MAINOS

Moottorisahan käyttäjä, muista turvallisuus

Piha

Moottorisaha on hengenvaarallinen laite. Työtapaturmia sattuu joka vuosi ammattilaisillekin. Turvallinen moottorisahaus edellyttää kunnossa olevaa sahaa, hyviä turvavarusteita ja oikeita työtapoja. Lue moottorisahan käyttäjän työturvallisuusohjeet.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Moottorisahaa ei pidä koskaan käyttää yksin. Jos kaveria ei ole kuuloetäisyydellä, pitää ainakin puhelimen olla käden ulottuvilla. Katselijat, etenkin lapset, komennetaan vähän kauemmas sahurista.

Sahaamaan ryhdyttäessä otetaan tukeva asento ja varma ote sahasta. Sahaa ei saa nostaa hartialinjan yläpuolelle, koska silloin sahan takapotku – sen mahdollisuus on aina otettava huomioon – on erityisen vaarallinen.

Satunnainen sunnuntaisahuri tinkii usein turvavarusteissa, koska ne saattavat maksaa enemmän kuin tarjoussaha. Tällöin säästetään väärässä paikassa – jalkaan lipsahtanut saha saa aikaan pahaa jälkeä.

Sahauksen turvallisuuteen kuuluu neljä osaa: kunnossa oleva saha, osaava sahaaja, asialliset turvavarusteet ja turvalliset työtavat.

Puunrungon karsinta
Puunrunkoa karsittaessa on oltava tarkkana, ettei sahan kärki osu oksiin, maahan tai kiveen.

Saha on kunnossa, kun moottori toimii kunnolla, teräketju on oikealla kireydellä, saha on puhdistettu ja huollettu kunnolla ja takapotkusuoja on kokeiltu ja havaittu toimintakuntoiseksi. Sähkösahassa on vielä varmistuttava siitä, että liitäntäjohto on ehjä, jatkojohto kunnollinen ja sahausympäristö kuiva. Sähkösahalla sahattaessa on varottava terän osumista jatkojohtoon.

Sahaaja on kunnossa, kun hän on saanut riittävästi opastusta ja kokemusta sahaamisessa. Moottorisahan käyttöä kannattaa harjoitella kokeneen sahaajan opastuksella. Jos on väsynyt tai nauttinut vähänkään alkoholia, on syytä jättää sahaaminen toiseen kertaan.

Satunnaissahurinkin pitää hankkia perusturvavarusteet. Pää suojataan metsurin silmikkokypärällä, jossa on kuulosuojaimet. Jalkaan vedetään viiltosuojalla varustetut metsurin housut. Viiltosuoja pysäyttää lipsahtaneen teräketjun sekunnin murto-osassa. Nilkat ja jalkaterät suojataan teräskärjellä ja viiltosuojalla varustetuilla saappailla. Käsiin vedetään moottorisahaukseen tarkoitetut suojakäsineet, viiltosuoja niissäkin.

Mikä ihmeen takapotku?

Moottorisahauksen vaarallisimman tilanteen aiheuttaa niin sanottu takapotku, jossa saha kimmahtaa usein suurella voimalla sahaajaa kohti. Takapotku syntyy, kun terälaipan kärki osuu esimerkiksi oksaan. Tästä syystä kaikissa moottorisahoissa on takapotkusuoja ja ketjujarru. Jarru pysäyttää ketjun pyörimisen hetkessä, jos sahattaessa syntyy takapotku.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ketjusaha moottorisaha puutarhakoneet saha turvallisuus turvavarusteet työturvallisuus