Muista puutarhassasi pihakauden päätteeksi

Piha
Sinikka Neuvosen vihervinkit syyskauteen.

Kastele pakkasiin asti.

Piharuukkujen ja kaidelaatikoiden kanervat, kellokanervat ja pikkuhavut säilyvät pitkään kauniina, kun jatkat kastelua mullan jäätymiseen saakka. Vesi ei saa kuitenkaan seisoa suojaruukuissa.

Varo jäätymistä.

Tyhjennä hyvän sään aikana vedet pois paineruiskuista, sadettimesta, suihkulähteen pumpusta, kesävesijohdosta. Tyhjennä painepesuri ja vie talveksi pakkasettomaan tilaan. Tyhjennä hauraat punasaviruukut mullasta ja siirrä varastoon. Siivoa räystäskourut lehtimoskasta ja huuhtele vedellä ennen pakkasia. Valuta letkutkin tyhjiksi.

Suojaa puut ja pensaat.

Jänikset voivat kaluta nuoret omenapuut jo talven alkumetreillä, joten suojukset on viisasta laittaa jo marraskuussa. Samoilla ryhtymisillä olisi kovin hyödyllistä lyödä maahan valmiiksi kehikot kevättalven varjostuksia varten nuorille katajille ja muille aroille ainavihannoille pensaille. Maaliskuussa niiden varaan on helppo kiinnittää varjostusverkkoa tai juuttikangasta.

Anna ruokaa linnuille.

Kun maa jäätyy tai peittyy lumeen, on hyvä aika pistää linnuille ruokaa tarjolle. Ensimmäisinä ruoan puutteesta luonnosta kertovat pihapiiriin ilmestyvät mustarastaat ja sinitiaiset. Sijoita ruokintapaikka mieluiten 10 metrin päähän rakennuksesta, mutta pidä kiikarit aina käsillä, sillä ei voi koskaan tietää, kuka tule käymään. Tiesitkö, että talipallojen verkkopäällykset on poistettava ennen tarjolle panoa ja että ruokintapaikalla pitäisi olla myös hienoa hiekkaa saatavilla? 

MAINOS
MAINOS LOPPUU