Talvivalkosipulit maahan

Talvivalkosipulit voi hyvin istuttaa maahan vielä marraskuussa ennen maan jäätymistä. Pulleat kynnet ovat jo nyt täynnä kasvun intoa, vihreää ituakin ehkä näkyvissä. Säilyttely varastossa kevääseen vain viivästyttäisi niiden kevätkehitystä. Erityisesti kotimaisesta ’Aleksandra’-lajikkeesta sanotaan kuitenkin, että sille sopii myös kevätistutus.

Irrota kynnet toisistaan, tee kasvimaan reunaan reilut vaot perunakuokalla, laita mielellään kypsää kompostia pohjalle ja painele kynnet sinne 15-20 sentin välein. Peitä kompostilla ja mullalla niin, että kynnet jäävät 15 sentin syvyyteen. Idut putkahtavat pintaan jo ani varhain keväällä ja kasvu alkaa vauhdikkaasti.

Sinnikkäitä kasveja

Talven kolkutellessa on hauska tarkkailla, millaiset kasvit vielä sinnittelevät ja nostavat kukkiaan jopa ensilumien joukosta. Pientareilta voi hyvällä onnella kerätä raikkaan kimpun vielä marraskuussa.

Kasvimaan sisukkaimpia ovat esimerkiksi mangoldi ja lehtikaali. Lehtikaalin voi huoletta jättää hangen allekin talvella korjattavaksi, ja mangoldi kestää muutaman kunnon pakkasen. Yrttimaan ainavihannat timjamit ovat korjattavissa milloin vain lumen altakin. Persiljan viimeisen sadonkorjuun voi tehdä säistä riippuen vielä sittenkin, kun se on muutaman kerran taipunut räntäsateissa ja sulatellut kuurat lehdiltään. Lopulta on viisasta saksia kaikki poikki, upottaa veteen, pestä mullat pois, lajitella terveen vihreät lehdet ja pilkkoa ne pakastepussiin.

Yksi kylmäkestävimmistä kesäkukista on lumihiutale. Vielä joulukuussa se saattaa kukkia suojaisella parvekkeella. Ei siis kannata heittää sitä pois ennen aikojaan. Lumihiutale on monivuotinen, vaikka ei ulkona talvehdikaan. Talvettamista voi kokeilla viileässä ja valoisassa paikassa, kuten autotallissa ikkunan edessä. Keväällä se lähtee nopeasti uuteen kasvuun sisälle siirrettynä.

Suojat omenapuille

Nuoret hedelmäpuut on parasta suojata jo marraskuun alussa. Kätevintä on laittaa ympärille korkea ja tukeva metallinen puutarhaverkko, joka seisoo ryhdikkäänä omin voimin. Parilla nippusiteellä sen saa sidotuksi jämäkäksi lieriöksi. Uudelleen käyttö ja varastointi on helpompaa kuin katiskaverkon. Verkko ei suojaa puuta lumen alla ahkeroivilta myyriltä, joten rungon suojaksi voi ensin kietoa kappaleen tervapaperia eli bitumivuorauspaperia. Senkin kiinnitys käy helposti parilla nippusiteellä. Musta paperi on kuitenkin syytä poistaa keväällä heti kun lumi on häipynyt, muuten se voi kuumentaa ja hautoa runkoa haitallisesti.

Jos maa on vielä sulaa, puhdista samalla kertaa reilu mullosalue puun ympäriltä. Voit istuttaa siihen pari kourallista pikkusipuleitakin. Mullos on tärkeä kahdesta syystä: se pitää puun puolia kilpailussa kasvutilasta ja karkottaa runkoa vaurioittavat ruohonleikkurit ja trimmerit tyven tuntumasta. 


Idea

Tee pehmeä havumatto ovensuuhun. Nikkaroi suunnilleen maton kokoinen kehikko neljästä rimasta. Lyö ylä- ja alarimaan 15 sentin välein naulat, joihin pingotat metallista sidontalankaa loimiksi. Jätä kuhunkin loimeen alarimaan vielä kaksinkertainen mitta vapaata lankaa. Asettele sitten pari nuorta ja notkeaa kuusenoksaa latvat reunoille päin puntiksi loimien päälle ja sido napakasti kuhunkin loimeen vapaalla sidontalangan päällä. Jatka samalla tavalla, kunnes matto on tarpeeksi leveä. Irrota kehikosta, kiristä sidokset ja piilota langanpäät.