Kun asiakas sanoo haluavansa isot nurmikentät ja hyvät kulkureitit alas rantaan, ja maaston lähtökohtana on pystysuora kallioseinämä ja vuosikymmeniä vanhat havupuut, täytyy luottamuksen viherrakentajan ja asiakkaan välillä todella pelata.

– Tullessani ensimmäisen kerran katsomaan paikkaa oli maan muodoista ja rinteen korkeuseroista mahdotonta sanoa yhtään mitään. Tontti kasvoi niin tiheänä havupuuta, ettei edes järveä nähnyt, kangasalalainen viherrakentaja Henrik Bos Pikon Taimistolta kertoo.

Talolta rantasaunalle johtanut pieni porrastettu polku paljasti tontin jyrkät korkeuserot. Paikoitellen kallio laski lähes pystysuoraan alas rantaan.

–Koko tontti ja talo on kallion päällä. Ensimmäinen tehtävä oli kaataa metsä pois, jotta saimme selville mitkä tontin realistiset mahdollisuudet ovat, Bos kertoo.

Asukkaiden toiveet pihan suhteen olivat lähtökohtaan nähden radikaaleja, vaikkakin selkeitä: isoja nurmialueita, kiveyksiä ja muureja, helppohoitoista kasvillisuutta sekä hyvät kulkureitit rantaan kävellen ja autolla.

– Suurin haaste alkuun olikin pystyä kuvittelemaan muutosprosessi, Bos myöntää.

Alas rantaan haluttiin kunnollinen huoltotie. Tien tuleva sijainti määritteli kallion louhintaa ja koko viherrakennussuunnitelmaa. Tielle piti saada järkevä paikka sopivan syrjään. Tie kaartaakin siististi ja huomaamattomasti tontin rannasta katsottuna oikealta puolelta kaartuen luontevasti kahden nurmialueen välistä alas saunalle.

Työt alkoivat syksyllä 2007 puiden kaatamisella ja louhinnalla. Tontilta kaadettiin puita noin 500 runkoa. Työ suoritettiin kustannussyistä metsäkoneella siitäkin huolimatta että kallioinen maasto oli haastavaa koneille.

– Koneiden käyttöä puolsi työn nopeus. Metsurille olisi ollut samassa puumäärässä töitä kahdeksi viikoksi, Bos vertaa.

Kaikki materiaali käsiteltiin tontilla. Kannot ja risut menivät lämpöhakkeeksi, ja puut puuteollisuuteen.

Kalliota louhittiin yhteensä 300 kiintokuutiota, mikä kaikki käytettiin tontin ja rannan pengertämiseen talvella 2007- 08. Maansiirtotöiden yhteydessä pihaan tehtiin myös valmius kunnallistekniikalle. Toistaiseksi taloon tulee vielä vesi omasta kaivosta.

Jyrkkä tontti, jossa talon ja rannan välinen korkeusero on Bosin arvion mukaan noin 20 metriä, vaatikin tanakan pohjan kasvillisuudelle, istutuksille ja kulkureiteille. Hyvän pohjan elinehto on kunnollinen salaojitus ja kuivatus, jotta kasvillisuus ja penkereet kestävät paikoillaan. Alla täytyy olla riittävästi isoa kiveä, sillä kalliosta tulee tontille paljon vettä.

Louheen päälle laitettiin tontilta niin ikään saadut kunttamaat, joiden päälle ajettiin humus. Rakennusainetta riitti omasta takaa niin hyvin, että suurelle tontille tarvittiin multaa vain parisataa kuutiota.

Yksi tontin haasteista oli rantarakentaminen. Ranta on tuulinen, ja aivan vierestä ohi kulkevat myös Tampereen isot sisävesilaivat. Alhaalla on vanha rantasauna ja venevalkama, jonka läheisyyteen haluttiin hyvät auringonottopaikat ja tilaa veneelle. Metallirunkoinen, kiinteä portailla alkava laituri rakennettiin UMP:n komposiittimateriaalista.

 


Nurmialueet ovat suuria ja selkeitä. Tehtyjen istutusten haluttiin olevan yksinkertaisia ja helppohoitoisia.

Venevajan ja laiturin välinen rantakaistale valettiin ja kivettiin.

– Rantaviivan mallia ja muotoa määritteli osaksi kallio. Ihmiskäden muovaama osuus suunniteltiin järveltä käsin mahdollisimman kauniiksi. Ruoppausta ei tarvittu kuin venevajassa, sillä ranta on luonnostaan syvä, Bos kertoo.

Hiekkarantaa ei lähdetty rakentamaan, sillä perheen lapset alkavat lähestyä jo teini-ikää, ja ovat kaikki uimataitoisia.

Pihalla on kiveyksiä yhteensä yli 500 neliötä. Kaikki kiveykset tehtiin Lemminkäisen antiikkinupukivellä, jonka murretun ruskea väri sopi hyvin talon sävyihin ja kallioihin. Yläpihalla autotietä reunustamassa on käytetty Bendersin antiikkipatinoitua muurikiveä, josta tehtiin seinämää myös avoterassin yhteyteen.

Etupihan kiveyksen upea yksityiskohta on autotallin ja istutusalueen väliin näkyviin jätetty peruskallio, joka sattui olemaan kyseiseltä kohdalta sopivan tasainen.

Kulkuväylät eli huoltotie ja mönkijäpolku päällystettiin lopulta karkealla sepelillä. Poluille kokeiltiin ensin kivituhkaa, mutta pinta ei kestänyt sadevesien virtausta.

Muutos umpeen kasvaneesta metsätontista nykyiselleen on iso. Nurmialueet ovat suuria ja selkeitä. Tontille jätettiin muutama yksittäinen koivu, mänty ja tammia sekä pari selkeää metsäaluetta. Tehtyjen istutusten haluttiin olevan yksinkertaisia ja helppohoitoisia. Kulkureittejä reunustavat pensaspajut, pajuangervot, syreenit ja angervot. Kulkureitit ja oleskelualueet on valaistu pollareilla, ja muutamia puita korostettiin puuvaloilla.

Osa pihamaasta jätettiin heinäiseksi metsämaaksi. Niin ikään takapihaa halkovan polun ja rappusten varressa vuosikymmeniä kasvaneet vattupuskat ja saniaiset saivat jäädä. Tontin laitaan sekä autotien suojaksi jäi selkeät metsäkaistaleet.

Etupihan istutuksiin panostettiin enemmän tekemällä kasviryhmistä näyttävämpiä. Nurmikolle tuotiin muutamia oman kallion siirtolohkareita, joiden ympärille rakennettiin kukkapenkit. Rouvan toive valkoisista ja vaaleanpunaisista ruusuista toteutui, ja mukaan valittiin myös punaisia lajikkeita. Rautatienomenapuut tiputtavat kauniisti oksansa ruusupenkkien ylle.

– Muureja vasten istutetut köynnöshortensiat ovat vielä vaatimattomat vaikka ovatkin lähteneet hyvin kasvamaan. Uskon että niistä tulee komeat, rouva kertoo.

Pihaa reunustaa kevyt aita, joka kaukaa näyttää metallilta, mutta paljastuukin lähietäisyydeltä puuaidaksi.

Henrik Bos laskee pihaan menneen kaikkineen noin 1200 työtuntia. Pihan budjetista puolet meni kahdessa viikossa maastotöihin eli louhintaan, puiden kaatoon ja maaston muotoiluun. Toinen puoli kului pintoihin, kasvillisuuteen ja nurmialueisiin.

– Pohjarakentamisen kustannukset olivat kovat, sillä tontilla oli käytössä useita isoja koneita ja pohjamateriaalin piti olla kunnon louhosta, jotta rinne kestää kasassa. Rakenneratkaisujen pitää ehdottomasti olla toimivat ja oikein tehdyt, Henrik Bos toteaa.

Vastaavanlaisissa kohteissa Bos neuvookin kerralla etsimään hyvän, ammattitaitoisen ja luotettavan piharakentajan eikä pelaamaan säästöliekillä ja kilpailuttamaan hommaa monella firmalla.

– Työt on osattava tehdä oikein ja oikeassa järjestyksessä, sillä rakenteellinen virhe tämmöisessä paikassa olisi mahdoton korjata, Bos toteaa.

Katso kuvat lopputuloksesta seuraavalla sivulla.

Koko pihaa ei haluttu muokata viimeisen päälle, vaan rinteeseen jätettiin heinikkoa sekä vanhoja vattu- ja saniaispuskia. Pieni hirsimökki on puuliiteri. Rinteessä olevat kiviportaat ovat alkuperäiset. Portaita jatkettiin liuskekivillä ja porraskivillä alas saunalle saakka.Koko pihaa ei haluttu muokata viimeisen päälle, vaan rinteeseen jätettiin heinikkoa sekä vanhoja vattu- ja saniaispuskia. Pieni hirsimökki on puuliiteri. Rinteessä olevat kiviportaat ovat alkuperäiset. Portaita jatkettiin liuskekivillä ja porraskivillä alas saunalle saakka.

Tie reunustettiin leveällä kivireunuksella. Ruosteiset pollarivalot löytyivät tamperelaisen Powersetin valikoimista.Tie reunustettiin leveällä kivireunuksella. Ruosteiset pollarivalot löytyivät tamperelaisen Powersetin valikoimista.

Laituri ja sille johtavat portaat on tehty UMP:n komposiittimateriaalista.Laituri ja sille johtavat portaat on tehty UMP:n komposiittimateriaalista.

Pihan puuhevonen on lahja ystäviltä. Istutusalueet on suojattu laajasti katteella, mikä sopii hyvin pihan tyyliin. Pihan puuhevonen on lahja ystäviltä. Istutusalueet on suojattu laajasti katteella, mikä sopii hyvin pihan tyyliin.

Kaukaa metallilta näyttävä aitarakenne paljastuukin tarkemmin katsoen puuksi. Muurikivet ovat Bendersiltä.
Kaukaa metallilta näyttävä aitarakenne paljastuukin tarkemmin katsoen puuksi. Muurikivet ovat Bendersiltä.