Piha voi kärsiä kuivuudesta monesta eri syystä. Maaperä on kasvien kannalta ehkä liian vettä läpäisevää kivennäismaata tai kasvualustakerros liian ohut esimerkiksi lähellä maanpintaa olevan kallion vuoksi. Tonttisi voi olla myös luonnostaan kuivaa kangasta tai viettävää rinnettä, jota paahde ja tuulet toistuvasti kuivattavat. Kuiva piha voi kuitenkin olla myös hyvä asia. 

Paikoitellen kuivuutta aiheuttaa esimerkiksi rakennusten tai suurten puiden suoja, jolloin sade ei tavoita kaikkia piha-alueita tasaisesti. Rakentaminen ja pintavesien välttämätön ohjailu tuovat kasvien kannalta omat haasteensa. Kuiva kasvupaikka voi lisäksi olla varjoinen, jolloin kasvien on selvittävä yhä vaativammissa oloissa.

Kuiva piha omaa myös hyvät puolensa

Kuivan paikan pelastus ovat hyvin kuivuutta sietävät kasvit. Onneksi karuihinkin oloihin soveltuvia lajeja on runsaasti niin puuvartisissa kuin perennoissakin.

Rakenna luonnonkivien avulla kivikkopuutarha tai muotoile rinnepuutarhaan muurikivien tai pöllien avulla syvempiä kasvupaikkoja. Suojaa ja säästä kuivalla metsätontilla varpukasvit rakennusaikana, sillä niiden avulla toteutat helppohoitoisen puutarhan luonnon ehdoilla. Suunnittele toimiva käytäväverkko ja rakenna patioita luonnonkasvien lomaan.

Sammaleinen kallio on kaunis sellaisenaan tai esimerkiksi saniaisilla ja heinillä höystettynä. Kulkureittien reunat ovat mainioita istutuspaikkoja, ja käytävien rakentamisen yhteydessä voit vetää samalla kaapelit niiden ja tulevien istutusten valaisemista varten.

Istuta erityistä huolenpitoa ja kastelua vaativat lajit esimerkiksi oleskeluterassin yhteyteen istutusaltaisiin ja kata alustat, jolloin hoito on mahdollisimman vaivatonta.

Helppohoitoisia kohopenkkejä ja korotettuja kasvualustoja voit rakentaa esimerkiksi turveharkoista, muurikivistä tai puusta. Kohopenkeissä ja rinteissä maa lämpenee nopeasti, joten runsaslajisissa istutuksissa kukintaa riittää keväästä syksyyn. Perinteisten kivikkokasvien lajivalikoimaa täydentävät kuivan paikan heinät. Istuta lisäksi pieniä sipulikukkia, kuten lumikelloa (Galanthus), kevättähtiä (Scilla luciliae) ja idänsinililjaa (Scilla siberica), aloittamaan varhain kasvukautta.

Koska perennat eivät yleensä siedä talvimärkyyttä, kuiva piha on niille edullinen. Myös monet arat lajit selviävät parhaiten läpäisevässä maassa. Kuivassa paikassa kasvaessaan kasvit ovat kuitenkin alttiimpia härmälle ja erilaisille tuholaisten hyökkäyksille.

Kasvualustat kannattaakin kattaa hiekalla, sepelillä, kuorikkeella tai koristekatteilla. Kate estää kosteutta haihtumasta kasvualustasta ja säilyttää sen kasvien ulottuvilla.

Paranna maata ja pienilmastoa

Jos pihasi on pieni, voit parantaa istutuspaikkoja kosteutta pidättävillä maa-aineksilla, sillä urakka ei ole silloin liian suuri eivätkä kustannukset nouse korkeiksi. Hiekkaista maata saat parannettua sekoittamalla siihen savea ja komposti- tai turvemultaa.

Jos puutarhasi on paahteinen, pohdi, mahtuisiko sinne esimerkiksi pikkupuita tuomaan varjoisuutta. Ajan myötä ne tuottavat myös lehtijätettä, josta saat kasvualustoille lisää humusta. Avoimilla paikoilla voit tuulensuojakasvien tai suojaavien aitarakenteiden avulla muodostaa varjoa ja edullisemman pienilmaston.

Kasvit säilyttävät paremmin kosteutta kasvaessaan tiiviinä ryhminä kuin siroteltuina pitkin pihaa. Istuta kasvillisuus kerrokselliseksi kuten luonnossa, jolloin varjoa ja suojaa muodostuu luontevasti.

Vaikka kasvit viihtyisivätkin kuivassa paikassa, ne kasvavat rehevämmin ja terveempinä saadessaan humuslisäystä juurilleen. Niinpä esimerkiksi perennanvarsien ja lehtien pilkkominen ja silpun jättäminen kasvien alustoille muhevoittaa vähitellen karuakin maata.

Vaikka kuiva varjo ei tarjoakaan kasveille parasta mahdollista kasvupaikkaa, mahdoton se ei silti ole. Yleensä kukinta jää varjossa vähäisemmäksi ja kasvukin heiveröisemmäksi, mutta oikeat kasvivalinnat ja kasvumaan muhevoittaminen pitävät kuivimmatkin nurkkaukset vehreinä. 

Kuiva piha – näin hoidat sitä

  • Istuta hyvin kuivuutta sietäviä kasvilajeja.
  • Paranna vettä läpäisevää kivennäismaata savella ja kompostimullalla.
  • Kata istutusalustat.
  • Hyödynnä tontillasi oleva luonnonkasvillisuus.
  • Rakenna rinteeseen terasseja ja perusta niihin syvämultaisia istutuspaikkoja.
  • Istuta kerroksittain puita, pensaita ja perennoja.
  • Keskitä hoitoa vaativat kasvit lähekkäin.
  • Ota avuksesi ruukkuistutukset.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

Kuvia kuivaan pihaan soveltuvista kasveista löydät seuraavalta sivulta.

 

 

Kuiva piha. Hopealehtinen hiekkamaruna (Artemisia stelleriana) menestyy vettä läpäisevässä maassa. Kuiva piha. Tunturipoimulehti (Alchemilla alpina) on jättipoimulehteä harvinaisempi. Pienilehtinen ja matala perenna sopii aluskasviksi ja leviää pensasmaisesti.
Hopealehtinen hiekkamaruna (Artemisia stelleriana) menestyy vettä läpäisevässä maassa.
Tunturipoimulehti (Alchemilla alpina) on jättipoimulehteä harvinaisempi. Pienilehtinen ja matala perenna sopii aluskasviksi ja leviää pensasmaisesti.

 

Kuiva piha. Pienilehtinen ja matala perenna sopii aluskasviksi ja leviää pensasmaisesti.Ahokissankäpälä (Antennaria dioica) kasvaa ohuessa kasvualustassa mieluiten omana ryhmänään. Verhoangervo (Spiraea beauverdiana ’Lumikki’) viihtyy hyvinkin kuivassa paikassa. Tämä terve ja matalahko FinE-lajike soveltuu luiskiin ja kivikkoryhmiin maanpeittäjäksi.
Ahokissankäpälä (Antennaria dioica) kasvaa ohuessa kasvualustassa mieluiten omana ryhmänään.
Verhoangervo (Spiraea beauverdiana ’Lumikki’) viihtyy hyvinkin kuivassa paikassa. Tämä terve ja matalahko FinE-lajike soveltuu luiskiin ja kivikkoryhmiin maanpeittäjäksi.

Keijunruusu (Rosa ’Dart’s Defender’) sietää myös paahdetta. Nukke- ja hansaruusun risteymässä yhdistyvät molempien lajien hyvät ominaisuudet.Keijunruusu (Rosa ’Dart’s Defender’) sietää myös paahdetta. Nukke- ja hansaruusun risteymässä yhdistyvät molempien lajien hyvät ominaisuudet.

Hopea- eli kilsepensas on käynyt pihoissa harvinaiseksi, vaikka se on kestävä ja kasvupaikan suhteen vaatimaton. Pensas tekee runsaasti juurivesoja ja voi parhaiten aurinkoisella paikalla.
Hopea- eli kilsepensas on käynyt pihoissa harvinaiseksi, vaikka se on kestävä ja kasvupaikan suhteen vaatimaton. Pensas tekee runsaasti juurivesoja ja voi parhaiten aurinkoisella paikalla.

Lue myös: Satumainen puutarha, Puutarhatuotteita netistä, Pergolat, köynnöskaaret ja tilanjakajat jäsentävät puutarhaa, Viherpeukalon muistilista, Kasvit muokkaavat pihan tunnelman ja Mitä viljelisin kasvihuoneessa?