MAINOS

Sinikan vihervinkit lokakuu – vinkkejä syksyyn

Piha

Sinikka Neuvosen vihervinkit syksyiseen puutarhaan! Syksyllä syödään kaalia. Tyhjennä ja puhdista ruukut. Sammaleesta on moneksi.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kaali on kauden ruokaa

Lähes sydäntä raastavaa on nähdä, kuinka halvalla kaali menee marketeissa! Itse kaalinpäänsä kasvattanut tietää, että vaivaa siihenkin on nähty ja monia vaaroja on ollut matkan varrella. Nyt on hyvä aika jalostaa kaalia tekemällä siitä hapankaalia. Hyvät ohjeet löytyvät esimerkiksi Martoilta, www.martat.fi

Asiaa tuntevat sanovat, että kaali on terveellistä myös koiralle. Säännöllinen kypsentämättömän kaalin syönti parantaa koiran ravitsemuksen laatua ja vähentää hammaskiven kehittymistä. 100 grammaa tuoretta, silputtua valkokaalia on hyvä päiväannos.

Hapankaalin tekoa kannattaa opetella hyvillä ohjeilla.

Pihakauden päätteeksi

Vettä pakkasiin asti. Piharuukkujen ja kaidelaatikoiden kanervat, kellokanervat ja pikkuhavut säilyvät pitkään kauniina, kun jatkat kastelua mullan jäätymiseen saakka. Vesi ei saa kuitenkaan seisoa suojaruukuissa.

Varo jäätymistä. Tyhjennä hyvän sään aikana vedet pois paineruiskuista, sadettimesta, suihkulähteen pumpusta, kesävesijohdosta. Tyhjennä painepesuri ja vie talveksi pakkasettomaan tilaan. Tyhjennä hauraat punasaviruukut mullasta ja siirrä varastoon. Siivoa räystäskourut lehtimoskasta ja huuhtele vedellä ennen pakkasia. Valuta letkutkin tyhjiksi.

Kauden päätteeksi on hyvä tyhjentää ja myös pestä piharuukut. Vahvat astiat voi koristella talveksi, punasaviset on paras siirtää varastoon.

Idea – monikäyttösuti sammaleesta

Karhunsammaleesta on mukava askarrella syksyn juttuja, ovikransseja, köynnöksiä ja koristepalmikoita. Koristeellinen sutikin syntyy helposti. Nyhdä reilu kimppu varsia, puhdista vedessä ja kerää varret kouraan niin, että vihreät päät jäävät tasan. Sido varret tyvipäästä narulla tiukasti kimpuksi, taivuta sitten varret kuten nutturaa tehtäessä niin että sidos jää varren sisälle. Sido varsi tiukasti luonnonkuitunarulla ja lopuksi tasaa sudin pää.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Ei liitettyjä avainsanoja.