Pikkupihan kasvillisuus voi olla muutakin kuin leikattu nurmikko ja taloyhtiön istuttama pensasaita. Monesti säännöllistä leikkuuta vaativa nurmi on turhan työläs, ja moni toivoo sen tilalle helppohoitoista mutta kuitenkin näyttävää, kenties hieman tallausta kestävää kasvia.

Matalat maanpeittokasvit soveltuvat tarkoitukseen hyvin. Ne kasvavat usein niin tuuheaksi matoksi, että rikkakasvit eivät jaksa nousta niiden lävitse. Monet peittoperennoista viihtyvät parhaiten varjossa esimerkiksi puiden ja pensaiden alla, mutta myös aurinkoiseen ja paahteiseen puutarhaan on sopivia lajeja – esimerkiksi maksaruohot ovat edukseen kivipuutarhassa kivien ja koristesoran joukossa.

Karmiininpunakukkainen tuoksukurjenpolvi ja rönsytiarella kukkivat samoihin aikoihin kesäkuussa.
Karmiininpunakukkainen tuoksukurjenpolvi ja rönsytiarella kukkivat samoihin aikoihin kesäkuussa. Rönsytiarella menestyy parhaiten varjossa, mutta tuoksukurjenpolvi lähes missä vain. Jälkimmäinen leviää maanpäällisillä versoillaan sekä siementämällä.

Keskikokoiset perennat sopivat oleskelualueen reunoille ilahduttamaan kukinnallaan. Kookkaimmista perennoista, kuten tattarista, purppurapunalatvasta (Eupatorium purpureum) ja nauhuksista (Ligularia), voit kasvattaa kesäksi näkösuojan pihan reunamille tai hyödyntää niitä näyttävinä yksittäiskasveina koristeistutuksissa. Talvella pystyyn kuivaneet kukinnot ovat koristeellisia ja elävöittävät pihan ilmettä.

Köynnöksillä saat rehevyyttä pieneen pihaan ilman, että tila käy ahtaaksi. Pergolaa, säleikköä tai köynnöstukia pitkin kiipeilevät köynnökset kasvattavat nopeasti vihreän lehtiseinämän ja antavat näkösuojaa.

Raja-istutuksiin kannattaa valita säännöllistä leikkaamista sietäviä pensaita, kuten pensasangervoja (Spiraea), kiiltotuhkapensasta (Cotoneaster lucidus) tai taikinamarjaa (Ribes alpinum), sillä vapaasti kasvava pensasaidanne on moneen pikkupihaan liian leveä.

Pihapuuksi sopivat pieni- tai kapeakasvuiset lajit. Omenapuista vähiten tilaa vievät hillittykasvuiseen perusrunkoon vartetut lajikkeet – pölytyksen varmistamiseksi voit valita 2–4 lajiketta sisältävän perheomenapuun. Talvivihreyttä saat esimerkiksi pilarikatajalla (Juniperus communis f. suecica) tai pilarituijalla (Thuja occidentalis ’Columna’ tai ’Fastigiata’), mutta ne täytyy muistaa suojata kevätauringolta varjostuskankaalla vähintään kolmen kevään ajan istutuksesta.

Parhaat maanpeittäjät

Perennat

 • Taponlehti (Asarum europaeum), varjoon, leviää melko hitaasti, mutta hyvin peittävästi, ainavihannat lehdet.
 • Tuoksukurjenpolvi (Geranium macrorrhizum), aurinkoon ja puolivarjoon, myös vähämultaiseen maahan.
 • Suikeroalpi (Lysimachia nummularia), aurinkoon ja varjoon, kestää tallausta.
 • Ketohanhikki (Potentilla anserina), aurinkoon, kestää tallausta.
 • Ajuruohot (Thymus), aurinkoon ja puolivarjoon, kestää tallausta.
 • Rönsytiarella (Tiarella cordifolia), varjoon tuoreeseen maahan.
 • Rönsyansikka (Waldsteinia ternata), aurinkoon ja varjoon.

Pensaat

 • Vuohenkuusamat (Diervilla), aurinkoon ja varjoon kaikenlaisille kasvupaikoille, I–IV-vyöhykkeille.
 • Lamohietakirsikka (Prunus pumila var. depressa), aurinkoon, kuivaan tai tuoreeseen maahan, I–V-vyöhykkeille.
 • Lamoherukka (Ribes glandulosum), aurinkoon ja varjoon kaikenlaisille kasvupaikoille, I–VII-vyöhykkeille.

Kauneimmat pikkupuut

 • Helmiorapihlaja (Crataegus x mordensis ’Toba’), 3–4 m, I–III(IV)
 • Marjaomenapuu (Malus baccata), 6–8 m, I–VI-vyöhykkeille
 • Rusokirsikka (Prunus sargentii), 4–5 m, I–III
 • Riipparaita (Salix caprea ’Pendula’ ja ’Kilmarnock’), 2–3 m, I–III
 • Rungollinen syreeni (Syringa), lajista riippuen 2–6 m, I–IV(VII)

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.