MAINOS

Pohjolan puutarhat – tulppaanit ja sipulikasvit tuovat riemua kevätpuutarhaan

Piha

Sipulikasvit ovat kiitollisia aloittelijoiden kasveja. Sipulit voi istuttaa syksyllä ja unohtaa ne talven ajaksi. Kevään tullen odottaa upea kukkapenkki. Sipulit kukkivat kunnes on ruusujen ja muiden monivuotisten kasvien aika. Solfrid Kvernsveen tunnetaan rakkaudestaan tulppaaneihin ja sipulikasveihin. Lue ohjeet ja vinkit.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Aloitamme Suomelassa uuden juttusarjan, Pohjolan puutarhat. Joka numerossa tapaamme uuden pientaloasukkaan, joka kertoo intohimostaan puutarhaan.

Solfrid Kvernsveen esittelee lukijoillemme keväistä puutarhaansa.

-Monet kasvit vaativat puutarhan hoitajalta vankkaa lajituntemusta, jotta ne saa kukoistamaan. Lisäksi monet kasvit tarvitsevat useamman vuoden kasvuajan. Sipulikasvit sen sijaan ovat kiitollisia aloittelijoiden kasveja. Ne sopivat myös puutarhureille, jotka eivät ole luonteeltaan kovin kärsivällisiä. Sipulit voi istuttaa syksyllä ja unohtaa ne talven ajaksi. Kevään tullen odottaa upea kukkapenkki, josta kasvit kurkistavat heti lumien sulaessa. Sipulit kukkivat kunnes on ruusujen ja muiden monivuotisten kasvien aika.

Ihastuttava kerrottu tulppaani Angelique on suosikkini.

Pitkän kukinta-ajan salaisuus on sipulien istuttaminen useaan kerrokseen

Aloin tehdä niin, koska halusin saada pienelle tontilleni niin paljon kukkia kuin vain mahdollista. Vähitellen tavastani kehittyi tehokas menetelmä: Kaivan aluksi suuren kuopan, jonka halkaisija on noin 30 cm ja syvyys noin 15 cm. Kuopan pohjalle laitan 10–15 narsissia (kelta- tai valkonarsissia) ja niiden päälle 5 cm multaa. Sitten istutan 20 tulppaania ja lisään päälle taas 5 cm multaa. Sen jälkeen on vuorossa 50 krookusta ja lopuksi viimeiset 5 cm multaa. Asettelen sipulit tiiviimmin kuin pakkauksen ohjeissa neuvotaan, jolloin lopputulos on paljon parempi.

On tärkeää, että värit sointuvat toisiinsa, vaikka kasvit kukkisivatkin eri aikoina. Eräänä vuonna neljä eri kukkaa kukki samalla paikalla samaan aikaan, vaikka pakkausten tietojen perusteella odotin kolmea eri kukinta-aikaa. Kevään tullen heti lumien lähtiessä esiin työntyy krookuksia, lumikelloja ja idänsinililjoja. Kun ne ovat kukkineet, on kel- ta- tai valkonarsissien vuoro. Niiden lakastuttua pääsevät tulppaanit täyteen vauhtiinsa. Koska tontin eri kohdat eivät ole yhtä aurinkoisia, kukkivat kasvit eri paikoissa eri aikaan. Lisäksi koska pihallani kasvaa monia eri tulppaanilajikkeita, voivat krookus ja tulppaani kukkia samassa kuussa.

Seuraavalla sivulla mm.papukaijatulppaanit, hapsutulppaanit, liljatulppaanit
sekä parhaat ohjeet ja vinkit

Omintakeiseta ja harvinaista – papukaijatulppaanit, hapsutulppaanit, liljatulppaanit

Pimpernel-liljatulppaani esiintyy aina edukseen.

Monille tulppaanit ovat vain jotakin, mitä ostetaan kukkakaupasta. He eivät tiedäkään, kuinka paljon erilaisia jännittäviä lajikkeita on olemassa. Toki yksinkertainenkin voi olla kaunista, mutta itse pidän kaikesta omintakeisesta ja harvinaisesta – kuten papukaijatulppaaneista, hapsutulppaaneista, liljatulppaaneista (jotka ovat aivan liljan näköisiä auringon osuessa niihin), kerrotuista tulppaaneista (joiden kukinnot ovat melkein kuin ruusun tai pionin) ja tulppaaneista, joilla on jopa yhdeksän kukkaa samassa varressa. Puutarhassani kasvaa myös musta tulppaani, joka saattaa joillekin olla tuttu kirjallisuudesta. Se ei ole kuitenkaan ihan musta, vaan pikemminkin tummanruskea tai syvän burgundinpunainen.

Papukaijatulppaani kukkii uskollisesti kerta toisensa jälkeen, sitä ei kukaan voi ohittaa huomaamatta.

Yksi suosikeistani on Angelique. Tulppaanithan eivät ole kovin pitkäikäisiä, joten niitä pitää istuttaa lisää sopivin väliajoin. Jotta voin luottaa siihen, että ainakin yhdessä kukkapenkeistäni kasvaa Angeliquea, istutan uusia sipuleita joka vuosi. Istutan myös runsaasti krookuksia, idänsinililjoja, kevätkukkia ja talventähtiä. Ne ovat muuten oivallisia harmaan ja ikävän näköisen kevätnurmikon piristäjiä. Olen myös istuttanut krookuksia monen pensaan ympärille. Viinimarjapensas ei ole alkukeväästä kauneimmillaan, mutta kun sitä reunustavat keltaiset krookukset, on näky heti iloisempi. Puutarhanhoidossa vain mielikuvitus on rajana!

Puutarhurin kolme tärkeintä ohjetta:

  1. Istuta sipulikasvit perennojen kanssa, ne ovat onnistunut yhdistelmä. Sipulikasvit saattavat näyttää yksin hieman valjuilta tai paljailta.
  2. Muista lannoitus. Kun istutat useita sipuleita pienelle alueelle, monikaan niistä ei kuki enää toista kertaa, mikäli unohdat lannoitteen.
  3. Nurmikentän tai pensaan ympäristön krookukset, lumikellot ja idänsinililjat muuttavat alkukevään ikävän harmauden värien ilotulitukseksi.

Parhaat vinkkini:

  • Istuta runsaasti tulppaaneja samalle paikalle, mielellään 20 tai jopa 40.
  • Istuta kasvit useaan kerrokseen, se on paras tapa hyödyntää tilaa.
  • Istuta keltaisia tai punaisia yksinkertaisia tulppaaneja, jos haluat tulppaaneista monivuotisen ilon.
  • Minun puutarhassani tulppaanien ja ruusujen yhteiselo toimii hienosti. Kun tulppaanien kukinta on ohi ja ne alkavat näyttää nuutuneilta, peittyvät ne pian ruusunlehtiin, jotka vievät katsojan huomion.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Ei liitettyjä avainsanoja.