Kerttu Kauppinen ja Veli-Pekka Voutilainen peruskorjasivat pienen 40 neliön rivitalopihansa pari vuotta sitten. Vanha nurmikkopiha sai korjauksen yhteydessä täysin uuden ja modernin ilmeen. Toiveena oli helppohoitoinen, tyylikäs ja käytännöllinen piha, jossa ei olisi kukkarunsautta tai hankalasti hoidettavaa nurmikkoa vaan selkeät matalat istutukset ja rauhalliset väriyhdistelmät.

Valkoiseksi maalatut betonilaatat ja ajuruohomättäät muodostavat hauskan lattiapinnan.
Valkoiseksi maalatut betonilaatat ja ajuruohomättäät muodostavat hauskan lattiapinnan.


Jättipoimulehden herkät kukat luovat tehokkaan vastakohdan pihan selkeille ratkaisuille.
Jättipoimulehden herkät kukat luovat tehokkaan vastakohdan pihan selkeille ratkaisuille. Pienestä pihasta saa moni-ilmeisen yhdistelemällä erilaisia materiaaleja ja kasvillisuutta.

Vanhasta pihasta jäivät jäljelle kirsikkapuu ja tuija-aita, joka sekin kunnostettiin leikkaamalla ryhdikkäästi muotoon. Muuten pihalta poistettiin kaikki vanha kasvillisuus ja kasvualusta. Tilalle rakennettiin selkeä oleskelupatio, jonka ympärille sijoitettiin istutusaltaat. Altaisiin lisättiin 50 sentin paksuinen multakerros. Kasvualustan pinta peittyy helppohoitoisten ja nopeasti kasvavien kuunliljojen ja jättipoimulehden alle. Yhtä allasta reunustaa matalaksi leikattu taikinamarja-aita.

Istutusaltaiden väliin toteutettiin sorapäällysteiset käytävät. Hauska yksityiskohta on pieni pergola, jonka takana on pihaa rajaava tuija-aita sekä perenna- ja marjakuusi-istutuksia ja edessä rytmikäs shakkiruutulaatoitus. Valkoiseksi maalatut betonilaatat vuorottelevat neliömäisten mustien sorapintojen ja ajuruohomättäiden kanssa. Lisäväriä saadaan kesäkukilla, jotka istutetaan kauden trendiväreissä erilaisiin ruukkuihin.

Alaspäin suunnatut valaisimet eivät häikäise silmiä. Malli on tyylikäs ja huomaamaton.
Alaspäin suunnatut valaisimet eivät häikäise silmiä. Malli on tyylikäs ja huomaamaton.

Hämärtyvää iltaa valaisevat tyylikkäistä metallivalaisimista alaspäin suuntautuvat valokiilat. Pöydän viereen asennettiin lisävaloksi yksi pollarivalaisin, joka luo tunnelmaa pöydän ääressä viihtyville. Pariskunnan mielestä pieni piha onkin kesäkauden vihreä olohuoneen jatko, jossa vietetään ystävien kanssa mukavia iltahetkiä tai nautitaan itsekseen hyvästä kirjasta. Perheen kuopus, yksivuotias Niklas puuhastelee mielellään sekoittamalla valkoista soraa mustan sekaan.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.