Tavallisessa vesijohdossa ei ole niin suurta painetta, että sitkeä lika irtoaisi pelkästään suihkuttamalla. Painepesurissa veden paine nostetaan muutamasta baarista yli sataan baariin. Suuripaineinen suihku irrottaa tiukastikin tarttuneen lian pinnasta – ainakin periaatteessa.

Vedenpaineen nostaa pesurissa oleva pumppu, jota pyörittää joko sähkö- tai polttomoottori. Vesi suihkutetaan suihkuputkesta, jossa on suutin ja kahva. Kahvalla avataan ja suljetaan vedentulo, suuttimella säädetään suihkun muotoa.

Painepesurin suuri vedenpaine irrottaa lian pestävästä pinnasta, ja suihkuava vesi kuljettaa lian pois. Vesisuihkun vaikutusta tehostetaan pesuaineella. Se vähentää veden pintajännitystä ja edistää siten veden tunkeutumista pestävän pinnan ja lian väliin. Myös veden lämmittäminen vähentää pintajännitystä, mutta veden lämmitys on yleensä vain ammattitason laitteiden ominaisuus.

Ei riitä auton pesuun. Painepesuri hankitaan usein auton pesemistä varten. Autoa pestäessä tarvitaan kuitenkin myös harjaa tai sientä. Pelkällä paineella huuhtelu ei poista kaikkea likaa. Pellin pintaan jää ohut likakalvo, joka lähtee vain harjalla tai sienellä.

Mutta painepesurille on muitakin käyttökohteita. Esimerkiksi matot, käytäväkiveykset, kivilattiat ja puutarhakalusteet saa painepesurilla puhtaiksi helposti. Lisävarusteiden avulla painepesuria voi käyttää vaikkapa hiekkapuhalluslaitteena tai tukkeutuneen viemärin avaajana.

Painepesuria voi myös käyttää varovaisesti markiisien puhdistukseen. Painepesurilla voidaan puhdistaa myös pöly ja ötökät pensasaidasta. Lohjenneen maalin poistoa kannattaa kokeilla painepesurilla, ennen kuin alkaa kaapia maalia käsivoimin.

Muita kohteita painepesurille ovat esimerkiksi katto ja sadevesirännit sekä vene ja laituri. Katiskan ja kalaverkotkin saa puhtaaksi painepesurilla. Ruohonleikkuria ja muita koneita painesuihkulla puhdistettaessa pitää varoa, ettei suihku osu moottoriin.

Suutin ratkaisee. Kotikäyttöön soveltuvat pesurit ovat pieniä ja helposti liikuteltavia. Yleensä ne painavat reilusti alle 20 kiloa. Monissa on pyörät alla laitteen siirtelyn helpottamiseksi.

Painelukemaa tärkeämpi ominaisuus on suuttimen toiminta. Käytännön paineen voimakkuutta voi säädellä vaihtelemalla suuttimen etäisyyttä puhdistettavasta pinnasta. Paine on suurempi, kun suutin on lähempänä pestävää pintaa. Yhdellä pyyhkäisyllä pestävä alue on vastaavasti pienempi.

Suihkun muodolla on ratkaiseva merkitys. Pistemäinen suihku on voimakkain, mutta pesualaltaan pienin. Useimmissa pesureissa suihkun muotoa voi säätää viuhkamaisemmaksi. Silloin suihkun voimakkuus pienenee ja pesuala kasvaa.

Melkein kaikkiin koneisiin saa turbosuuttimen, jonka pyörivä pistesuihku piirtää ympyräkuviota ja parantaa siten pesunopeutta. Lisäksi on tarjolla tavallisia ja pyöriviä harjoja, jotka soveltuvat esimerkiksi auton pesemiseen.

Painepesuri säästää vettä. Puutarhaletkun kautta voi tunnissa juoksuttaa jopa 3 000 litraa vettä, mutta painepesuri kuluttaa samassa ajassa vain noin 300- 500 litraa.

Kotona riittää pienempikin. Jopa pienimmät painepesurit riittävät tavalliseen kotikäyttöön. Käytännöllisen kokonsa ja kevyen painonsa ansiosta ne ovat mukavia käyttää. Pienen laitteen talvisäilytyskin onnistuu helposti.

Painepesuriin on myös saatavana monenlaisia lisälaitteita. Harjojen ja suuttimien lisäksi tarjolla on varusteita esimerkiksi auton vanteiden ja terassien puhdistukseen, viemäreiden aukaisuun ja jopa hiekkapuhallukseen.

Katso esimerkkejä markkinoilla olevista painepesureista seuraavalta sivulta.

 

Esimerkkejä markkinoilla olevista painepesureista, kevät 2011

 

Oleo-Mac pw300 hc Bosch Aquatak Clic 125
Merkki ja malli: Oleo-Mac pw300 hc
Tekniset tiedot: Max paine 150 bar. Vesimäärä 540 l/h. Moottori 2700 W/ 230 V. Max. vedenlämpö 90 astetta. Pesuainetankki, letkukela ja paineletku 10 m.
Muuta: Kolmimäntäinen säteispumppu messinkisin kansin. Easy Start -käynnistysjärjestelmä. Lämminvesiboileri dieselöljypolttimolla. Kojetaulussa ylikuumentumissuoja moottorille, virtakytkin ja lämpötilansäätö. Pesupistoolin säilytyslokero. Järeä pesupistooli ja suutin. Paljon lisävarusteita.
Hinta: 1295 €
Maahantuoja: www.glanspower.fi.
Merkki ja malli: Bosch Aquatak Clic 125
Tekniset tiedot: Max. paine: 125 bar. Max. vesimäärä: 410 l/h. Moottorin teho: 1 800 W. Liitäntäjohdon pituus: 5 m. Paine letku: 6 m. Paino (ilman tarvikkeita): 13,0 kg.
Muuta: Suuttimet: 4-Jet -suutin. Sisäänrakennettu pesuainesäiliö: 1 l. Letkurumpu: Easy-Roll. Toiminnot: Autostop, itseimevyystoiminto.
Hinta: 349,90 €
Maahantuoja: www.bosch.fi

 

Einhell RT-HP 1855 TR Kärcher K 5.700
Merkki ja malli: Einhell RT-HP 1855 TR
Tekniset tiedot: Max. paine: 180 bar. Max. vesimäärä: 550 l/h. Moottorin teho: 2 600 W. Max. tulolämpötila: 40 °C. Paineletku: 8 m. Paino: 18,3 kg.
Muuta: Induktiomoottori, terassipesuri paineensäätimellä, pyörivä suutinrunkoputki jossa pistesuihku ja leveämpi tasosuihku, veden esisuodatin, letkukela, kaapelikela, pidikkeet varusteille, pyörät ja työntökahva.
Hinta: 339 €
Maahantuoja: www.harju.fi
Merkki ja malli: Kärcher K 5.700
Tekniset tiedot: Max. paine: 150 bar. Max. vesimäärä: 460 l/h. Moottorin teho: 2 100 W. Paineletku: 9 m.
Muuta: Vesijäähdytteinen moottori, letkukela, Rotojet-turbosuutin, varusteiden pikakiinnitys, pesuainepullon kiinnitys pesuriin.
Hinta: alle 400 €
Maahantuoja: www.karcher.fi

 

Merkki ja malli: Kärcher K 5.700 Tekniset tiedot: Max. paine: 150 bar. Max. vesimäärä: 460 l/h. Moottorin teho: 2 100 W. Paineletku: 9 m. Muuta: Vesijäähdytteinen moottori, letkukela, Rotojet-turbosuutin, varusteiden pikakiinnitys, pesuainepullon kiinnitys pesuriin. Hinta: alle 400 € Maahantuoja: www.karcher.fi Nilfisk P150.2-10 Xtra
Merkki ja malli: Stihl RE 108
Tekniset tiedot: Max. paine: 120 bar. Max. vesimäärä: 440 l/h. Moottorin teho: 1 700 W. Max. tulolämpötila:
40 °C. Paineletku: 8 m. Paino: 18,3 kg.
Muuta: Teleskooppikahva, roottori-
ja viuhkasuutin, pidikkeet varusteille.
Hinta: 297 €
Maahantuoja: www.elfving.fi
Merkki ja malli: Nilfisk P150.2-10 Xtra
Tekniset tiedot: Max. paine:
150 bar. Vesimäärä: 540-610 l/h. Moottoriteho: 2 900 W. Paino: 23,5 kg. Tornado-suutin, Powerspeed-suutin, säilytyspaikat varusteille, irrotettava pesuainesäiliö 2,5 l (pesuaineen säätö) ja kuljetusvaunu letkukelalla.
Muuta: Metallipumppu, messinkinen sylinterinpää ja keraamiset männät, 10 m teräsvahvisteinen letku pikakiinnityksellä käsikahvaan.
Hinta: Pro-sarjan hinnat 579- 639 €.
Maahantuoja: www.consumer.nilfisk.fi

 

Clen 1 -sarja HPC 110
Merkki ja malli: Clen 1 -sarja
Tekniset tiedot: Max. paine: 115-120 bar. Max. vesimäärä: 360-400 l/h. Moottorin teho:
1 500 – 1 800 W. Max. tulolämpötila:
40 °C. Paineletku: 5-6 m. Paino: 8,5-13 kg.
Muuta: Roottori-
ja viuhkasuutin.
Hinta: 99-189 €
Maahantuoja: www.clen.fi
Merkki ja malli: HPC 110
Tekniset tiedot: 1800 W. Max.paine: 110/165 baaria. Paino: 20 kg. 230 V.
Muuta: Kätevät pyörät kuljettamista varten, pistoolikahvalla varustettu 5 metrin korkeapaineletku, kemikaaliruisku sekä huuhtelu- ja turbosuutin. Kätevä säilytyslokero suuttimia varten.
Hinta: 109 €
Maahantuoja: www.biltema.fi

 

Kärcher HD 5/15 CX Plus Stihl RE 162 Plus
Merkki ja malli: Kärcher HD 5/15 CX Plus
Tekniset tiedot: Max. paine: 180 bar. Max. vesimäärä: 500 l/h. Moottorin teho: 2 700 W. Letku:
15 m.
Muuta: Laakeroitu letkukela, Rotojetturbosuutin, Softgrip-pesukahva.
Hinta: noin 700 €
Maahantuoja: www.karcher.fi
Merkki ja malli: Stihl RE 162 Plus
Tekniset tiedot: Max. paine: 160
bar. Max. vesimäärä: 650 l/h. Moottorin teho: 3 300 W. Max. tulolämpötila: 60 °C. Paineletku:
12 m. Paino: 28,4 kg.
Muuta: Roottori- ja viuhkasuutin, messinkinen pumppupesä,
keraamiset männät, pidikkeet varusteille, painemittari, letkukela.
Hinta: 887 €
Maahantuoja: www.elfving.fi