmikkosi muistuttaa paraativiheriötä, kokeile silppuamista varovasti. Aloita vähäisellä lehtimäärällä, seuraa aineksen hajoamista ja nurmikon kuntoa. Muutos näkyy muutamassa vuodessa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos taas pidät nurmikon melko korkeana, kulutus on vähäistä etkä kerää ruohosilppua, voit silputa lehtiä nurmikolle uskaliaammin. Älä kuitenkaan jätä ruohikolle paksuja lehtikerroksia.

Haravointia ei kannata lopettaa kokonaan, sillä pihanurmikko hyötyy siitä. Sammalen ja kuolleiden ruohonversojen poistaminen parantaa kaasujen vaihtoa ja nurmikon kuntoa.

3. Suojaa kasveille

Kasvihuoneessa kuivat lehdet ovat ilmava ja erinomainen suojakate sekä juuristolle että versostolle. Koska lehtien kastumisesta ei ole pelkoa, voit kasata niitä kasvin päälle reilun kerroksen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Avomaalla lehtiä ei kannata levittää kasviryhmille liian varhain ja liian paksuksi kerrokseksi, sillä kostea ja lämmin kasa tarjoaa houkuttelevan alustan kasvitaudeille ja tuholaisille. Kun pakkaset alkavat, voit suojata perennoja ilmavasti kuivilla lehdillä.

4. Apua kukkasipuleille

Jos kukkasipulien istutus jäi myöhäiseksi, peittele kasvupaikka lehdillä. Se jatkaa juurtumisaikaa.

Jos kasvatat sipulikukkia pensaiden alla, kaapaise syksyllä tai keväällä ainakin enimmät lehdet pois. Tiivis kerros haittaa sipulikukkien työntymistä valoon.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Silppuaminen ruohonleikkurilla tai silppurilla nopeuttaa lehtien hajoamista. Älä kuitenkaan jätä nurmikolle yhtenäistä ja tasaista lehtipeitettä.
Silppuaminen ruohonleikkurilla tai silppurilla nopeuttaa lehtien hajoamista. Älä kuitenkaan jätä nurmikolle yhtenäistä ja tasaista lehtipeitettä.

5. Voimaa kompostista

Kasvien sienitaudeista pääset eroon kompostoimalla sairaat lehdet tai sekoittamalla ne maahan. Esimerkiksi tautien vaivaamien marjapensaiden, ruusujen ja omenapuiden lehdille menetelmä sopii hyvin. Vaihtoehtoisesti voit peitellä lehdet multakatteella, jotta sienitautien itiöt eivät pääse keväällä liikkeelle. Myös kananlantavedellä tai muulla runsaasti typpeä sisältävällä lannoitteella kasteleminen jouduttaa sairaiden lehtien ja samalla myös taudinaiheuttajien hajoamista.

Lehtikomposti on oivallista maanparannusainetta kaikille puutarhan kasveille. Se parantaa kasvualustan ominaisuuksia kuten veden- ja ravinteiden pidätyskykyä. Annostelu ei ole kovin tarkkaa, sillä lehtikomposti sisältää vain niukasti typpeä. Muita ravinteita ja hivenaineita siinä sen sijaan on mukavasti.

Kasaa komposti kerros kerrokselta lehdistä sekä typpeä sisältävistä aineksista, esimerkiksi kompostimullasta tai lannasta. Peittele, huolehdi riittävästä kastelusta ja käännä kasa seuraavana vuonna.

6. Täytettä säiliöön

Jos talousjätekompostoriisi kertyy niukasti jätettä talven aikana, varaa puiden lehtiä täyteaineeksi. Massan lisäys auttaa kompostia toimimaan pakkasillakin. Lehdet kannattaa kerätä kuivalla säällä jätesäkkeihin.

Kompostin kuivikkeeksi ja ilmavuuden tuojaksi lehdistä ei kuitenkaan ole, joten säiliöön on hyvä lisätä normaaliin tapaan esimerkiksi haketta ja turvetta.

 

Esimerkiksi tammen ja haavan lehdet hajoavat hitaasti. Niiden rikkominen talikolla tai ruohonleikkurilla helpottaa lierojen urakkaa.Suojapeitteen päälle on helppo haravoida varsinkin, kun lehtiä kertyy paljon.
Esimerkiksi tammen ja haavan lehdet hajoavat hitaasti. Niiden rikkominen talikolla tai ruohonleikkurilla helpottaa lierojen urakkaa.Suojapeitteen päälle on helppo haravoida varsinkin, kun lehtiä kertyy paljon.

7. Ainesta kasvimaalle

Sekoita puiden lehdet kasvimaahan, niin maan pieneliöstö hajottaa ne nopeasti. Esimerkiksi pelto- ja multalierot hyötyvät maahan käännetyistä lehdistä ja eloperäisestä aineksesta. Valitse työhön lapio jyrsimen asemasta, jotta lierot eivät turhaan hupene.

Eloperäisen aineksen lisäys vähentää maalevintäisiä kasvitauteja rikastuttaen maan mikrobikantaa. Maan pieneliötoiminta vilkastuu lisäsitpä lehdet maahan kompostoituina tai sellaisenaan. Pieneliöillä on valtava merkitys muun muassa mururakenteelle ja ravinteiden muuttumiselle kasveille käyttökelpoiseen muotoon. Muista myös kalkita maata riittävästi.

Vähän typpeä sisältävien karisseiden lehtien sekoittaminen kasvualustaan sitoo typpeä, mutta aineksen maaduttua se vapautuu takaisin kasvien käyttöön.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.