MAINOS

Nyt on aika huoltaa pihakalusteet

Piha

Näyttävätkö puutarhakalusteesi rähjäisiltä ja kuluneilta? Tartu juuriharjaan, pese ja suojaa kalusteet materiaaleille sopivilla aineilla. Säännöllinen hoito lupaa kalusteille pitkää ikää.

Jaa sosiaalisessa mediassa
Puutarhakalusteet pysyvät hyvännäköisinä vuosia, jos jaksat huoltaa niitä vähintään kerran vuodessa. Vielä parempi, jos saisit tartuttua puuhaan kahdesti vuodessa: syksyllä, kun viet kalusteet talvivarastoon, ja keväällä, kun aloitat uuden kesäkauden.

Peliä ei ole menetetty, vaikka olisitkin unohtanut syyshuollon. Saat kalusteista kelvollisia, jos olet valmis tarttumaan pensseliin. Jos aikaa ja intoa riittää, ryhdy töihin.

Mutta jos laiskottaa, lahjoita vanhat kalusteet jollekin ahkerammalle tai kärrää ne jätteenkäsittelylaitokselle. Siellä huolehditaan niiden asianmukaisesta jatkokäsittelystä.

Kun ostat uutta puutarhakalustoa, kysy myyjältä, mitä materiaalia tuotteet ovat ja miten niitä hoidetaan. Selvitä jo ostovaiheessa myös se, miten hävität vanhat kalusteet mahdollisimman ympäristöystävällisesti.

Säilytä pihakalusteet kuivassa ja viileässä

 Pihakalusteet säilyvät parhaiten kuivassa ja viileässä tilassa. Lämpöä ei tarvita, se voi kuivattaa esimerkiksi kovapuisia kalusteita liikaa.

Rottinkikalusteet eivät kestä lämmönvaihteluja eivätkä kosteutta, joten ne sopivat parhaiten esimerkiksi viherhuoneisiin tai lasitetuille parvekkeille.

Jos kalusteet eivät mahdu autotalliin tai ulkovarastoon, yritä saada ne edes katoksen alle suojaan sateilta. Muovi kovettuu pakkasessa, joten älä kolhi muovia sisältäviä kalusteita tai istu niissä pakkasella.

Kalusteita voi säilyttää myös suojakankaan alla. Peittele kalusteet väljästi ja tarkista, että kalusteet ovat varmasti kuivia. Kosteat ja liian tiiviin suojan alla hautuvat kalusteet voivat homehtua.

Aloita huolto pesulla

 Pese kalusteet vedellä ja miedolla pesuaineella, esimerkiksi mäntysuovalla. Pinttyneeseen likaan voit käyttää valkaisevaa puhdistusainetta tai puutarhakalusteiden pesuun tarkoitettuja, hometta poistavia erikoispesuaineita.

Osa kalustemyyjistä on sitä mieltä, että painepesuri sopii puutarhakalusteille, mutta toisten mielestä se on liian kovakourainen. Viisainta lienee käyttää omaa harkintaa.

Puhdasta tulee myös pehmeällä juuriharjalla. Hammasharjalla saat koluttua pienet kolot. Anna kalusteiden kuivua kunnolla pesun jälkeen, ja käytä sitten kullekin materiaalille tarkoitettuja hoitoja suoja-aineita.

Onko tiikki aina tiikkiä? Aito tiikki on arvokasta ja kestävää puuta, mutta kaikki tiikin nimellä maailmanmarkkinoilla myytävät tuotteet eivät ole välttämättä aitoja. Koska tuotteen alkuperästä on vaikea saada selkoa, esimerkiksi S-ryhmän liikkeisiin ei hankittu tälle kaudelle lainkaan tiikkisiä kalusteita.

Mutta mistä ne on tehty? Männyn nyt vielä ehkä tunnistaa männyksi, mutta puutarhakalusteiden uusien materiaalien nimet eivät kerro kuluttajalle mitään. On pakko pyytää myyjää tulkiksi, kun haluaa saada selville, mistä puutarhakalusteet on valmistettu.

Jysk esimerkiksi myy Petan-, Artwood- ja Fiberstone-kalusteita. Mitä ne ovat, markkinointikoordinaattori Riikka Leskinen?

– Ne ovat helppohoitoisia ja pitkäikäisiä kalustemateriaaleja, jollaisia asiakkaat yhä enemmän etsivät.

Jyskin valikoimissa on Leskisen mukaan kahdentyyppisiä muovipunoskalusteita: polyrottinkia ja liikkeen oman malliston Jutlandia-merkkisiä petankalusteita.

Polyrottinki on pyöreää ja petan litteäksi kudottua punosta, joka on liitoskohdistaan kestävämpää kuin pyöreä kudos. Artwood näyttää puulta ja fiberstone graniitilta, mutta molemmat ovat muovipohjaisia tuotteita.

Mitä aineita puutarhakalusteiden hoitoon löytyy? Katso seuraavalta sivulta.

 

 

Garden Furniture Oil Woodex Harwood Oil
Garden Furniture Oil soveltuu kaikille puisille puutarhakalusteille. Käsittelemättömälle puupinnalle tarkoitettu öljy estää homeen syntymisen ja levän kasvun. Riittoisuus noin 12 m2/l. Puolen litran pakkaus maksaa 15,90 €, Rustins. Ulkokalusteiden ja rakenteiden suojaamiseen tarkoitettu Woodex Harwood Oil suojaa puupintoja kosteudelta, likaantumiselta ja auringon UV-säteilyltä. Soveltuu mahongille ja muille eksoottisille puulajeille sekä lämpökäsitellylle ja kestopuulle. Hinta noin 11 €/500 ml, Teknos.

 

Softcare-tuotteet tekstiileille
Pakkaus puutarhakalusteiden tekstiileille: 500 ml:n pullo Softcare-tekstiilisuojaa riittää viiden hengen ulkotekstiilikalusteryhmän käyttöpintojen suojaukseen kertaalleen. Tekstiilipesuaine (500 ml) sopii pesuun ja tahrojen poistoon. Pakkauksessa on myös froteeliina ja kirjalliset käyttöohjeet. Hinta noin 30 € Softcaren verkkokaupasta www.softcare.fi tai jälleenmyyjiltä.

 

TeakOil Spray Väritön kovapuuöljy Alu Care
Väritön TeakOil Spray on helppokäyttöinen suoja- ja hoitoaine kaikille puulajeille. Puhdistaa ja vahvistaa kalusteita, palauttaen niiden luonnollisen sävyn. Hinta noin 10 euroa / 500 ml, Maston. Väritön kovapuuöljy soveltuu kovapuisten puutarhakalusteiden hoitoon ja suojaamiseen. Runsaasti kasviöljyjä sisältävä öljy tekee puun pinnasta hengittävän ja tuo samalla puun oman värin kauniisti esille. Hinta 32 €, Osmo Color. Alu Care -alumiinin puhdistusaine ja vaha on puutarhakalusteille, jotka on valmistettu hiomattomasta alumiinista. Estää värjäytymisen ja hapettumisen eikä muuta pinnan alkuperäistä väriä ja kiiltoa. Hinta 12 €/650 ml pullo, Leke-myynti.

 

Tikkurila Tehopesu ja Homeenpoistoaine
Pese huonoon kuntoon päässeet puutarhakalusteet Tikkurilan Tehopesulla tai Homeenpoistoaineella. Ne tuhoavat pieneliöt ja kuluttavat pinnan sopivan karheaksi huoltomaalausta varten. Tehopesu sopii myös muovipintojen puhdistukseen. Puolen litran pakkaus Tehopesua maksaa noin 10 € ja Homeenpoisto noin 8 €/litra.
Teak Oil ja Hardwood Oil
Hoitotuotteita tiikkikalusteille ja kovapuulle: Teak Oil ja Hardwood Oil 9,99 €/ litran pullo, Jysk.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

painepesuri