MAINOS

Kivipolku salaiseen puutarhaan

Piha

Englantilaistyyppinen romantiikka maustettuna suomalaisella mielikuvituksella on sallittua myös puutarhanhoidossa. Raahelaisessa metsäpuutarhassa leikitellään luonnon elementeillä ja puretun aitan aarteilla.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Huom! Ratapölkkyjen myynti ja käyttö on kielletty vuonna 2003 myrkyllisyytensä vuoksi. Lisää aiheesta täällä >

Pihamaa on kuin elävä, sateenkaaren eri väreihin puettu maalaus. Teräskaupungin puutarhavelhoksi nimetty Iiris Pahkala laskee lapion kädestään ja johdattelee tulijat puutarhurin taivaaseen.

Edessä aukeaa yli 2 500 neliön suuruinen taideteos, joka tekee lähtemättömän vaikutuksen satumaisella tunnelmallaan.

Aurinko syleilee hellästi uskollisesti kukkivia omenapuita. Liljat kurkkivat uteliaina rintaansa röyhistelevän tarha-alpin suojista ja pesät kivikkoon syntyville kukkasille odottavat asukkaitaan.

Metsäpuutarhan päänäyttämö on täysmiehitetty, mutta rento. Kivipurossa kylpevä vedenneito puuhastelee tärkeässä roolissa, sillä portinvartijana toimivan rouvan tehtävänä on aukaista ovet Iiriksen Salaiseen puutarhaan.

 

Pettämätön komposti

 Iiriksen ihana Eedeni sai kymmenen vuotta sitten alkunsa pienestä montusta ja suurista haaveista.

Alkuvaiheessa unelmat räpsivät hieman kynsille, sillä tiheässä luonnontilassa ollut metsikkö ei muuttunutkaan katseenkestäväksi puutarhaksi pelkällä taikasauvan heilautuksella.

Kivikkoinen maaperä nieli aluksi voimia ja lapion teriä, mutta Iiris päätti hyödyntää maasta käännetyt kivet myöhemmässä vaiheessa puutarhansa näyttäviin rakennelmiin.

– Kovaa savimaata joutui kaivamaan syvältä ja maaperä osoittautui myös ravinneköyhäksi. Onneksi löytyi valttikortti nimeltä komposti, joka osoittautuikin heti alkumetreillä metsäpuutarhan kasvukuninkaaksi, Iiris kertoo tyytyväisenä.

Pahkalan perheen takapihaa lähdettiin heti alkuvaiheessa työstämään reheväksi kokonaisuudeksi, jota hallitsisivat luonnon omat kasvit ja maan muokkaamat elementit.

– Jätimme tehosteiksi puita, kantoja ja ison kasan kiviä. Luonnonkukista nappikukka sekä satoisa metsävadelma ja varjossa kituva koristemustikka saivat pian rinnalleen joukon pensaita, joista menestyksekkäimmiksi osoittautuivat angervot.

Kotipuutarhuri Iiriksen mukaan sitkeät, sievät ja pitkään kukkivat katseenvangitsijat eivät kuulu vaativimpiin kasvatettaviin.

– Aina varmat angervot eivät ole tarkkoja kasvualustansa suhteen. Valtaosa lajeista ei hätkähdä, vaikka ympärillä on metsää ja ravinteet tulevat keinotekoisessa muodossa, Iiris täsmentää.

Liljapuiston kaunottaret

Vaikka puutarhavelho Iiris Pahkalan Eedenissä on näyttävä määrä koristepensaita, niin satojen eri lajien pääroolissa ovat kuitenkin kukat.

Varsinkin liljat, joita löytyykin varsinainen suurperhe, ovat Iiriksen ykköstyttöjä.

– Lajitovereita löytyy lukematon määrä, mutta äidiltäni perimät tiikerinlilja sekä keisarinkruunu ovat saaneet Eedenissäni kunniapaikan.

– Hoito, kuten koristekasveilla yleensäkin, on kohtalaisen helppo. Puolivarjossa viihtyvä lilja vaatii kuitenkin menestyäkseen kosteutta, joten varsinkin helteellä liljaperheen veden saannista on pidettävä hyvä huoli, Iiris muistuttaa.

Värikkään liljapuiston lisäksi Salaisesta puutarhasta löytyy vaihteleva määrä muun muassa monivuotista kurjenpolvea, poimulehteä sekä saniaista.

Yksivuotisista metsäpuutarhan ykköseksi on noussut auringonpalvojana tunnettu petunia.

Iiriksen Eedenin ylpeydenaihe on kuitenkin sosiaalisen ympäristön vaativa alppiruusu, jonka kasvumenestys riippuu ympärillä olevista kavereista.

Puutarhan harvinaisuuksiin lukeutuu viljelykarkulaiseksikin kutsuttu tarha-alpi.

– Sitkeä vanhanajan perenna menestyy lähes missä tahansa ja soveltuu myös savimaan eläjäksi. Puolivarjossa viihtyvä tarha-alpi on vaatimaton kaunotar, sillä hoitovaatimukset ovat olemattomat. Pelkkä ihailu riittää, Iiris luonnehtii hymyillen.

Luonnonmukaisia tehosteita

 Iiris Pahkala myöntää viihtyvänsä sormet mullassa.

– Sisätyöt jäädytetään kesäksi. Olen innokas kokeilija, joten puutarhani sisältö kokee vuosittain myös pieniä muutoksia. Pihassa on ollut monta pistäytyjää ja yhden kauden menestyjää, mutta lahjakkaimmat tähdet löytyvät kuitenkin liljoista. Pioni vastaavasti osoittautui hetken hurmaksi, sillä puutarhan diiva olisi vaatinut menestyäkseen enemmän aurinkoa ja vähemmän kiviä.

– Vaikka tavoittelenkin erikoisuuksia, niin tyydyn kuitenkin perinteisiin. Metsäpuutarhan perusluonteeseen kuuluu luonnonmukaisuuden säilyttäminen, joten tämä asettaa luovuudelle omat rajansa.

On kuitenkin yksi osa-alue, jossa Iiris ei säästele rohkeaa toimintatyyliään. Maanläheiset elementit ja luonnon omat materiaalit saavat taiteellisesti lahjakkaan puutarhurin käsissä aivan uudenlaisen merkityksen.

Erilaiset rakennelmat, kuten kivipolut, kuiskausten silta ja puukäytävät ovat käytännöllisiä, mutta antavat samalla ripauksen keskiaikaista romantiikkaa. Myös tyylikkäät patsaat ja hauskat asetelmat tuovat näyttävyydellään oman piristysruiskeensa.

Puutarhavelho Pahkala sanoo rakastavansa haasteita ja päästävänsä mielellään myös mielikuvituksen valloilleen.

– Esimerkiksi vanhoilla ratapölkyillä ja arvokkaasti harmaantuneilla terassilaudoilla voi korostaa, mutta samalla myös siistiä tiettyjä osa-alueita. Sopivasti kulunut laivaköysi ja karsitut puunrungot toimivat erinomaisena tehosteena ja antavat oman leimansa puutarhan yleisilmeeseen, Iiris kertoo.

Vaikka Iiriksen etelärinteeseen sijoittuva puutarha soveltuu sekä maapohjansa että suojaisuutensa vuoksi lähes kaikentyyppisille kasveille, niin ryytimaan kohdalla puutarhuri tunnustaa kokeneensa täystyrmäyksen.

– Porkkanat ovat kuulakärkikynän vahvuisia ja punajuuret kisailevat samassa kokoluokassa kuin minitomaatit, joten syyssato ei ole ihan parhaimmasta päästä. Onneksi omenapuut tuottavat tulosta sitäkin enemmän.

Puutarhakylpylä. Metsän keskelle syntynyt luovuuden näyttämö on saanut vaikutteita ja ihanan pieniä helmiä myös ulkomailta. Puutarhan perimmäiseen nurkkaan rakennettu pihasauna oheismausteineen on kuin minimalistinen raapaisu kylpyläkulttuurista.

Tyylikkään humoristisesti toteutettu ulkoilmakylpylä on Iiriksen tuorein aluevaltaus.

– Sanoin isännälle, että täytyyhän Eevalla olla paratiisissaan myös oma rentoutumispaikka. Ajatus muuttui teoiksi, kun pistimme kierrätysvaihteen päälle. Vanhoista rivitalon ulko-ovista nikkaroitiin näkösuoja ja katukivien ja hylkylaudan pätkistä taiteiltiin sopiva terassi. Kirpputorien ja aitan aarteistosta löytyivät tunnelmaan sopivat koristeet, joten lopputulos vaati enemmän luovuutta kuin euroja.

Englantilais-suomalainen kylpylänurkkaus on romantiikan lisäksi myös hauska sekoitus eri aikakausia.

– Lähdimme tietoisesti leikittelemään muodoilla ja hassuttelemaan materiaaleilla. Asetimme tavoitteeksi viihtyisyyden, mutta samalla myös sen, että puutarhaa täydentävä ja aluetta tehostava ulkoilmakylpylä uppoutuu luontoon niin värien kuin materiaalienkin puolesta.   

Puutarhan erikoisuudet

  • Satoja eri lajeja
  • Näyttävä liljapuisto
  • Tyylikkäitä kiviasetelmia
  • Hauskoja luonnonkäytäviä
  • Ulkoilmakylpylä
  • Tehosteina ratapölkkyjä ja hylkylautoja
  • Kivipuro vedenneitoineen
  • Patsaskokoelma
  • Takorautaiset puistonpenkit
  • Romantiikkaa

Katso kuvat upeasta puutarhasta seuraavalta sivulta.

 

Kivipurossa kylpevä vedenneito puuhastelee tärkeässä roolissa, sillä portinvartijana toimivan rouvan tehtävänä on aukaista ovet Iiriksen Salaiseen puutarhaan. Englantilais-suomalainen kylpylänurkkaus on hauska sekoitus eri aikakausia.
Kivipurossa kylpevä vedenneito puuhastelee tärkeässä roolissa, sillä portinvartijana toimivan rouvan tehtävänä on aukaista ovet Iiriksen Salaiseen puutarhaan.
Englantilais-suomalainen kylpylänurkkaus on hauska sekoitus eri aikakausia.

Puutarhavelho Iiris Pahkala on leikitellyt metsäpuutarhassaan luonnon omilla elementeillä. Puutarhavelho Iiris Pahkala on leikitellyt metsäpuutarhassaan luonnon omilla elementeillä.

 

Erilaiset rakennelmat, kuten kivipolut ja puukäytävät ovat käytännöllisiä, mutta samalla romanttisia. Tyylikkäät patsaat ja hauskat asetelmat tuovat näyttävyydellään oman piristysruiskeensa.
Erilaiset rakennelmat, kuten kivipolut ja puukäytävät ovat käytännöllisiä, mutta samalla romanttisia.
Tyylikkäät patsaat ja hauskat asetelmat tuovat näyttävyydellään oman piristysruiskeensa.

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

aita alusta aste halli kanto kasvi kasvu kivi