Joulun istutuksista terhakkana säästynyt jouluruusu kannattaa ehdottomasti istuttaa puutarhaan niin pian kuin maan vain on sulaa. Tämä perenna kukkii Keski-Euroopassa jo sydäntalvella, mutta meillä se on yksi varhaisimmista kevään kukista.

Eteläisessä Suomessa vaaleajouluruusu, Helleborus niger, puhkaisee ihastuttavat valkeat kukkansa talven säistä ja lumipeitteistä jopa lumen joukosta, yleensä huhtikuussa ja kukat säilyvät pitkälle toukokuuhun. Jouluruusu kaipaa talvisuojausta, jotta sen nuput säästyisivät. Lumen turvin se menestyy pohjoisempanakin, ainakin Iisalmea myöten. Kasvupaikka saa olla puolivarjoinen ja maa tuoretta, kuohkeaa ja ravinteikasta.

Kukkiessaan ja viihtyessään jouluruusu siementää ympärilleen ja tuottaa elinkelpoisia taimia, joita voi siirtää ja kasvattaa edelleen. On hyvä pitää mielessä, että kasvi on erittäin myrkyllinen.

Seuraa kevään tuloa

Kevät tulee loristen ja yhä uudet kevään merkit toteutuvat peräjälkeen. Ryhdy nyt todenteolla seuraamaan luonnon ja puutarhan heräämistä. Kun merkitset muistiin vuosittain tärkeät kukinnat ja sadonkorjuut, saat vähitellen hyvän kuvan vuodenkierron rytmeistä ja voit myös itse todeta kuinka suuria vaihteluita kesien kesken on tai kuinka uskollisesti kasvit noudattavat allakkaansa. Varhaisia merkintöjä aiheuttavat usein jo huhtikuussa ainakin lumikellot ja krookukset, pähkinäpensas, näsiä ja sinivuokko.

Kaikenlaista muutakin seurattavaa lähipiirissä on yhä enemmän ja enemmän: ensimmäiset muuttolinnut, varhaisimmat perhoset, leppäkertut tai jäiden lähtö lähijärvestä. Tutustu myös Luonto-Liiton Kevätseurantaan netissä, www.luontoliitto.fi/kevatseuranta ja ilmoita havaintosi Luonto-Liittoon.

Yrttitarha esiin

Paksu hanki piilottaa vielä yrttitarhan ja monivuotisten vihannesten kasvupaikat. Jos haluat kaivaa jo talvehtivaa timjamia esiin, paikkaa täytyy vain arvailla ja etsiä koekuoppia kaivamalla.

Lumen sulaminen edistyy nyt huimasti, jos kylvät hangelle tuhkaa tai hiekkaa, ja sen myötä yrttitarhakin saa hyvän ravinnelisän ja hyödyllistä maanparannusta. Myös hieno turve tai muu tumma, hienojakoinen maa-aines kerää aurinkoa ja sulattaa lunta. Kunhan hanki on hävinnyt, monivuotiset, ainavihannat yrtit on hyvä kevyesti peittää havuilla, ritilällä tai varjostavalla verkolla, sillä kevätaurinko ruskettaa hetkessä lehdet.

Maan pehmettyä pinnasta ruohosipulin kasvua ei mikään voi estää. Korjaa siitä maukasta pikkusatoa niin pian kuin saat piipoista otteen. Muutkin monivuotiset sipulit odottavat vain merkkiä versoakseen. Myös vanha kunnon ilmasipuli on yrttitarhan ensimmäisiä vihertäjiä.

Varhaissatoa – tai oikeammin edellissyksyn myöhäissatoa – saat pikku myyrävarauksella niin pian kuin maa on sulaa. Maa-artisokan, mustajuuren tai palsternakan ylivuotisille kasvupaikoille voit levittää palan mustaa muovia kohmeisen maan pintaan sieppaamaan lämpöä ja edistämään roudan sulamista.

pääsiäisruoho

Idea

Jopa litran vetoisessa minikasvihuoneessa on isosti tunnelmaa. Pääsiäisruoho pulskistuu kasvihuoneilmastossa kiitettävän nopeasti, ja sen kasvattelu onkin hyvää harjoitusta tulevalle viljelykaudelle. Ruohotrendin jälkeen on hyvä vaihtaa sormustimen kokoisiin ruukkuihin uudet mullat ja kylvää niihin muutamia yrttien siemeniä.