Hevosenlanta kannattaa kompostoida puutarhajätteiden kanssa. Raakana se sopii vanhanajan lämpölavoihin.

Ruohosilppu riittää joskus lannoitteeksi kasvimaalle.

”Jos maan ravinnetila on hyvällä tasolla ja kyseessä ovat vaatimattomat ravinteiden käyttäjät, kuten yrtit. Voimakasta lannoitusta vaativien vihannesten, esimerkiksi kaalikasvien ja purjon, lannoitukseen ei pelkkä ruohosilppu riitä.”

Nokkosvesi on hyvä typpilannos.

”Siinä on kaikkia kasvin sisältämiä ravinteita, ja siten myös typpeä. Nokkosveden ravinnepitoisuuteen vaikuttaa oleellisesti käyttöväkevyys. Todennäköisesti pidempi uuttoaika lisää ravinteiden liukenemista veteen.”

Kompostimullan lisäksi on joskus eduksi käyttää kivennäislannoitteita.

”Tähän vaikuttavat kompostimullan ravinteikkuus, viljeltävä kasvi ja maan ravinnetila sekä muut kasvuolosuhteet. Kompostimullasta saadaan ravinteita sekä maan veden ja ravinteiden pidätyskykyä parantavaa eloperäistä ainetta. Ravinteikkuus riippuu käytetyistä raaka-aineista. Talousjätekompostissa on yleensä enemmän ravinteita kuin puutarhajätekompostissa.”

Hevosenlannassa olevan kutterinpurun maatuminen kuluttaa typpeä.

”Hevosenlanta kannattaa aina kompostoida ennen käyttöä. Kutterinpurun tulisi maatua ennen käyttöä, jotta se ei kuluta maan typpivarastoja. Liukoisen eli nopeasti käyttökelpoisen typen osuus on hevosenlannassa huomattavasti pienempi kuin esimerkiksi kanan- ja naudanlannassa. ”

Rohtoraunioyrttikeite ei korvaa syyslannoitusta.

”Viljavuuspalvelu tutki viime kesänä rohtoraunioyrttikeitteen ravinnepitoisuudet. Yhden havainnon perusteella pitoisuudet olivat melko alhaisia ja pienempiä kuin nokkosvedestä saamamme ravinnetasot, lukuun ottamatta joitakin hivenravinteita. Yllätykseksemme kaliumtaso oli erittäin alhainen, mikä heikentää sen ominaisuuksia syyslannoitteena. Asiaa pitäisi tutkia vielä laajemmin.”

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.