MAINOS

Katteen pohjustus – multa piiloon katteella

Piha

Kun levität istutusalueille katetta, helpotat puutarhasi hoitoa ja parannat kasvien elinoloja. Kaunis katepinta on myös herkullista silmänruokaa.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Miten katteen pohjustus tehdään? Näillä ohjeilla se sujuu!

Katteen pohjustus – miten pohjustan katteen oikein?

1. Peruslannoita maa ennen kattamista, sillä katettuun pintaan ei rakeinen lannos enää liukene kunnolla.

2. Tasaa mullan pinta ja levitä sen päälle suodatinkangas. Musta mansikkakangas on ohut ja näkymätön tummaa mullan pintaa vasten. Valkoisille koristekiville sopii myös vaalea suodatin- tai katekangas.

3. Leikkaa kankaaseen kasvien istutuskohtiin ristikkäiset viillot. Istuta kasvit aukkoihin ja levitä kate kankaan päälle.

4. Katekerroksen paksuus riippuu kasvista. Perennoille ja havukasveille riittää 2–3 senttiä soraa tai kiviä. Puille ja pensaille 5–7 senttiä kuoriketta tai haketta on sopiva määrä. Liian paksu katekerros hidastaa maa sulamista keväällä. Liian ohuen kerroksen alta taas multa kuultaa läpi, eikä ohut kate estä siemenrikkakasvien itämistä.

 

Katteen pohjustus, Värillinen koristekate elävöittää sininatojen alustaa Katteen pohjustus, Tiilimurska antaa tehokkaasti ilmettä jo pieninä määrinä
Värillinen koristekate elävöittää sininatojen alustaa, joka muuten jäisi paljaaksi. Kate suojaa myös kasvualustaa liialta kuivumiselta. Tiilimurska antaa tehokkaasti ilmettä jo pieninä määrinä. Esimerkiksi patsaat tai rakenteet tiilimurskaraita nostaa hyvin esiin.

Minkä värin valitsen?

Rautaoksideilla värjätyillä puuhakkeilla ja värikkäillä kivikatteilla piristät helposti puutarhasi ilmettä. Valmistuotteiden väriskaala tarjoaa myös tummia ja luonnonmukaisia sävyjä, jotka yhtenäistävät ja viimeistelevät istutusryhmän.

Heinille ja kivikkokasveille levitetty sora tai koristehiekka täydentää aurinkoisen kasvupaikan aavikkotunnelmaa. Vaalea kivikate vaatii aina suodatinkankaan alleen, sillä multa ja roskat näkyvät siinä herkästi.

Tarvitaanko katteen alle aina suodatinkangas?

Havupuiden kuoresta saatua kuorikatetta tai puuhaketta voit halutessasi levittää suoraan mullan pinnalle. Silloin kate sekoittuu osittain pintamultaan ja maatuu vähitellen. Kompostoituva kuorike kuluttaa typpeä, joten lannoita vastaavasti vähän enemmän. Lisää kuoriketta vuosittain, niin maa muhevoituu vähitellen.   

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla. Mihin katetta levitetään?

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

 

 

Värikäs hakekate korostaa havukasvien muotoa Pikkupiha on jäsennelty koristekivikatteilla ja lankuilla
Värikäs hakekate korostaa havukasvien muotoa. Viiden sentin katekerros pitää alustat rikkaruohottomina. Pikkupiha on jäsennelty koristekivikatteilla ja lankuilla. Kivipinta on pitkäikäinen, mutta vaatii lehtien haravointia pysyäkseen siistinä.

Katteen pohjustus – mihin levitän katetta?

Koristekivikatteet sekä tiilimurska

Varsinkin havupensaille sopii nopeasti lämpenevä ja kosteutta lävitseen päästävä pienirakeinen kivikate. Tiilimurska käy tehosteeksi ruukkujen tai yksittäiskasvien juurelle.

Karkea sora- tai kivikate

16–32 millin kivikate sopii rinteisiin, sillä se ei liiku sadeveden mukana.

Pienirakeinen sorakate ja hieno hiekka

2–8 millin kevyt sorakate sopii perennoille ohuena kerroksena. Erityisesti heinät ja kivikkokasvit hyötyvät siitä.

 

Katteen pohjustus, Luontoon hyvin sulautuva havupuukuorike pehmentää istutusalueen reunaa ja estää mullan valumisen käytävälle Katteen pohjustus, Kate pitää kasvit siisteinä, sillä multa ei roisku sateellakaan kasvien lehdille
Luontoon hyvin sulautuva havupuukuorike pehmentää istutusalueen reunaa ja estää mullan valumisen käytävälle. Kate pitää kasvit siisteinä, sillä multa ei roisku sateellakaan kasvien lehdille. Kasteluvesi imeytyy maahan vähitellen katteen läpi.

Kuorike ja hake

Kuorike ja hake sopivat katteeksi puille ja pensaille. Vain savimailla kosteus tiivistyy niiden alle liikaa. Hake sopii myös polkujen pinnaksi. Hedelmä- ja marjatarhassa se pysyy hyvin paikoillaan askelten alla satoa poimittaessa.

Koristekatetta voit levittää myös aivan kasvin juurelle
Koristekatetta voit levittää myös aivan kasvin juurelle tai erimuotoisina alueina tehostamaan istutusta ja tuomaan siihen väriä.
 

Katso seuraavalta sivulta vinkit ja ideat katteiden käyttöön.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

 

Vinkkejä ja ideoita katteiden käyttöön

 • Estä katteilla siemenrikkaruohojen leviäminen.
 • Siisti istutusalueet ja puiden alustat reilulla katekerroksella.
 • Selkiytä katteen avulla kasvualustojen reunat.
 • Piristä puutarhasi ilmettä ja tuo kasvit esille värikkäiden katteiden avulla.
 • Estä katevyöhykkeellä puiden runkojen ja pensaiden kuorien vioittuminen ruohonleikkuun yhteydessä.
 • Pidä multa katteen avulla kosteana ja auringolta suojassa.
 • Vesi imeytyy paremmin kasvualustaan, kun käytät katetta.
 • Anna lannoite kasteluveden mukana katealueilla.
 • Viimeistele käytävien kohdat karkealla hakkeella tai koristekatteella. Poluilla hakekerros tasoittaa puiden juurien aiheuttamaa epätasaisuutta.
 • Käytä katteita myös istuttamattomilla alueilla esimerkiksi varjoisassa paikassa nurmikon sijasta.
 • Myös märkä sanomalehti sopii katteen alle suodatinkankaan sijasta estämään kerrosten sekoittumista. 

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

Lue myös: Esittelyssä katemateriaalit, Lannoittava kate kasveille, Katto – katemateriaalin valinta, Vesikaton katemateriaali, Valitse huonekasville sopiva lannoite, Lannoitus auttaa kasveja kasvamaan, Luonnonmukainen lannoitus hoitaa maata, Lannoitus alkaa – helpot neuvot onnistuneeseen lopputulokseen ja Lannoitteet ja niiden käyttö

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

hake havupuukuorike istutusalue kate koristekivi kuorikate puunkuorike puutarha