Pihalle haravan kanssa lunta pudottamaan

Alkutalven kaltaista kuuran ja lumen määrää ei ole nähty aikoihin. Tykky on kaunista, mutta liika on liikaa silloin, kun se painaa havut maahan, runnoo pensasaidat ja taivuttaa oksat luokille. Kopistele tarpeen tullen oksat puhtaiksi ja vapauta ne kovettuneen hangen ikeestä. Haravanvarsi, katuharja tai muu kättä pidempi väline on hyväksi avuksi. Sopivilla säillä kuura ja satava lumi kaunistavat puhdistetut oksat pian kevyesti uudelleen.

Harava on hyvä pitää käsillä muutenkin talviaikaan. Sillä saa hyvin raaputetuksi pihan puhtaaksi roskista ja likaisista jääkokkareista, joita auton lokasuojista putoilee maahan. Pikavalkaisuksi käy puhdas pakkaslumi, jota voi lopuksi heitellä ohueksi kerrokseksi siivotun pihan pintaan.

Helppoa kukkasidontaa

Floristit ovat todellisia ideanikkareita, kun tehtävänä on asetella kukkia pitkin ja poikin asetelmiksi ja kimpuiksi. Ammattilaisen sitoma laite tuntuu ihanan ylelliseltä ja kelpaa varmasti kelle hyvänsä ystävälle 14.2. ystävänpäivänä. Näin tulppaanien aikaan on huoletonta kokeilla asetelman tekoa myös omin päin. Yön yli maljakossa vettä imeneet leikkokukat voi pistellä esimerkiksi halkaistuun vesimeloniin, jossa ne imevät kosteutta hedelmälihasta. Hyvä kukkatuki on myös vesivadille pystyyn asetettu, langalla sidottu koivunrisukimppu, jonka joukkoon leikkokukat voi sujutella.

Kevät alkaa siemenistä

Siemenliikkeiden hinnastoja on kopsahdellut postilaatikkoon joulukuusta lähtien. Lehdykän plaraaminen on monelle mukava lähtö kevääseen, vaikka ensimmäiset kylvöt ovatkin ajankohtaiset vasta maaliskuun alusta lähtien. Parhaissa luetteloissa on paljon hyvää viljelytietoa, runsaat kuvat, uutuuksia ja varmoja vanhoja suosikkeja. Netissäkin siemenkauppa kukoistaa ja liikkeillä on myös verkkosivunsa, joista löytyy siemenvalikoimien lisäksi hyödyllisiä kylvö- ja kasvatusoppaita. Etsi lisää esimerkiksi osoitteista www.isoaidinkasvit.fi, www.hyotykasviyhdistys.fi, www.nelson.fi tai www.helle.fi.

Vanhat siemenvarastot on hyvä käydä läpi sopivan hetken tullen. Jos viime kesän herneet maistuivat erityisen makealta, malopit yllättivät pitkällä kukinnallaan tai purjot ovat säilyneet erityisen hyvin kellarissa, kannattaa samat lajikkeet muistaa hankinnoissa. Suosikkien tyhjät kuvalliset siemenpussit kannattaa säästää, ne voi leikata auki ja niputtaa tai mapittaa, niin niitä on helppo selata vastakin.

Useimpien siementen itävyys säilyy vaivatta 3–4 vuotta, mutta harrastajilla on kokemuksia myös huimista vuosimääristä: tomaatin siemenet saattavat itää liki 20-vuotiaina, kesäkurpitsa 10-vuotiaana, persiljat vielä 8-vuotiaana. Ei siis kannata hankkia joka vuosi uutta, vaan koeidättää muutamia siemeniä tai tehdä kylvöt vähän tavallista tiuhempaan.

 

Kultaköynnös on helppo lisätä pistokkaista
 

Idea: huoneköynnös pistokkaista

Huoneköynnös pikana. Rehevä ja eloisa huoneköynnös syntyy nopeasti kimpusta pistokkaita. Jos satut paikalle, kun kultaköynnöstä pienennetään, leikkaa useita 30–40 sentin mittaisia verson latvoja, poista alimmat lehdet ja laita tyvet vesipurkkiin suojaruukun sisään. Aseta valoisalle paikalle hyllyn reunalle tai kukkatelineeseen. Kaukaisten Salomoninsaarten kultaköynnös viihtyy mainiosti pohjolassa, se on helppo juurrutettava, pistokkaan voi ottaa milloin vain ja se viihtyy vesiastiassa vaikka vuosia.