Nyt kasveille talvitakki päälle!

Nuoret taimet ovat tuhoeläinten herkkua, arkoja lajeja uhkaa pakkanen, ja havukasveja kuivattaa kevätahava. Rakenna talvisuojat puutarhasi tarpeiden mukaan.
Lumi suojaa kasveja sekä pakkaselta että viimalta. Sido pystykasvuisten havukasvien oksat yhteen tai tarvittaessa tukiseipään ympärille, niin runsaskaan lumi ei revi niiden oksia. Kevyttä pakkaslunta kannattaa myös lapioida esimerkiksi perennojen suojaksi. Rakenna lumesta kasveille tuulisuoja esimerkiksi hyödyntämällä lumitöistä syntyvää kasaa suojavallina tai nuoskalunta muurirakenteen tavoin.
Lumettomalla alueella viimaa estävät erilaiset hengittävästä materiaalista rakennetut suojat. Arka perenna tai juurtuva taimi hyötyy vaikkapa punotun korin antamasta turvasta. Kiinnitä kori metallikoukuin maahan, jolloin se pitelee taimen juurelle laittamiasi kuivia lehtiä tai talvensuojaturvetta tallessa tuulelta. Tuulta estämään voit hankkia myös esimerkiksi kestävää kanervamattoa tai rakentaa tuulensuojan säänkestävästä materiaalista.
Pakkaspeite on ilmavaa huopamaista kangasta, jota voit ostaa pakkauksissa tai metreittäin tarpeen mukaan. Taipuisaan kankaaseen saat kiedottua helposti kokonaisen ruukun. Voit myös asettaa sen seinällä kasvavalle köynnösruusulle tasaamaan lämpötilaeroja. Myynnissä on lähes valkoista pehmeää kangasta sekä paksumpaa harmaata ja beigeä peitettä, joka pysyy paremmin pystyssä suojatessasi köynnöksiä seinustalle. Myös tavallinen villahuopa sopii parvekekasvien suojaksi.
Kiedo nuorten hedelmäpuiden rungot pakkaspeitteeseen turvaan säidenvaihteluilta. Ohutkuoriset nuoret puut saavat vanhoja puita helpommin suurten lämpötilaerojen aiheuttamia runkovaurioita. Kiedo peite rungon ympärille löyhästi, jolloin ilmavirta ja liiallinen kosteus pääsevät kulkemaan paketin läpi. Jyrsijöihin tehoaa parhaiten tiheäsilmäinen verkko. Asenna puille verkko vähintään metrin korkeudelle ja kiinnitä huolella maahan, jotteivät jyrsijät pääse sen ali.
Säkeissä myytävä talvensuojaturve on ilmava ja kevyt lämpöeriste aroille kasveille. Turve on helppo kaataa keoksi esimerkiksi jaloruusujen tai jouluruusun tyvelle. Talvensuojaturve hylkii vettä ja pysyy kuivana koko talven. Voit asettaa havunoksia keon päälle keräämään lunta ja estämään tuulta pöllyttämästä turvetta. Levitä turve kasvien suojaksi vasta ilmojen kylmettyä, ennen pakkasten tuloa.
Ilmava ja kevyt säkkikangas suojaa nuoren ainavihannan alppiruusun kevättalven auringolta ja kuivattavalta viimalta. Asenna kangassuoja viimeistään maaliskuussa tukien varaan, jolloin se ei vioita latvuksia. Pystytä tukikepit valmiiksi jo syksyllä sulaan maahan. Myös kangassäkki sopii huppumaiseksi suojaksi, kunhan se on riittävän väljä. Vanhat alppiruusut selviävät varjoisalla paikalla yleensä ilman suojausta.
Varjostusverkko tai oljet antavat suojaa muutaman ensimmäisen vuoden ajan havukasveille, kun niiden juuret eivät vielä ole ulottuneet syvälle maahan. Arimpia kevätauringolle ovat kartiovalkokuusi, tuijat sekä tarha-, laaka ja sinikataja, mutta myös esimerkiksi arka, ohutneulasinen hemlokin taimi hyötyy varjostamisesta. Kasvaessaan kerroksittain kasvit antavat toisilleen suojaa.
Kiinnitä suojat huolella
- Estä jyrsijöiden pääsy puuvartisten kasvien lähelle korkealla ja tiheäsilmäisellä suojaverkolla.
- Pystytä talvisuojien tukirakenteet maan ollessa sula, jolloin saat laitettua ne paikoilleen helposti.
- Kiinnitä pakkassuojat tukeviin rakenteisiin huolella, esimerkiksi naulaamalla, jottei tuulen ja lumen voima yllätä.
- Laita kevättalven auringolta ja viimoilta suojaavat verkot ja kankaat vasta helmikuussa, jolloin voit nauttia pitempään havukasviesi vihreydestä.
- Tallaa lunta hedelmäpuiden ympäriltä, jolloin myyrien kulku vaikeutuu.
- Pura talvisuojat vasta maan sulaessa vapun tienoilla.
- Luonnonmateriaalit, kuten kuivat lehdet, havunoksat ja oljet, toimivat hyvin eristeenä.
- Suojaaminen ei välttämättä ole tarpeen, jos arat kasvit saavat suojaa toisiltaan ja puutarha on tiiviisti aidattu.
Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.
Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:
Ei liitettyjä avainsanoja.
Tuotehaku
Hae pientaloasumisen tuotteita ja lisätietoja