MAINOS

Nyt kasveille talvitakki päälle!

Piha

Nuoret taimet ovat tuhoeläinten herkkua, arkoja lajeja uhkaa pakkanen, ja havukasveja kuivattaa kevätahava. Rakenna talvisuojat puutarhasi tarpeiden mukaan.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Lumi suojaa kasveja sekä pakkaselta  että viimalta. Sido pystykasvuisten  havukasvien oksat yhteen tai tarvittaessa  tukiseipään ympärille, niin runsaskaan  lumi ei revi niiden oksia. Kevyttä pakkaslunta  kannattaa myös lapioida esimerkiksi  perennojen suojaksi. Rakenna lumesta  kasveille tuulisuoja esimerkiksi hyödyntämällä  lumitöistä syntyvää kasaa suojavallina  tai nuoskalunta muurirakenteen  tavoin.

Lumettomalla alueella viimaa estävät erilaiset hengittävästä materiaalista rakennetut suojat. Arka perenna tai juurtuva taimi hyötyy vaikkapa punotun korin antamasta turvasta. Kiinnitä kori metallikoukuin maahan, jolloin se pitelee taimen juurelle laittamiasi kuivia lehtiä tai talvensuojaturvetta tallessa tuulelta. Tuulta estämään voit hankkia myös esimerkiksi kestävää kanervamattoa tai rakentaa tuulensuojan säänkestävästä materiaalista.

Pakkaspeite on ilmavaa huopamaista kangasta, jota voit ostaa pakkauksissa tai metreittäin tarpeen mukaan. Taipuisaan kankaaseen saat kiedottua helposti kokonaisen ruukun. Voit myös asettaa sen seinällä kasvavalle köynnösruusulle tasaamaan lämpötilaeroja. Myynnissä on lähes valkoista pehmeää kangasta sekä paksumpaa harmaata ja beigeä peitettä, joka pysyy paremmin pystyssä suojatessasi köynnöksiä seinustalle. Myös tavallinen villahuopa sopii parvekekasvien suojaksi.

 

Kiedo nuorten hedelmäpuiden rungot pakkaspeitteeseen turvaan säidenvaihteluilta. Ohutkuoriset nuoret puut saavat vanhoja puita helpommin suurten lämpötilaerojen aiheuttamia runkovaurioita. Kiedo peite rungon ympärille löyhästi, jolloin ilmavirta ja liiallinen kosteus pääsevät kulkemaan paketin läpi. Jyrsijöihin tehoaa parhaiten tiheäsilmäinen verkko. Asenna puille verkko vähintään metrin korkeudelle ja kiinnitä huolella maahan, jotteivät jyrsijät pääse sen ali.

 

Säkeissä myytävä talvensuojaturve  on ilmava ja kevyt lämpöeriste  aroille kasveille. Turve on helppo  kaataa keoksi esimerkiksi jaloruusujen tai jouluruusun tyvelle. Talvensuojaturve  hylkii vettä ja pysyy kuivana koko  talven. Voit asettaa havunoksia keon  päälle keräämään lunta ja estämään  tuulta pöllyttämästä turvetta. Levitä  turve kasvien suojaksi vasta ilmojen  kylmettyä, ennen pakkasten tuloa.

Ilmava ja kevyt säkkikangas  suojaa nuoren ainavihannan alppiruusun  kevättalven auringolta ja kuivattavalta viimalta.  Asenna kangassuoja viimeistään  maaliskuussa tukien varaan, jolloin se ei  vioita latvuksia. Pystytä tukikepit valmiiksi  jo syksyllä sulaan maahan. Myös kangassäkki  sopii huppumaiseksi suojaksi, kunhan  se on riittävän väljä.  Vanhat alppiruusut selviävät varjoisalla  paikalla yleensä ilman suojausta.

Varjostusverkko tai oljet antavat  suojaa muutaman ensimmäisen  vuoden ajan havukasveille, kun niiden  juuret eivät vielä ole ulottuneet syvälle  maahan. Arimpia kevätauringolle ovat  kartiovalkokuusi, tuijat sekä tarha-, laaka  ja sinikataja, mutta myös esimerkiksi arka,  ohutneulasinen hemlokin taimi hyötyy  varjostamisesta. Kasvaessaan kerroksittain  kasvit antavat toisilleen suojaa.

Kiinnitä suojat huolella

  • Estä jyrsijöiden pääsy puuvartisten kasvien lähelle korkealla ja tiheäsilmäisellä suojaverkolla.
  • Pystytä talvisuojien tukirakenteet maan ollessa sula, jolloin saat laitettua ne paikoilleen helposti.
  • Kiinnitä pakkassuojat tukeviin rakenteisiin huolella, esimerkiksi naulaamalla, jottei tuulen ja lumen voima yllätä.
  • Laita kevättalven auringolta ja viimoilta suojaavat verkot ja kankaat vasta helmikuussa, jolloin voit nauttia pitempään havukasviesi vihreydestä.
  • Tallaa lunta hedelmäpuiden ympäriltä, jolloin myyrien kulku vaikeutuu.
  • Pura talvisuojat vasta maan sulaessa vapun tienoilla.
  • Luonnonmateriaalit, kuten kuivat lehdet, havunoksat ja oljet, toimivat hyvin eristeenä.
  • Suojaaminen ei välttämättä ole tarpeen, jos arat kasvit saavat suojaa toisiltaan ja puutarha on tiiviisti aidattu.

 

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Ei liitettyjä avainsanoja.