Mitä kuuluu Sannan puutarhalle?
Sanna muutti uuteen taloonsa kolme vuotta sitten. Hän ryhtyi heti ripeästi pihatöihin, koska halusi päästä nauttimaan myös ulkoelämästä. Kävimme viime kesänä katsastamassa, miltä Sannan piha näyttää nyt.
Teksti Hanna Hentinen
Kuvat Pekka Vainonen
SANNA04_SLA0306
Pation edustalla kasvaa toukokuussa kukkivia norjanangervoja. Alustaan on kasvanut nurmikkoa, joka täytyy poistaa, jotta pensaat viihtyvät paremmin. Niiden alle ja väleihin voi istuttaa vaikka terttutulppaaneja ja maanpeittokasviksi matalaa maahumalaa.

 

Seurasimme espoolaisen Sannan talonrakennusprojektia tontin raivauksesta aina sisustukseen ja puutarhasuunnitelmaan Suomelan numeroissa 2/2002–2/2003. Heti talon rakentamisen käynnistyttyä Sanna otti yhteyttä viheraluesuunnittelijaan ja kävi hänen kanssaan läpi budjetin ja elementit, joita halusi pihalleen. Talon valmistuttua suunnitelmaa vielä muutettiin vastaamaan paremmin Sannan toiveita.
Sannalla oli selkeä suunnitelma siitä, missä järjestyksessä pihatyöt tehdään, mitä tehdään itse ja mitä teetetään ulkopuolisella urakoitsijalla. Pihan oli tarkoitus olla valmiin näköinen ja käyttökunnossa heti ensimmäisenä kesänä, vaikka osa istutuksista jätettiin seuraavaan vuoteen.
SANNA32_SLA0306
Keijuangervot ja kuunliljat viihtyvät pääoven vieressä. Jasmike kukkii ihanasti heinäkuussa. Tämä istutus on Sannan vanhempien antama hieno tupaantuliaislahja.

 

Seuraava työjärjestys osoittautui toimivaksi:
1. Suuri puupatio rakennettiin talon rakentamisen yhteydessä.
2. Kasvualustan levitys ja pohjarakennetyöt betonikiveystä varten teetettiin maanrakennusurakoitsijalla.
3. Myös sisääntulopihan ja autotallin edustan betonikiveys teetettiin ulkopuolisella urakoitsijalla.
4. Kasvualustan tasoitus ja viimeistely sekä siirtonurmikon levitys tehtiin talkootyönä.
5. Piha-aidat rakennettiin heti siirtonurmikon juurruttua, jotta Sannan koiratkin pääsivät nauttimaan uudesta pihasta.
6. Pensasaidanteet ja sisääntulopihan kasvit istutettiin ensimmäisenä kesänä. Kasvit Sanna hankki ja istutti pääosin itse.
 
Mitä pihalla nyt kasvaa?
Sannan perinnetalon pihalle sopivat kaikki vanhan ajan kasvit ja mummolan pihan tutut perennat. Sanna halusi suurehkolle, noin 1 200-neliöiselle tontille kunnollisen näkösuojan, joten raja-aidanteiksi valittiin korkeaksi kasvavia pensaita.
Sisääntulopihalla naapurin tontin rajalla kasvaa paikalla hyvin viihtyvää isotuomipihlajaa. Muualla pihaa rajaavat viirukirjokanukat ja pihasyreenit. Ikivihreinä kasveina on timantti- ja pallotuijia, pihapuina omena-, luumu- ja kirsikkapuita, kaksi kutakin, ettei sadosta tule liian suurta. Talon lähellä kasvaa pihajasmikkeita. Matalina pensaina on keijuangervoa ja norjanangervoa.
SANNA06_SLA0306
Perennapenkin väriharmonia on täydellinen. Särkyneensydämen varret ovat samaa punaista kuin kiveys, ja kukkien herkkä punainen on hieno vastaväri seinien vihreälle.

Perennoita pihalla on runsaasti – pioneja, kuunliljoja, suikeroalpia, nauhuksia, maksaruohoja, kultapiiskuja, maahumalaa, särkyneitäsydämiä – ja lisääkin vielä mahtuu. Autotallin seinustalla kasvaa kärhöjä, köynnösruusuja ja muutamia mustaherukkapensaita sekä perennoita.

Sannan piha rajoittuu yhdeltä sivulta metsään, josta maasto viettää pihalle. Rinteessä kasvaa jostakin vanhasta pihasta levinnyttä sormustinkukkaa, joka on aivan upean ja eksoottisen näköinen, sekä vuorenkilpeä, joka on myös sinne itsestään levinnyt. Vuorenkilpien lomaan Sanna halusi istuttaa maahumalaa. Se on hyvä ja nopeasti kasvava ja leviävä maanpeittoperenna.
Rinne on kuitenkin ongelmallinen hoidettava, koska luonnosta pyrkii koko ajan tunkeutumaan istutusalueille heinää ja rikkakasveja.
 
Iloisia yllätyksiä puutarhassa
Talon rakentaminen oman työn ohella on rankka urakka kenelle hyvänsä. Koska Sanna halusi kaiken kerralla valmiiksi, hän teki työpäivänsä päätteeksi toisen työvuoron rakennuksen ja pihan parissa.
Ihana yllätys odotti eräänä päivänä, kun Sanna saapui uuteen kotiinsa. Pääsisäänkäynnin molemmin puolin suunnitellut istutukset olivat paikoillaan. Sannan vanhemmat antoivat tyttärelleen hienon tupaantuliaislahjan: hankkivat taimet ja istuttivat ne paikoilleen.
Toinen yllätys on ollut se, ettei yksikään kasvi ole kuollut kolmen vuoden aikana. Oikealla kasvivalinnalla on ollut siinä suuri merkitys. Kun pihalle istutetaan kasveja, jotka viihtyvät juuri niissä kasvupaikkaolosuhteissa, eivät ne kovin helposti kuolekaan.
Alkuvaiheessa myös hoidolla on suuri merkitys. Nuoria taimia on kasteltava ensimmäisenä ja vielä seuraavanakin kesänä riittävästi, etteivät ne pääse kuivumaan. Myös taimien laatu on ehdottoman tärkeä. Hyvälaatuiset taimet juurtuvat nopeasti ja lähtevät helposti kasvuun.
Sanna kasteli taimia riittävästi ja muisti peittää havupensaat kevättalvella harsolla, ettei aurinko kuivattanut nuoria tuijia. Lannoitus ja kitkeminenkään eivät unohtuneet. Kolmessa vuodessa Sannasta onkin kehittynyt oikea viherpeukalo.
 
SANNA10_SLA0306
Koristeellinen takorautakalusto sopii talon tunnelmaan. Taustan runsas istutusvyöhyke antaa näkösuojan muutamassa vuodessa. Nurmikolle istutetut puut viihtyvät, jos niiden tyveltä kaivetaan nurmikko pois ja tilalle istutetaan maanpeittoperennoita.

 

SANNA14_SLA0306
Komeasti kukkiva, punaisena hehkuva köynnösruusu kiipeilee autotallin seinustalla säleikköä pitkin. Myös kärhöt, pionit, jaloruusut, särkyneetsydämet ja marjapensaat viihtyvät samalla lämpimällä seinustalla.

Pihan perustaminen on hikeä ja tuskaa

Uusi piha teettää toki töitä, ja jossain vaiheessa työmäärä oli ylittää sietokyvyn. Siirtonurmikko levitettiin talkoilla. Työ ei ole vaikeaa, mutta fyysisesti raskasta, ja se täytyy tehdä kohtalaisen nopeasti, sillä nurmikkorullat eivät säily hyvänä kuin pari päivää. Siirtonurmikon pohjatyöt on tehtävä yhtä huolellisesti kuin kylvönurmikon. Maansiirtokoneen levittämä kasvualusta tasoitettiin rautaharavilla niin tasaiseksi kuin mahdollista. Suuressa pihassa se ei ole ihan kevyt homma. Pikkuhiljaa talkooväki väheni koteihinsa yöpuulle, ja lopulta Sanna oli keskellä yötä yksin levittämässä siirtonurmikkoa pihalleen. Yhden jälkeen yöllä hän ei enää jaksanut tasoitella kasvualustaa yhtä huolellisesti kuin siihen asti, vaan levitti siirtonurmikon viimeistelemättömän mullan päälle. Paikalle jäi pieni painanne, mutta puiden ja pensaiden kasvaessa se ei mitenkään pistä silmään muuten hyvin hoidetulla pihalla.
Rikkakasvien ja heinän poistaminen istutusalueilta ja kuorikatteen kuljettaminenja levittäminen ovat olleet Sannan mielestä raskaimpia pihatöitä. Nurmikon leikkuu ei hänestä ole lainkaan raskasta, eikä kasvien istuttaminen, vaikka hän kaivoi istutuskuopat lapiolla jokaiselle puulle ja pensaalle.
SANNA25_SLA0306
Kesäleimut kukkivat koko kesän. Helppohoitoinen, matala ja tuuhea kesäkukka viihtyy auringossa tai puolivarjossa.
SANNA27_SLA0306
Pioni on puutarhan kuningatar. Kun se on kerran istutettu paikalleen, sitä ei tarvitse siirtää eikä jakaa kymmeniin vuosiin.

 

Sannan suositukset
• Aloita pihan rakentaminen mahdollisimman pian talon valmistuttua.
• Istuta ensin raja-aidat, jos jaat pihan rakentamisen usealle vuodelle.
• Valitse aitakasviksi nopeakasvuinen pensas, jotta saat pian näkösuojaa.
• Istuta helppohoitoisia kasveja.
SANNA24_SLA0306
Nuori kirsikkapuu tuotti satoa jo viime kesänä. Niitä on pihalla kaksi, samoin omenaja luumupuita. Sanna ei halunnut pihalleen enempää hedelmäpuita, koska sadon korjaaminen ja säilöminen olisi muuten saattanut osoittautua liian työlääksi.
SANNA26_SLA0306
Näinköhän linnut pelästyvät tätä hauskaa pientä linnunpelätintä?

 

Hannan neuvot
SANNA33_SLA0306
Sannan piha rajoittuu yhdeltä sivulta metsään, josta maasto viettää pihalle. Rinteessä kasvaa jostakin vanhasta pihasta levinnyttä sormustinkukkaa, joka on aivan upean ja eksoottisen näköinen, sekä vuorenkilpeä, joka on myös sinne itsestään levinnyt.

• Rajaa istutusalueet reunarakenteella, jotta heinä ei leviä pensaiden ja perennojen sekaan. Upota reunarakenne, kuten betonikivi, lähes maanpinnan tasoon, jolloin sen päältä voi ajaa ruohonleikkurilla.

• Käytä perennaistutuksissa vain rikkaruohotonta kasvualustaa.
• Älä istuta yksittäiskasveja nurmikolle.
• Istuta pensaiden ja puiden juurille maanpeittoperennoita, ettei rikkakasveille jää tilaa. Parhaita ovat peittoja tuoksukurjenpolvet. Hyviä ovat myös vuorenkilpi, rönsyansikka, rönsyleimu, maahumala ja jättipoimulehti.
• Vinkiksi ystäville ja tuttaville: Älä vie taimia lahjaksi kysymättä omistajan mielipidettä. Satunnaiset taimet, jotka eivät viihdy pihan oloissa, aiheuttavat uudelle omistajalle ylimääräistä työtä.
•Istuta pensaat ja perennat omiin vyöhykkeisiinsä. Muista kuitenkin, että vyöhykkeistä tulee sekavia, jos niihin istutetaan kovin paljon erilaisia lajeja.
 
Kasvien sijaan voit tilata lahjaksi pihasuunnitelman tai konsultointikäynnin.
Tai tee kuten Sannan vanhemmat: istuta suunnitelman mukaisesti valmiiksi jokin tietty alue pihalla.
 
Sannan piha on noin 1 200-neliöinen. Onnistuneen pihasuunnitelman laati helsinkiläinen suunnitteluhortonomi, vihertyövalvoja Hanna Hentinen, 050 528 1105, hannahentinen.fi