Piha: suunnittelu on A&O
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty ja oikea kasvi oikeaan paikkaan ovat viihtyisän, helppohoitoisen pihan tärkeimmät ohjeet. Pihasuunnitelma auttaa luomaan toimivan kokonaisuuden. Paperilla piha on helppo hahmottaa.
Teksti ja kuvat Hanna Hentinen

Pihasuunnitelman avulla sijoitat paikoilleen pihan tärkeät toiminnot. Mihin sopivat kulkureitit, oleskelu-, leikki- ja autopaikat, jätehuolto, komposti, hyötytarha, talouspiha? Miten valaistaan, miten pintavedet ohjataan hallitusti, minne mahtuvat lumet, mitkä ovat pihan kasvu-, valo- ja tuuliolot, millaiset materiaalit sopivat pihalle?

Kaikki haluavat pihastaan helppohoitoisen, kauniin ja viihtyisän. Harmonia pihan, rakennusten ja lähiympäristön kesken luo viihtyisän tunnelman, vaikkei pihalla olisi mitään erityistä, mutta ikävä yksityiskohta saattaa rikkoa tasapainon ja häiritä kokonaisuutta, tai piha voi olla täynnä kivoja yksityiskohtia, mutta kokonaisuus ei toimi. Harmonia puuttuu.

Tässä suunnitteluohjeita harmonian löytämiseksi ja viihtyisän pihan luomiseksi.
1. Tee ensin luonnos, johon hahmottelet pihan toiminnot ja kasvillisuuden.

Keskity vasta sen jälkeen kasvilajeihin, materiaaleihin ja rakenteisiin. Suunnittele yksityiskohdat viimeiseksi.

2. Tarkastele lähiympäristöä ja luontoa.

Valitse rakennuksen väri ja muut rakenteet siten, että ne eivät riitele naapuritalojen ja -pihojen kanssa.Ympäristön rakennusten yhteensopiva väritys ja samanlajinen puusto luovat harmonisen kokonaisuuden.

Hyvä esimerkki tällaisesta ympäristöstä ovat rintamamiestalot pihoineen. Pihat voivat poiketa toisistaan paljonkin, mutta alueille tyypilliset leikatut pensasaidat, vanhat omenapuut, suuret koivut ja tietenkin toistensa kaltaiset rakennukset muodostavat eheän kokonaisuuden.

3. Ota huomioon maasto ja pihaluonto jo rakennuksen suunnittelussa.

Maaston mukaan porrastettu rakennus istuu rinnepihaan kauniimmin kuin korkeat täyttöpengermät. Älä muuta kuivan kalliotontin luonnetta, vaan istuta sinne kasveja, jotka viihtyvät niissä oloissa. Kallio- ja metsätontille ei tarvitse kylvää nurmikkoa lainkaan.

Suurilla pihoilla voit muokata luontoa poistamalla esimerkiksi varjostavaa kuusikkoa ja huonokuntoisia puita. Säilytä kaunis metsän pohjakasvillisuus silloin, kun se on mahdollista. Istuta metsäpohjaan suojapensaita ja puita, jos pihan rajaaminen tai näkösuoja on tarpeen.

Valitse kasveja, jotka viihtyvät pihan kasvuoloissa. Usein jokin kasvi näyttää rumalta vain sen takia, että se on istutettu väärään paikkaan. Puutarhureiden vanha sääntö, oikea kasvi oikeaan paikkaan, pätee tässäkin. Lopputulos on aina sopusointuinen, kun valitset kasvit kasvupaikan mukaan.

4.Suunnittele piha rakennuksen tyylin mukaisesti.

Valitse kasvit rakennuksen tyylin ja iän mukaan ja ota huomioon myös edellä mainitut kasvuolosuhteet. Istuta mummon mökin tai vanhan torpan pihalle vanhan ajan maatiaiskasveja. 60- ja 70-luvun talojen pihoihin sopivat erikoiset ja eksoottisetkin kasvit.

Havupuut ja -pensaat ovat erityisen kauniita punatiilitalojen pihoilla. Pihasyreenit, juhannusruusut ja omenapuut kuuluvat ehdottomasti uusromanttisten puutalojen pihoihin. Istuta jykevän rakennuksen pihalle rotevia kasveja.
Rakenna ja maalaa aidat, portit, autotallit ja roskakatokset päärakennuksen tyylin mukaisesti. Rakenna myös pergolat ja huvimajat niin, että ne sulautuvat ympäristöön eivätkä pistä silmään. Valkea romanttinen huvimaja ei sovi modernin talon pihalle.

Pihalla käsin tehdyt rakenteet ovat usein kauniimpia kuin valmiina hankitut. Maalatut pinnat ovat viimeistellymmän näköisiä kuin painekyllästetyt. Metsätontille painekyllästetty pinta sulautuu kauniisti, mutta kaupunkiympäristöön kuuluvat maalatut pinnat.

5.Ota huomioon ympäristö ja rakennuksen materiaalit valitessasi pihan pinnoitteita ja muita materiaaleja. Puu- ja liuskekivipinnat sopivat lähes kaikille pihoille. Erityisen kaunis on puupatio kallion vieressä. Noppa- ja nupukivipinnat ovat juhlallisia ja arvokkaita ja soveltuvat parhaiten arvorakennusten sisääntuloteiden päällysteeksi. Toisaalta suomalaisesta graniitista hakatuilla noppakivillä voit päällystää vaikka yrttitarhan käytävät. Se sopii monenlaisiin paikkoihin, koska se on luonnonmateriaali.

Valitse massiivisen kivitalon patioksi paksu tumma lankku tai tukeva lehtikuusi. Ne istuvat rakennuksen henkeen paremmin kuin painekyllästetty trallilauta.
Betonikiveys on siisti ja kätevä pinnoite kulkuväylille. Kivien koon ja värien valinnalla vaikutat lopputulokseen. Yleensä käytäviä ja pintoja ei kannata korostaa, vaan ne saavat olla huomaamaton pohja pihalle ja kehys kasveille.

Ole varovainen betonikiveyksen laitta-misessa vanhaan pihaan. Sora tai kivituhka sopivat paremmin vanhan talon pihaan ja ovat hyviä, neutraaleja pintoja monenlaisiin paikkoihin. Jos kuitenkin päädyt helppohoitoiseen betonikiveykseen, valitse neutraali väri ja vaikka valmiiksi vanhan näköinen kivipinta.

6. Valitse värit harkitusti makusi mukaan.

Istutukset ovat kauneimmat silloin, kun kukat sointuvat toisiinsa. Valitse teemaväri, jota piristät pienillä vastaväriyksityiskohdilla. Kirkas punainen ja keltainen ovat vaikeimmin yhdistettävissä muihin väreihin, mutta yleensä kaikki taitetut värit sopivat keskenään. Pikku mätäs hehkuvan punaista palavaarakkautta tuo tosin perennaryhmään mukavaa piristystä.
Pihan rakenteiden ja kalusteiden ei tarvitse herättää huomiota väreillään, vaan sulautua puutarhaan ja rakennukseen.

7. Valitse kasvit kasvuolosuhteiden mukaan, jotta ne viihtyvät pihalla.

S uunnittele kasvilajien lisäksi, miten ja minne istutat ne. Älä istuta yksittäisiä pensaita ja pieniä kukkapenkkejä pitkin nurmikkoa, vaan suuria yhtenäisiä ryhmiä rajaamaan pihan tiloja.

Kaikilla kasvilajeilla on yksilölliset tarpeet ja vaatimukset kasvupaikan suhteen. Jokaisella kasvilla on ihanneolot, joissa se kasvaa, kukoistaa ja pysyy terveenä. Kasvitaudit ja tuhohyönteiset vaivaavat useimmiten vain kasveja, jotka on istutettu vääränlaisiin oloihin. Silloin energia kuluu hengissä pysyttelemiseen sen sijaan, että kasvit jaksaisivat kasvaa ja kukkia. Maaperän tunteminen ja huomioiminen ovat ensimmäisiä asioita, kun valitset kasveja. Ota huomioon myös valaistus, ilmansuunnat ja kasvien menestymisvyöhykkeet.

Kasveihin ei voi suhtautua kuin huonekaluihin, joita voi siirrellä vuosittain paikasta toiseen. Ruukkupuutarha on oivallinen ratkaisu silloin, jos haluat muutella kasvien sijaintia ja kasvilajeja.

8. Luo pihaasi pehmeitä muotoja.

Istutusalueiden ja pihakäytävien muodoilla luot pihan tunnelman. Kaarevat käytävät ja pyöreäreunaiset tilat luovat pehmeän, tasapainoisen kokonaisuuden. Vaikka tontti on kulmikas, voit pyöristää istutusalueet niin, että saat kulmiin leveän monilajisen istutusvyöhykkeen ja rehevyyttä. Hiekkalaatikon ja puupationkaan ei tarvitse olla neliskulmaisia, vaan pihan muihin muotoihin ja rakenteisiin sulautuvia.

9. Suunnittele yksityiskohdat huolellisesti.

Pihalla saattaa olla jokin häiritsevä yksityiskohta, jota ei voi poistaa. Silloin se täytyy peittää. Rakenna ikävän näkymän eteen säleikkö ja istuta siihen reheväkasvuista köynnöstä tai korkeita ikivihreitä pensaita. Istuta korkealle nousevien kaivonkansien ja imeytyskenttien eteen peittävät aidanteet. Peitä rumat rakennukset köynnöksin.

Tarkista rakennusvaiheessa, että kattovesien poistokourut, salaojakaivot ja pintoja rajaavat reunalankut rakennetaan oikean korkuisiksi. Rakenna käytävän ja istutusalueen tai nurmikon välinen reunalankku muutama sentti valmista pintaa alemmaksi, jolloin se jää nurmikon ja istutusten kasvaessa kokonaan piiloon.

Piha koostuu sadoista yksityiskohdista, joissa kaunis käsityönjälki näkyy ja vaikuttaa pihan kokonaisilmeeseen.

10. Nauti pihastasi äläkä ota puutarhanhoitoa liian vakavasti!