1. Onko mitään keinoja, joilla kylvökseni varmasti onnistuvat nyt keväällä?

Tuoreet siemenet sekä oikea kylvösyvyys ja kylvöaika ovat keskeisimmät asiat. Siementen ei välttämättä tarvitse olla uusia, kolme vuotta vanhat itävät yleensä vielä hyvin. Siemenpussin kylvöohjeesta näet, itääkö siemen pimeässä vai valossa. Ripottele pimeässä itävien siementen päälle kahden siemenen paksuudelta multaa peitoksi.

Liota varsinkin suuret siemenet vuorokauden ajan lämpimässä vedessä ja heitä liotusvesi pois, sillä se voi sisältää itämistä estäviä aineita. Esimerkiksi persilja hyötyy liottamisesta. Peitä kylvölaatikko rei’itetyllä muovilla, niin kosteus pysyy tasaisena.

Älä kylvä liian aikaisin! Maaliskuun puoliväli on tomaatille sopiva, mutta maissi ja kurpitsa ehtivät hyvin vielä vappuna kylvettyinä taimettua kesäkuun istutuksiin.

2. Vaikuttaako multa onnistumiseen?

Käytä taimimultaa tai kaktusmultaa, jotka ovat vähäravinteisia, hiekkapitoisia ja ilmavia. Kukkamulta on taimikasvatukseen turhan ravinteikasta. Puutarhasta otettu multa taas ei ole herkkien taimien kasvattamiseen kyllin puhdasta ja vaatii kuumentamisen 80 asteeseen puolen tunnin ajaksi soveltuakseen kylvömullaksi. Voit myös itse sekoittaa kasvualustan turpeesta ja hiekasta ja lisätä siihen vermikuliittia tai perliittiä ilmavoittamaan seosta.

3. Onko ikkunalauta sopiva kasvatuspaikka? Tarvitsevatko taimet lisävaloa?

Siemenet itävät yleensä parhaiten 20–24 asteessa. Liian kylmässä ne itävät hitaasti, ja tautivaara kasvaa. Kylvömullan lämpötila pysyy riittävän korkeana, kun siirrät kylvölaatikot itämiseen asti esimerkiksi pannuhuoneeseen, leveän patterin päälle tai lattialle, jossa on lämmitys. Ikkunalaudalla lämpötila on usein huoneenlämpöä viileämpi, ja vetoisuus haittaa.

Kun kylvökset ovat taimettuneet, siirrä ne viileämpään tilaan, esimerkiksi asumattomaan huoneeseen tai kuistille, mielellään 15 asteen lämpöön. Pidä muovi edelleen taimilaatikon päällä estämässä vetoa ja tasaamassa kosteutta.

Huhtikuun alkuun asti taimet hyötyvät lisävalosta. Tehoksi riittää 20 watin energiansäästölamppu neliömetriä kohti.

Anu Ranta

4. Taimimulta kuivuu todella nopeasti. Miten selviän kastelusta?

Kastele ja sekoita taimimulta vaikkapa pesuvadissa ennen kylvölaatikkoon tai -potteihin laittamista, jotta kosteus imeytyy tasaisesti koko multakerrokseen. Sumuttele vesi jatkossa suihkupullosta, jolloin kastelu on hellävaraista eivätkä siemenet lähde liikkeelle. Taimet eivät saa versovaiheessa kuivahtaa, joten pienoiskasvihuone on hyvä hankinta. Myös muovihuppu on avuksi. Hanki taimille sijaishoitaja, jos olet poissa työpäivää pitemmän ajan.

5. Miten selviän koulinnasta?

Irrota taimi ensimmäisten kasvulehtien ilmestyttyä varovasti lehdestä nostaen ja tee sille tikulla kosteaan multaan pieni istutusaukko. Ohjaa taimi aukkoon juuret suorina. Älä purista tyveä liiaksi, ettei multa tiivisty ja taimi vahingoitu. Purjon taimet ovat melko hankalia koulittavia, joten kylvä ne harvaan. Varjosta juuri koulimasi taimet vaikka paperilla liialta paahteelta.

6. Koska voin istuttaa ulos?

Älä istuta taimia ulos ennen kuin hallanvaara on ohi, sillä kylmässä maassa ne eivät kasva. Vie taimet sitä ennen viikon ajan päivittäin ulos, niin ne tottuvat lämpötilan vaihteluun. Suojaa ne harsolla, sillä ne vioittuvat aluksi herkästi auringonpaisteessa ja tuulessa.

Lannoita taimet ennen karaisua tavallista runsaammin. Se vahvistaa niitä. Suojaa tarvittaessa hallalta ja lannoita säännöllisesti.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.