Lehtiä ja muovia jalokärhöille

Miksi? Arat jalokärhöt tarvitsevat suojausta selvitäkseen Suomen vaihtelevista talviolosuhteista. Suurin uhka on juurenkaulan ylle kertyvä vesi ja jää.

Miten? Leikkaa kasvusto alas loppusyksystä 15–20 sentin korkeudelta. Kasaa köynnöksen tyvelle multaa tai kuivia lehtiä kummuksi, jotta pintavesi valuu pois. Levitä päälle tervapaperi estämään jään muodostumista juurenkaulan ylle. Poista suoja keväällä ennen kasvuunlähtöä.


Lunta ja havuja aroille perennoille

Miksi? Vähäluminen talvi ja kova pakkanen voi olla perennojen uhka. Suojaa erityisesti lajit, joiden silmut talvehtivat lähellä maanpintaa. Lisäksi tuuli ja polttava kevätaurinko kuivattavat ainavihannat lajit helposti hengiltä maan ollessa vielä jäässä.

Miten? Lumi on perennojen paras talvisuoja, joten kokoa arkojen lajien päälle lisälunta. Voit myös lisätä kuivaa turvetta perennojen tyvelle, jos asut vähälumisella seudulla. Peittele syyssateiden mentyä ainavihannat lajit havunoksilla, jotka myös suojaavat lehtiä tuulelta ja auringolta.

Mitkä ovat arkoja? Jouluruusut, muratti ja muut ainavihannat perennat sekä arat liljat ja syysvuokko.


Säkki ja havuja aroille puuvartisille

Miksi? Arkojen puuvartisten lajien juuristo, kasvupisteet sekä talvehtivat kukkanuput ovat herkkiä talvivaurioille.

Miten? Kokoa syksyllä puiden ja pensaiden juuristoalueelle lehtikariketta ja havunoksia. Erityisen arkojen lajien tyvelle voit levittää talvisuojaturvetta, joka on tehokas kosteutta hylkivä eriste. Aseta katteet paikoilleen vasta maan pinnan jäädyttyä, sillä liian aikaisin levitetty eriste on hyvä alusta homeille ja muille kasvitaudeille.

Kasvupisteet ja kukkanuput saat suojattua kietomalla pakkaspeitettä tai säkkikangasta versojen ympärille hyvissä ajoin ennen talven tuloa. Pensaille voit rakentaa talveksi suojakehikon, jonka ylle pakkaspeite on helppo asettaa alkutalvesta ja poistaa keväällä.

Mitkä ovat arkoja? Puut: magnoliat, hevoskastanjat (nuorena), lawsoninsypressi, kultasade, japaninvaahtera. Pensaat: peikonpähkinä, ruusumanteli, jalohortensia, tarhakotakuusama (nuorena), kellokuusama ja onnenpensaat.


Pakkaspeite nuorelle puulle

Miksi? Nuorelle hedelmä- ja koristepuulle ei ole muodostunut paksua suojakaarnaa, joten runko on ensimmäisinä vuosina syytä suojata suurilta lämpötilavaihteluilta. Erityisesti avoimilla paikoilla tumma, vesipitoinen kuori vaurioituu kaakon–lounaan väliseltä sivulta, jota aurinko lämmittää päivällä ja yöllä pakkanen rapsauttaa siihen halkeaman.

Miten? Vaalea, kevyt ja ilmava pakkaspeite tasaa lämpötiloja tehokkaasti. Kääri rungot peitteeseen kolmen ensimmäisen talven aikana viimeistään ennen kevättalven aurinkoisia pakkassäitä. Älä ulota suojaa maahan asti ja muista jättää käärön pää auki, jolloin ilma kiertää pakkauksen sisällä – umpinainen paketti on turhan hyvä alusta kosteudelle ja kasvintuhoojille. Poista suojat keväällä lumien sulettua.


Havuja ryhmä- ja köynnösruusuille

Miksi? Monien risteytyksien tuloksena syntyneet ryhmä- ja köynnösruusut eivät kestä pakkastalviamme. Ainoastaan ’Pohjantähti’- köynnösruusu sekä kanadalaiset ryhmäruusut menestyvät suojaamatta jopa V-vyöhykkeellä.

Miten? Ryhmäruusut: Levitä versojen tyvelle 15– 20 sentin kerros kuivaa talvisuojaturvetta. Asettele erityisesti vähälumisilla alueilla myös kuusenoksia suojaksi. Lumi pysyy hyvin havujen päällä ja estää versoja kuivumasta. Poista havut keväällä vasta, kun maan pinta alkaa sulaa.

Köynnösruusut: Taivuta versot alas maahan, jolloin ne saavat lumesta hyvän suojan. Kun maa on routaantunut, lisää versojen ylle havuja löyhäksi kerrokseksi. Toinen vaihtoehto on virittää köynnöksen ylle ilmava pakkaspeite (katso kuva).


Muista kevätvarjostus!

Miksi? Erityisesti nuoret havut ja ainavihannat pensaat kaipaavat suojausta polttavalta kevätauringolta sekä tuulelta. Niitä uhkaa kevättalvella kuivuminen auringon alkaessa paistaa, koska juuristo ei kykene ottamaan vettä jäätyneestä maasta mutta neulaset pyrkivät haihduttamaan vettä. Kevätahavalle alttiit kasvit on syytä suojata useiden vuosien ajan, kunnes niiden juuristo on kasvanut syvälle maahan.

Miten? Aseta varjostus- tai säkkikangas kasvien ylle viimeistään helmi-maaliskuussa ja poista vasta, kun maan pintakerros ei ole enää jäässä. Myös havunoksat ajavat saman asian, mutta muovia on syytä välttää, sillä se nostaa lämpötilan liian korkeaksi peitteen sisällä ja herättää kasvit kasvuun liian varhain.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.