Kuva: Maanmöyhennin ja harava yhteensä noin 25 euroa. Voikukkalapio, harava ja istutuslapio yhteensä noin 20 euroa. Mm. Plantagen, Bauhaus, Rautia ja K-rauta.

Huom! Hinnat ja tuotetiedot ovat voineet muuttua artikkelin julkaisun jälkeen.

Puutarhan perustyökalujen määrään ja laatuun vaikuttaa puutarhan koon lisäksi se, mitä pihassa halutaan kasvattaa. Kasvimaan perustajan työkalut ovat toisenlaisia kuin ruukkuviljelijän, ja japanilaisen kivipuutarhan ihailija saattaa pärjätä kokonaan ilman ruohonleikkuria.

Puutarhaneuvoja Kirsi Tuomisen Uudenmaan Martoista ei tarvitse kauan miettiä, mitkä ovat ne perustyökalut, joista on hyötyä jokaisella pihalla, pihan koosta riippumatta: Pistolapio, kottikärryt, lehtiharava ja oksasakset.

– Kottikärryt ovat kätevät pienessäkin pihassa esimerkiksi haravointijätteen siirtelyyn.

Myös esimerkiksi painavat multasäkit siirtyvät autolta kasvimaan tai kukkapenkin reunaan kevyemmin kottikärryissä kuin kantamalla.

Vaihtovarsi, johon voi liittää monia erilaisia työkaluja kuten kuokan tai haran, on Tuomisen mielestä järkevä hankinta kahdellakin tapaa. Valmistusvaiheessa säästyy materiaalia, ja kotona vaihtovarsi helpottaa puutarhatyökalujen varastointia.

Fiskars colours -työkaluja
Terrakotta, sähkönsininen ja limenvihreä. Värikkään Fiskars Colours -sarjan kevyet ja pitkäteräiset Power- Lever-sakset pensaiden leikkaamiseen, hinta noin 43 euroa, ja Servo- System-ruohosakset nurmikon siistimiseen, noin 30 euroa. Saksissa on 360 astetta kääntyvä, säädettävä leikkuupää, jolla tavoittaa hankalatkin paikat. Servo-System™ -mekanismi estää terien jumiutumisen leikatessa. Fiskars Colours -sarjaan kuuluvat myös istutustyökalut. 


Vuokraa tai lainaa.
Usein käytettävät perustyökalut kannattaa ostaa omaksi. Harvemmin tai kausiluontoisesti käytettäviä työkaluja, kuten oksasilppuria tai pensasleikkureita, voi lainata, vuokrata tai ostaa yhdessä naapureiden, sukulaisten tai ystävien kanssa.

Konevuokraamoiden lisäksi puutarhatyökaluja vuokraavat esimerkiksi Omakotiliiton jäsenyhdistykset. Osa yhdistyksistä vuokraa työkaluja muillekin kuin jäsenilleen, mutta jäsenille hinta on edullisempi.

Omakotiliiton jäsenyhdistysten jäseniltään perimät vuokrat vaihtelevat noin 5–16 euroon vuorokaudessa työkalusta riippuen. Konevuokraamojen hinnat ovat muutamia kymppejä vuorokaudessa. Omakotiliiton jäsenet saavat jäsenetuna alennusta Ramirentin hinnoista.

Kirsi Tuominen kaipaisi puutarhatyökaluja vuokraavien yritysten ja yhdistysten valikoimiin puutarhajyrää. Se on välttämätön työkalu jokaiselle nurmikon perustajalle, mutta harvoin tarvittuna sitä ei viitsisi ostaa omaan varastoon.

 – Ainakin Uudellamaalla näistä on kova kysyntä.

Toinen hyödyllinen, mutta harvoin tarvittava laite on maanäytekaira, jota voi tiedustella esimerkiksi Marttaliiton Marttapiireistä.

 

Efco TG750E -pensasleikkuri
Pensasleikkuri vaativalle. Ammattikäyttöön ja vaativille kotipuutarhureille suunnitellun Efco TG750E -pensasleikkurin terä on valmistettu korkealuokkaisesta teräksestä. Aitojen sivujen leikkaus on helppoa, sillä takakahva kääntyy 180 astetta. Moottorin teho 700 W, terän pituus 700 mm. Kampanjahinta 199 euroa, Konetoimi. 


Muista pesu ja huolto.
Puutarhatyökaluja kannattaa pestä ja huoltaa säännöllisesti. Erityisen tarkka pesussa pitää olla, jos puutarhassa jyllää esimerkiksi etanalauma, tuholaisia tai jokin kasvisairaus.

– Vuokra- ja lainatyökalujen käyttöön liittyy aina myös se riski, että niiden mukana omaan puutarhaan siirtyy kasvitauteja tai tuholaisia, Kirsi Tuominen muistuttaa.   

  10 hyödyllistä apulaista:

  • Pistolapio
  • Kottikärryt
  • Lehtiharava
  • Oksasakset
  • Ruohonleikkuri
  • Trimmeri
  • Pensasleikkuri
  • Oksasilppuri, mieluiten murskaava
  • Kuokka
  • Kukkahara 

  Yhteystietoja

  Black & Decker Oy, www.blackanddecker.fi
  Robert Bosch Oy, 010 480 80, www.bosch.fi
  Oy Elfving Ab/Stihl ja Viking, 0207 599 860, www.elfving.fi
  Fiskars Brands Finland Oy Ab, (09) 3509 000, www.fiskars.com
  Gardena Suomi, Oy Husqvarna Ab, www.gardena.fi
  Hankkija-Maatalous Oy, 010 76 83000, www.multasormi.fi
  Kauppahuone Harju Oy, 020 743 1335, www.harju.fi
  Kone-Glans Oy, 0403 001 050, www.glanspower.fi
  Konetoimi Oy, (02) 254 6600, www.konetoimi.fi
  Mantis-Finland, 0400 467 265, www.mantis-finland.com
  Nelson Garden Oy, 0207 439 970, www.nelson.fi, www.puutarhasielamaan.fi
  GGP Finland Oy/Stiga, 010 836 1900, www.stiga.fi 

  Lisää puutarhan työkaluja seuraavalla sivulla.

  Huom! Hinnat ja tuotetiedot ovat voineet muuttua artikkelin julkaisun jälkeen.

  Comfort SmartCut -puutarhasakset
  Jaksaa leikata. Kolmivaiheinen leikkuu antaa leikkaamiseen voimaa Gardenan Comfort SmartCut -puutarhasaksissa, jotka sopivat pienen ja ison pihan hoitoon. Hinta 44,90 euroa. Myynti puutarha-alan myymälät ja rauta kaupat kautta maan, valikoimat voivat vaihdella myymälöittäin. Lisätietoa www.puutarhasielamaan.fi 

  Akkukäyttöinen ketjusaha
  Poikki ja pinoon. Boschin akkukäyttöinen ketjusaha painaa noin 5 kg. Litiumioniakku latautuu tunnissa. Hinta 399 euroa. 

  Heilurihara
  Kitke ja möyhennä. Heilurihara on tehokas rikkaruohojen kitkijä ja maan möyhentäjä. Kaksipuolinen veitsiterä työskentelee maanpinnan alla kovassakin maassa. Hinta ilman vartta noin 11 euroa. Multi Star -työvälineisiin sopiva 140-senttinen puuvarsi maksaa noin 11 euroa. Saksalaisilla Wolf Garten -tuotteilla on 10 vuoden takuu, Multasormet ja Agrimarketit. 

  Einhell BLUE BG-CG 3,6 Li-WT on trimmerin ja pensassaksien yhdistelmätyökalu
  Trimmaa ja leikkaa. Akkukäyttöinen Einhell BLUE BG-CG 3,6 Li-WT on trimmerin ja pensassaksien yhdistelmätyökalu, jossa on teleskooppivarsi. Hinta noin 49 euroa. Maahantuonti Kauppahuone Harju. 

  VIKING MB248 -ruohonleikkuri
  Nurmikko siistiksi. Bensiinikäyttöisen VIKING MB248 -ruohonleikkurin leikkuuleveys on 46 cm, keskitetty korkeudensäätö. Ruoho puhalletaan taakse tai kerätään kankaiseen säiliöön. Runko teräspeltiä, kuulalaakeroidut pyörät. Kokoontaittuva aisa. Kesän kampanjahinta 259 euroa. Leikkuria myyvät Elfvingin jälleenmyyjät, www.ruohonleikkuri.fi

  Flymo QS46SD -oksasilppuri
  Helppo säilyttää. Oksasilppurin voi kääntää 62-litraisen keruuastian sisään. Husqvarnan Flymo QS46SD -silppuri leikkaa max 35 millin paksuiset oksat. Hinta noin 399 euroa. Myynti esim. Plantagen, Bauhaus, Rautia ja K-rauta.