Puiden lannoitus kannattaa tehdä aikaisin keväällä heti lumen sulamisen jälkeen tai kun maa on vielä kostea.

Yksinkertaisin tapa lannoittaa on käyttää moniravinteisia puutarhan yleislannoitteita. Ne ovat kloorittomia, koska monet puutarhakasvit, esimerkiksi kirsikka ja monet marjakasvit, eivät siedä klooria. Sopiva vuotuinen lannoitemäärä nuorelle omenapuulle on 3-4 desilitraa ja täysikasvuiselle noin puoli litraa rakeista puutarhalannoitetta. Lannoite levitetään lähelle puun oksien ulkokehää.

Siellä ovat kaikkein toimivimmat hiusjuuret. Rakeisten lannoitteiden heikkoutena on, että josne jäävät maan pinnalle kuivaan maahan, suurin osa niiden sisältämästä typestä haihtuu ilmaan. Siksi ne olisi hyvä mullata maahan. Jos puun alla kasvaa nurmi, lannoitteille tehdään syviä, hedelmäpuunjuurten syvyyteen ulottuvia reikiä, joihin lannoitteet sijoitetaan ja peitetään.

Jos puita halutaan hoitaa täysin luonnon mukaisesti, lannoitteeksi annetaan kompostia ja karjanlantaa suunnilleen 10 litraa puuta kohden. Ne levitetään juuristoalueelle ja mullataan kevyesti. Muita luomulannoitteita ovat muun muassa apatiitti- ja biotiittijauheet sekä Kemiran rakeinen Luomu-lannos.

Hedelmäpuiden kasvua ja kuntoa on seurattavavuosien mittaan, ja lannoitusta on lisättävä tai vähennettävä kasvun mukaan. Etelä-Suomessa nuorten puiden versot kasvavat 40-50 cm, pohjoisempana hiukan vähemmän. Enempää ne eivät saisikaan kasvaa, muuten niiden satoikään tulo viivästyy.

Täysikasvuisen omenapuun sopiva verson pituus kasvu on Etelä-Suomessa 30-50 cm ja pohjoisempana vähän vähemmän. Versonkasvussa on kuitenkin suuria lajikekohtaisia eroja. Liian voimakasleikkaaminen kiihdyttää verson kasvua. Lannoitusta vähentämällä voidaan verson kasvua tietysti hillitä.

Kuvasa: Puiden lannoitus kannattaa tehdä aikaisin keväällä heti lumen sulamisen jälkeen tai kun maa on vielä kostea. Silloin rakeiset lannoitteet liukenevat helposti ja kulkeutuvat veden mukana puun juurten ulottuville.

Artikkelin sisältö on ote kirjasta Kotipuutarhan hedelmät ja marjat (© Meeri Saario ja Kustannusosakeyhtiö Tammi 2008 ISBN 978-951-31-4147-9). Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Kustannusosakeyhtiö Tammen kanssa.

Lisätietoja: www.tammi.fi