Tavallisen omenapuun istutusleikkaus

Tavallisen omenapuun istutusleikkaus

1. Lyhennä taimen latvaversoa noin 1/3 ja jätä muita versoja pidemmäksi.
2. Lyhennä sivuversoja 1/3–1/2. Sopiva versojen pituus on 30–40 senttiä.
3. Poista mahdollinen kilpalatva ja runkoon nähden terävässä kulmassa kasvavat versot.
4. Jätä latvaverson lisäksi ainakin kolme tukevaa oksaa eri puolille runkoa.
5. Poista keskikesällä leikkauskohdan jälkisilmuista mahdollisesti kasvaneet versot.

Mistä tunnistan hyvän taimen?

Omenapuun taimen pitää olla kohtuullisen suora. Pienet vinoumat ja mutkat eivät ole pahasta, ne oikenevat paksuuskasvun myötä. Latvuksessa on hyvä olla oksia tasaisesti eri korkeuksilla ympäri runkoa. Lähes 90-asteinen oksakulma on optimi. Vältä taimia, joissa on kuorivaurioita. Hyvin hoidetun puun lehdet ovat elinvoimaiset ja vihreät.

Tarkista nimilapusta, missä taimi on viljelty. Kotimaisuus on hedelmäpuiden talvehtimisen kannalta ensiarvoisen tärkeää. Lapusta kannattaa myös selvittää puun perusrunko. Tavallisen omenapuun perusrungoista käytetään merkintää YP, A2 tai Antonovka, hillittykasvuisista esimerkiksi B9, MTT1 tai MTT5.

Hillittykasvuisen omenapuun istutusleikkaus

Hillittykasvuisen omenapuun istutusleikkaus

1. Lyhennä omenapuun latvaversoa noin 1/3.
2. Jätä lähes 90 asteen kulmassa kasvavia sivuversoja 3–4 kappaletta. Versojen on hyvä kasvaa eri korkeuksilla ja osoittaa tasapuolisesti joka suuntaan.
3. Älä leikkaa sivuversoja vaan taivuta ne vaaka-asentoon esimerkiksi painojen tai runkoon sidottavien narujen avulla.
4. Poista alle 70–80 sentin korkeudella kasvavat versot kokonaan.

Voit pakottaa uudet, liian jyrkkäkulmaiset versot noin 10 sentin mittaisina ulospäin esimerkiksi coctail-tikulla tai pyykkipojalla.
Voit pakottaa uudet, liian jyrkkäkulmaiset versot noin 10 sentin mittaisina ulospäin esimerkiksi coctail-tikulla tai pyykkipojalla. Jatka taivutusta, kunnes verso jää vaakatasoon.

Tue hyvin ja poista kukat

Hillittykasvuinen omenapuu tarvitsee hyvän tuen läpi elämänsä, sillä puun juuristo jää pieneksi. Asenna tukitolppa 10–12 sentin päähän rungosta, ja katkaise se noin 2,5 metrin korkeudelta. Sido puu tolppaan kestävällä ja hellävaraisella muovisella tuentalangalla ja tarkista säännöllisesti, ettei se kurista paksunevaa runkoa.

Jotta puulle ehtisi kehittyä hyvä juuristo ja tukevat oksat, on tärkeää, että poistat kaikki kukat mahdollisimman aikaisessa vaiheessa kahtena ensimmäisenä vuonna. Muista nyppiä vain kukat, jätä lehdet paikoilleen.

Mikä on hillittykasvuinen omenapuu?

Omenapuun ominaisuudet, kuten kasvuvoima, talvenkestävyys ja satoisuus, riippuvat sen perusrungosta. Hillittykasvuinen omenapuu on vartettu perusrunkoon, joka jättää puun matalaksi ja tuottaa satoa nuorempana kuin tavanomaiset omenapuut. MTT1 on kaikkein hillittykasvuisin perusrunko, jonka oksia ei välttämättä tarvitse taivuttaa kasvun hillitsemiseksi.

Pienikokoisella omenapuulla on etunsa ja haittansa. Ne vievät vähemmän tilaa, ja niitä voi istuttaa jopa 150–200 sentin välein. Puun elinikä on kuitenkin vain 15–20 vuotta, ja lisäksi sitä on pienijuurisena kasteltava usein etenkin kuivien kausien aikana.

Hillittykasvuisen omenapuun jatkokasvatusohjeet löydät Taimistoviljelijöiden nettisivuilta www.taimistoviljelijat.fi.  

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.