Muumiotauti

Muumiotaudin aiheuttamat mätälaikut leviävät nopeasti ja pilaavat hedelmät. Sienitaudin itiöt kuolevat lämpökompostorissa tai puutarhajätekompostissa, kunhan komposti toimii kunnolla ja kompostointiaika on tarpeeksi pitkä. Tautia vähentää myös maahan karisseiden hedelmien peittäminen katteella.


Pihlajanmarjakoi

Pihlajanmarjakoi on omenan hankalin tuholainen. Hedelmän mallossa risteilee ruskeita käytäviä. Tuholaista esiintyy runsaasti keskimäärin 2-3 vuotena kymmenestä. Pienen puun paketointi harsoon kukinnan päättymisen jälkeen estää tuhot täysin. Peite pidetään elokuun alkuun asti.


Omenarupi

Omenarupi leviää maahan karisseista lehdistä keväällä. Lehtien kompostointi tai peittäminen katteella on paras tapa ehkäistä rupea. Vuoriset silppuavat lehdet ja peittävät ne kalkkikerroksella. Se nopeuttaa niiden maatumista. Hyvä tai kohtalainen ruvenkesto on esimerkiksi Lepaan Liereä -, Antonovka-, Lavia-, Särsö-, Borgovskoje- ja Kultainen Kitaika -lajikkeilla.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.