Hedelmätarhan nurmikolla on miellyttävä kävellä eikä lyhyeksi leikatusta nurmikosta ole edes kovin paljon haittaa täysikasvuisille puille.

Kuitenkin etenkin nuoret hedelmäpuut kärsivät nurmesta. Nuoren puun juuret kulkevat niin lähellä maanpintaa, että ne joutuvat kilpailemaan ravinteista nurmikon kanssa. Nurmikko saattaa kuluttaa ravinteet niin tarkkaan, että puidenkasvu pysähtyy ja ne jäävät kitumaan vuosiksi. Nuoren hedelmäpuun alusta on tarkoituksenmukaisinta pitää mulloksella ensimmäiset vuodet.

Kevyt kääntäminen lisää myös maan ilmavuutta. Maan kosteuden säilyttämiseksi puun alusta voidaan kattaa ruohosilpulla, lehtikarikkeella, kuorikkeella tai jollakin muulla orgaanisella katteella. Niiden alla viihtyvät lierot ja kaikki muutkin maan pieneliöt. Jos kasvualusta on kovin savespitoinen, katteet edistävät myös maankuohkeutumista.

Täysikasvuinen hedelmäpuu ei kärsi nurmikatteesta enää samassa määrin kuin nuori puu, koska sen juuristo kulkee nurmikasvien juuria syvemmällä. Tällaisen hedelmäpuun lannoittaminen on kuitenkin hankalaa, koska lannoitteet on saatava puun juurien ulottuville. Nurmelle levitettylannoite hyödyttää vain nurmikkoa.

Jos hedelmäpuun alusta katetaan orgaanisilla katteilla, niitä ei pidä levittää aivan hedelmäpuuntyvelle ja runkoa vasten, koska silloin siihen muodostuu otollinen suojapaikka toukille ja muille puun kuorta vioittaville eliöille ja taudin aiheuttajille. Puun runkoa peittävän katteen suojassa myös myyrät pääsevät tekemään tuhojaan.

Hedelmäpuiden alustat voidaan kattaa myös sanomalehdillä, mustalla muovilla tai kuitukankaalla. Ne estävät tehokkaasti rikkakasvien kasvua. Nämä katteet voidaan peittää karikkeella tai ruohosilpulla, jos niiden ei haluta jäävän näkyviin. Tällaisilla katteilla on kuitenkin se huonopuoli, että ne ovat oivallinen lymypaikka vesimyyrälle, joka voi katteiden alla tehdä rauhassa tuhojaan.

Kastelu

Istutuksen jälkeisinä vuosina hedelmäpuita ei yleensä tarvitse kastella. Etenkin kevyessä, hikevässä maapohjassa puiden juuret hakevat helposti veden ja tunkeutuvat nopeasti pohjaveteen saakka.
Erittäin savespitoisessa maassa hedelmäpuu saattaa kuivana kesänä kärsiäkin veden puutteesta, koska puun juuret kasvavat tällaisessa maassa suhteellisenpinnassa. Jos on tarvetta kastella, vettä on annettavakerralla runsaasti, useita kymmeniä litroja. Vähäisestä kastelusta ei ole mitään hyötyä.

Kuvat: 

Hedelmätarhan nurmikolla on miellyttävä kävellä eikä lyhyeksi leikatusta nurmikosta ole edes kovin paljon haittaa täysikasvuisille puille.

Puiden alle voidaan levittää katteeksi ruohosilppua. Se on erinomaista viherlannoitusta. Riittävän paksu katekerros estää myös rikkakasvien kasvua. Ruohosilppua ei kuitenkaan pidä levittää aivan puuntyvelle ja runkoa vasten, ettei siitä muodostuisi suojapaikkaa kaikenlaisille puun runkoa vioittaville tuholaisille.


Puiden alle voidaan levittää katteeksi ruohosilppua Se on erinomaista viherlannoitusta. Riittävän paksu katekerros estää myös rikkakasvien kasvua.

Artikkelin sisältö on ote kirjasta Kotipuutarhan hedelmät ja marjat (© Meeri Saario ja Kustannusosakeyhtiö Tammi 2008 ISBN 978-951-31-4147-9). Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Kustannusosakeyhtiö Tammen kanssa.

Lisätietoja: www.tammi.fi