Pihaideoita Huovilan puistosta
Huovilan vanhassa puistossa vangitsee katseita lampi saarineen, huvimajoineen, siltoineen ja kasveineen. Voit soveltaa ideoita myös kotipihallasi.
TEKSTI ULLA KERVINEN
KUVAT PEKKA VAINONEN
 
Huovilan puisto on Kärkölässä Lahden lähellä. Puiston luonnonlammen pohja eristettiin aikoinaan savella. Nykyään kaivannon pohja on tapana eristää allasfoliolla tai -matolla. Jos teet vain pienen koristealtaan, voit pohjustaa sen tehdasvalmisteisella muovialtaalla.
Altaan reunoille sopivat luonnosta siirretyt rantakasvit tai kosteassa ympäristössä viihtyvät perennat, kesäkukat ja sipulikasvit. Matalaan rantaveteen voit istuttaa luonnosta siirrettyjä lajeja ja syvään veteen ulpukoita tai lumpeita. Siirrä kasvit ennen juhannusta tai elo-syyskuussa ja istuta ne heti uuteen paikkaan.
Saksankurjenmiekka ja päivänlilja
Valkoiset saksankurjenmiekka- hybridit ja päivänliljat kukkivat ahkerasti kosteassa ympäristössä lammen rannalla. Molempia saa lisättyä jakamalla keväällä tai syksyllä.
Auringontähti
Metrin korkuinen auringontähti kukkii heinä-elokuussa sekä auringossa, puolivarjossa että varjossa kosteutta pidättävässä maassa.
Idänkuljenpolvi
Idänkurjenpolvi sietää melko hyvin kuivuutta, mutta menestyy hyvin myös kosteassa ympäristössä sekä auringossa että puolivarjossa.

 

 

Samea lampi vai kirkasvetinen koristeallas?
Mieti ensin, haluatko sameavetisen luonnonlammen vesikasveineen vai kirkasvetisen koristealtaan, jolloin kaikki kasvit istutetaan veden ulkopuolelle. Jos lampi on tarpeeksi syvä, sitä ei tarvitse tyhjentää talveksi, vaan vesi saa jäätyä ja vesikasvit talvehtivat jään alla.
Jos jätät lammen keskiosan kaivamatta, saat lampeen pienen saaren, jolle voit rakentaa vaikka huvimajan, ja rannasta saarelle voit rakentaa kauniin puusillan. Pienehköön lampeen voit myös siirtää kultakalat tai karpit kotiakvaariosta kesän ajaksi.
Tulppaaneja
Tulppaanit sopivat yhtä hyvin niin lammen rannalle kuin kallionkupeeseenkin suurina ryhminä alkukesää kaunistamaan.

Valitse lammen paikaksi pihan keskeisin kohta, joka kuitenkin on mielellään kaukana suurista lehtipuista – se helpottaa lammen puhtaanpitoa. Merkitse lammen ääriviivat kepeillä maahan. Pienen kaivannon voit tehdä lapiolla, suureen tarvitset kaivurin. Tee lammesta mahdollisimman luonnonmukainen kaarevine linjoineen. Kaivannon pohjan pitäisi syvetä portaittain kohti keskustaa.

 
Altaan eristeeksi allasfolio tai allasmatto
Altaan pohjaeristeeksi käy pakkasta kestävä allasmuovi tai pvc-allasfolio, leveys 4–6 metriä. 4-metrisestä saat noin kolme metriä leveän lammen, 6-metrisestä noin viisi metriä leveän.
Poista ensin kaivannon pohjalta kivet, juurakot ja muut roskat. Levitä pohjalle kerros hiekkaa ja tasoita pohja ja reunat huolellisesti. Kun käytät allasfoliota, levitä pohjalle ensin suodatinkangas tai Ubbink-suojakangas ja sen päälle 10 sentin hiekkakerros, joka tasoitetaan tallaamalla. Asenna sitten allasfolio tiiviisti hiekan päälle. Folion reunojen pitää ylettyä noin 15 senttiä kaivannon reunojen ulkopuolelle. Voit arvioida folion menekin pohjaa pitkin vedetyn narun avulla.
HUOVILA23_SLA0306
Veden partaalla kukkivat kullerot voi hankkia taimistosta tai siirtää ne luonnosta pihalammen rantaan.

Allasfolio tai -matto pysyy paikallaan, kun ladot reunojen päälle sileitä kiviä tai liuskekiviä. Folion tai maton ulkoreunat peitetään ruohoturpeella tai mullalla. Täytä allas vedellä varovasti – ensin korkeintaan neljännes vettä – niin eristemateriaalin poimut oikenevat.

 
Vesi liikkeelle pumpulla
Jos istutat veteen paljon kasveja ja pidät lammessa kaloja, se vaatii vettä hapettavan pumpun, joka sijoitetaan altaan keskelle ennen täyttämistä. Asenna pumppu puulevyn päälle, jotta se ei vioita foliota. Pumppuun tarvittava teho riippuu siitä, miten monta allasta yhdistetään toisiinsa ja tuleeko vesirakennelmaan altaiden lisäksi puro.
Pumpun yhteyteen voit liittää suihkusuuttimen ja valaistuksen. Suodattimen avulla saat veden pysymään kirkkaana, niin sekä kalat että kasvit voivat hyvin. Tarvikkeita saa erikoisliikkeistä.
Viimeistele altaan ja puron reunat ja pohja sileillä pikkukivillä. Siisti lammen reunat kookoskuidusta valmistetun pengermaton tai pengertaskujen avulla. Osa pengermaton reunoista saa ylettyä altaan reunojen yli. Kiinnitä maton toinen puoli kiiloilla maahan ja pengertaskut allasmuovin taakse.
Jos jätät veden lampeen talveksi, nosta pumppu, suodattimet ja valaisimet syksyllä varastoon ja puhdista ne. Erikoisvalaisimia voit asentaa paitsi veteen myös lammen reunalle.
Poista roskat veden pinnalta pitkävartisella haavilla tai asenna lammen ylle veden alle verkko, jonka avulla saat nostettua roskat kerralla pois. Kirkasvetinen koristeallas vaatii perusteellisen puhdistuksen pari kertaa vuodessa.