Suloinen sinilupikka (Sesleria caerulea).

Ihanat heinät

Monivuotiset koristeheinät eivät suotta nöyristele talven tullessa. Komeimmat niistä törröttävät koko talven hallavanruskeassa kuosissaan, ja matalat mättäät peittävät maanpinnan tyylikkäästi lumeentuloon saakka. Kuivia heiniä ei siis pidä syksyllä leikata matalaksi, sillä niiden kuuluu huojua ja kahista syksyn tuulissa, kimaltaa kuuraisina ja kerätä pumpulilunta tähkiinsä talvellakin. Jos pihalla on ruukuissa arkoja lajeja, vie ne kellariin tai upota maahan ja peitä talvensuojaturpeella.

Heinät istutetaan ja jaetaan keväällä ja siemenkylvöjä voi tehdä jo aiemmin sisälle. Hyvää kotimaista heinäkirjaa odotellessa on syytä tutustua uuteen ruotsalaiseen teokseen Marie ja Björn Hansson: Bambut ja koristeheinät – Uusia ideoita puutarhaan.

Kateviljelyn alkuun pääsee jo syksyllä

Helppo ja nerokas kateviljely säästää kotipuutarhuria monilta vaivoilta: kitkeminen ja kastelu vähenevät, lannoittamisen ja kalkituksen saa jatkossa unohtaa. Ennen kaikkea se säästää maan muokkaamiselta. Jos valmistelet maan jo syksyllä, pääset aloittamaan kylvöt varhain keväällä. Muokkaa maa noin 10 sentin syvyydeltä, tuo siihen kompostia tai muuta maaparannusainetta ja levitä myös kalkkia. Tasaa maa ja peitä haravoiduilla lehdillä, ruohosilpulla, oljilla, risuhakkeella tai muilla aineksilla, joita helposti saat. 

Kateviljelyn äiti, amerikkalainen Ruth Stout, kyllästyi 1940-luvulla odottelemaan muokkausapua palstalleen ja niinpä hän kylvi siemenet ja peitti maan eloperäisellä katteella. Tulos oli hämmästyttävä, sillä työ väheni ja sadot paranivat. Lisää innostavaa tietoa löytyy Ruth Stoutin 80-luvulla ilmestyneestä kirjasta Vaivatonta puutarhanhoitoa: kateviljelyn opas. Löytyy ainakin kirjastoista.

Minne hankalat jätteet?

Syksyn puutarhajätteet tuottavat pientä päänvaivaa, sillä kaikelle ei tunnu löytyvät säällistä loppusijoituspaikkaa. Mitä tehdä muumio-omenille, perunajätteille, härmäisille, homeisille, ruosteisille ja laikkutautisille kasvinjätteille, punkkisille mansikanlehdille? Tuleeko tauti tai tuholainen vastaan, jos hautaan huolet kompostiin? Nämä jätteet voi yleensä viedä haravointijätteen tapaan maksutta pienjäteasemille, mutta paikalliset ohjeet on aina syytä tarkistaa etukäteen. Oma puutarhakompostorikin syö jätettä. Se voi olla yksinkertainen, omatekoinen kehikko tai huokea kannellinen ostosäiliö. Peitä edellä mainitut saastuneet puutarhajätteet hyvin muun jätteen alle. Anna muumiotautisten levätä pitkään rauhassa, jotta sieni-itiöt kuolevat. Jos pidät isoja tulia, voit myös polttaa ne tai laittaa pienin erin talousjätekompostoriin. Lisää tietoa puutarhajätteiden kompostoinnista löytyy esim.  Biolanin kompostointioppaasta, www.biolan.fi.

 


 

Idea: Kerroksittain sipuleja

Runsaan ja värikkään sipulikukkamaan saat istuttamalla sipulit lähekkäin ja eri kerroksiin. Näin tehdään ruukkuistutuksissa ja konsti sopii myös avomaalle silloin, kun tilaa on rajallisesti esimerkiksi perennaryhmän nurkassa. Yhdistä esimerkiksi lumikelloja tai krookuksia ja tulppaaneja, pieniä kasvitieteellisiä tulppaaneja ja isoja liljatulppaaneja. Ne kukkivat yhdessä tai eri aikaan, mutta kerralla on aina paljon kukkia.