Huovilan puiston tarina
Huovilan puiston perusti Kärkölään Carl Constantin Collin (1863–1941), joka peri isältään Carl Johanilta 1800-luvun lopulla noin 2 000 hehtaaria maata.
TEKSTI: ULLA KERVINEN
KUVAT: PEKKA VAINONEN
HUOVILA44_SLA0306
Jos pihalla on luonnostaan oja tai puro, se kannattaa kaunistaa erilaisilla rantakasveilla ja koristeheinillä.

Isä-Collin oli hovineuvos ja ylimetsänhoitaja, poika opiskeli insinööriksi Pariisissa ja vietti ulkomailla vuosia.

 
Isä harjoitti mallitilallaan modernia maanviljelystä, jota poika jatkoi. Hän rakennutti sahan, navetan ja meijerin sekä ryhtyi tekemään talouskeskusta, jota varten raivattiin neljä hehtaaria puistoksi vesiaiheineen. Sinne tuotiin kasveja ulkomailta, ja alkujaan Huovilan kujan molemmille puolille istutettiin lehmuksia ja pihtakuusia.
 
HUOVILA61_SLA0306
Luonnonlammen rannalle oikeaoppisin kulkutie on perinteinen hiekkakäytävä.

Keski- Euroopasta mallia saanut maisemapuisto ”Kärkölän Monrepos” oli kauneimmillaan 1900-luvun alkupuolella. Ulkomaanmatkoista ja ylellisestä elämästä tunnettu Carl Constantin ei kuitenkaan pystynyt säilyttämään maitaan, vaan ne hupenivat lopulta alle sataan hehtaarin. Carl Constantin aikoi rakennuttaa itselleen myös kivilinnan, mutta työ jäi kesken. Tilan päärakennuksen hän myi rahan puutteessa Kärkölän kunnalle ja korjautti vanhasta meijeristä itselleen tornillisen asuintalon.

 
Kunta osti loput maista 1950-luvulla virkistysalueeksi. Nyt Huovilan maisemapuistossa voi kuka tahansa viettää kesäpäivää klo 10–20. Alueella on kahvila ja kotiseutumuseo, ja siellä järjestetään erilaista ohjelmaa.
 
Lisätietoja: huovila.net