Hyvän kasvualustan saa sekoittamalla männynkaarnaa, grillihiiltä ja lekasoraa.
Teksti Ulla Kervinen
Kuva Ulla Paakkunainen
 
Sekoitussuhteella ei ole väliä, kunhan alusta on kyllin huokoinen. Kekkilä myy valmista orkideamultaa, mutta voit lisätä alustan huokoisuutta kotioloissa vaikka rikkomalla sekaan käpyjä tai viinipullon korkkeja. Vaihda uusi multa kolmen vuoden välein. Nosta kasvi ruukusta ja poista vioittuneet juuret. Puhdista multa juurien ympäriltä, istuta kasvi uuteen alustaan ja kastele kunnolla. Jos ruukku on jo täynnä juuria, vaihda ruukkua. Orkidean ilmajuuret saavat riippua ilmassa happea ottamassa.
 
Orkidea_08_SLA0106
Tärkeimmät tarvikkeet: orkidea-ravinne, suihkupullo, orkideamulta ja läpinäkyvä ruukku, jolloin kasvin juuretkin osallistuvat yhteyttämiseen.

Valitse läpinäkyvä ruukku

Orkideat myydään yleensä muoviruukussa, joka on huokoista saviruukkua parempi. Voit sujauttaa ruukun vaaleaan keraamiseen astiaan, joka ei kuumene auringossa liikaa. Paras kasvualusta on läpinäkyvä, kuten muovinen tai lasinen orkidea-ruukku. Niissä juuretkin osallistuvat yhteyttämiseen ja orkidean kasvuvoima lisääntyy 10-15 prosenttia.
Väljä ruukku on parempi kuin ahdas. Laakealle vadille kostean kevytsoran päälle voit koota useitakin orkideoja, jolloin kasvit auttavat toisiaan haihduttamalla ympäristöönsä kosteutta ja imemällä sitä alusastiasta. Kasvit viihtyvät myös hyvin ritilällä, jonka alla alustalla on jatkuvasti vettä. Juuret eivät kuitenkaan saa olla seisovassa vedessä.