Verenpisaran talvetusta kannattaa aina yrittää

Kesän helteistä ja syksyn kylmistä selvinneet upeat runkoverenpisarat olisi hienoa saada säilymään myös talven yli ja ties vaikka seuraavat vuosikymmenet – samaan tapaan kuin julkisten puistojen ikivanhat pisarat. Haastetta riittää, välttämättä se ei aina onnistu, mutta silti kannattaa yrittää.

Teoriassa verenpisaran talvetus sujuu näin: leikkaa oksat lyhyemmiksi ja anna kasvin pudottaa loputkin lehtensä tai nypi kukat ja lehdet pois, ennen kuin viet kasvin pimeään. Säilytä kasvi kevättalveen saakka pimeässä maakellarissa tai jäähdytetyssä talouskellarissa taikka vaihtoehtoisesti valoisalla lasikuistilla, ullakkohuoneessa tai autotallissa, +5–8 asteen lämmössä tai jopa hieman viileämmässä. Kastele vain niukasti kerran tai pari kertaa kuussa. Leikkaa helmi–maaliskuussa oksat aivan lyhyiksi, vaihda osa mullasta tai lisää pintaan vain uutta ja siirrä kasvi huoneenlämpöön versomaan. Aloita kastelut ja lannoitukset. Älä heti luovu toivosta, vaikka latvus ei näyttäisi elon merkkejä. Kasvi saattaa uusiutua kuitenkin tyvestä.

Kelpo käpyjä!

Pitkäneulasinen makedonianmänty (Pinus peuce) muistuttaa  tuttua siperiansembraa, eikä moni edes osaisi arvella niitä eri lajeiksi. Makedonianmänty onkin yleistynyt istutuksissa, sillä se menestyy meillä hyvin ja säilyttää vanhemmiten alaoksansa toisin kuin helposti karsiutuva sembra. Kävyt poikkeavat toisistaan: peukella ne ovat pitkät, kapeat ja yltä päältä pihkaiset, sembran kävyt ovat paksut ja pyöreämmät, pihkattomat. Molempien siemenet maistuvat närhen kokoisille, vahvanokkaisille pähkinähakeille, jotka ovat erittäin hauskoja ja kauniita pihavieraita.

Peuken tuottaa käpyjä jo 25-vuotiaana. Ne putoavat kokonaisina maahan ja aukeavat kuivalla säällä pörheiksi ja paksuiksi. Jos vain talossa on tulisijoja, kävyt kannattaa kerätä talteen ja kuivatella sisällä, sillä ne ovat aivan verrattomia sytykkeitä kiukaan alle tai takkaan.

Pähkinöitä jouluksi

Pähkinäpensaan (Corylus avellana) juurella on hyvä olla tarkkana pitkin syksyä ja vielä talven tulon alla, viimeisiä lehtiä haravoitaessa. Kovakuorinen pähkinä säilyy kyllä hyvänä maassa, elleivät oravat ehdi niitä pistellä poskeensa. Nämä euroopanpähkinäpensaan eli sarapuun hedelmät on syytä kerätä talteen, ja jos niitä kertyy pari kourallista, niistä saa jo pähkinäkakun tarpeet jouluksi. Pähkinät ovat pieniä mutta maukkaita hasselpähkinöitä, tuontihasseleiden lähisukulaisia.


Idea: Lumettoman ajan jäälyhty

Jäätä ja tulta. Tarvikkeet lumettoman ajan jäälyhtyyn syntyvät jopa puolivahingossa. Nosta pressun päälle, kottikärryjen pohjalle, altaaseen tai pesuvatiin pikkupakkasella jäätynyt kirkas jäälevy kivien varaan tai pystytä 3–4 levyä seiniksi toisiinsa tukien. Sytytä ulkokynttilä taikka myrskylyhty jäälevyjen suojaan. Jos jäähän on jäänyt syksyn lehtiä tai risuja, sen kauniimpi marraskuun iltojen koriste.

Nämä marraskuun vinkit on kirjoitettu vuonna 2010.