Kun uusi talo valmistuu, on vuorossa pihan kunnostus. Jos et tohdi ryhtyä laatimaan pihasuunnitelmaa itse, pyydä apuun ammattilainen.
Teksti, pihasuunnitelma ja piirros Hanna Hentinen
Kuvat Niko Fagerström / Future Image
 
Useimmat toivovat helppohoitoista, viihtyisää ja kaunista pihaa. Pihan kunnostukseen tarvitaan suunnitelma riippumatta siitä, rakentavatko asukkaat pihan itse vai teettävätkö viherrakentajalla. Suunnitelman avulla vältetään virheet kasvivalinnoissa, tilojen muotoilussa ja pintojen rakentamisessa, mikä alentaa kustannuksia. Suunnittelulla ratkaistaan myös rakentamis- ja hoitokustannukset, ja kun noudatetaan selkeää suunnitelmaa, pihaa voi rakentaa rauhassa vaikka monena kesänä.
 
Suunnitelman lähtökohtia ovat asukkaiden tarpeet ja pihan luonto. Ammattilainen tuntee kasvit ja kasvupaikkavaatimukset, materiaalit, kuten luonnonkivet, betoni- ja muurikivet, puutavaran, erilaiset maa-ainekset ja maaperän. Hän osaa luoda pihalle viihtyisiä tiloja ja huomioida tärkeät toiminnot, kuten kulkuväylät, oleskelu-, leikki- ja autopaikat, jätehuollon, valaistuksen ja lumenkasauspaikat.
 
Suunnittelutyö lähtee liikkeelle siten, että suunnittelija tulee tutustumaan tonttiin ja neuvottelee asukkaiden kanssa, minkä tasoisen suunnitelman he haluavat ja mitä toivovat pihaltaan. Eritasoiset suunnitelmat sisältävät erilaista informaatiota. Luonnoksessa esitetään toiminnot ja kasvillisuuden sijoittelu. Valmiissa piha- ja istutussuunnitelmassa merkitään kaikki materiaalit ja kasvit tarkasti paikoilleen. Suunnitelmasta näkyvät myös pintavesien ohjaus ja valaistus sekä kasvi- ja materiaaliluettelot.
 
Jokainen voi siis valita, haluaako yksityiskohtaisen pihasuunnitelman vai ideoita tilanjakoon ja kasvilajien valintaa. Ammattisuunnittelija osaa auttaa niin pienissä kuin suurissakin pulmissa.
 
Sannan pihasuunnitelman selostus
Nainen rakentaa -juttusarjamme espoolainen Sanna tilasi pihasuunnitelmansa ammattilaiselta. Sen laati helsinkiläinen suunnitteluhortonomi Hanna Hentinen, puh. 050-528 1105.
 
Sannan tontilla on kasvanut sekametsää, koivua, kuusia ja mäntyjä. Puut kaadettiin talotyömaan alta, joten suunnittelu alkoi ”tyhjältä tontilta”. Maasto viettää loivasti etelään. Koska rakennukset ovat tontin itäreunassa, piha-alue jää yhtenäiseksi. Oleskelualueelle, huvimajalle ja nurmikentälle on tilaa riittävästi. Etelärinne on lämmin ja suojainen.
 
Talo ja autotalli jakavat pihan selkeästi sisääntulopihaksi ja suojaisaksi oleskelupihaksi. Sisääntulopiha kivetään tiilenpunaisilla perinnekivillä. Sisäänkäynnin molemmin puolin istutetaan runsas ryhmä pensaita ja perennoita. Koska pääoven ympäristö on pihan näkyvin paikka, sen pitää olla kutsuva ja elämyksellinen ympäri vuoden. Sipulikukat kukkivat varhain keväällä, ja talvella sisääntuloa koristavat pilari-katajat.
 
Tontin ympärille rakennetaan perinteinen puuaita, joka maalataan samanväriseksi kuin rakennus. Se suojaa naapureiden katseilta ja pitää koirat omalla tontilla. Länteen aidan eteen istutetaan korkea pensasaidanne, ettei tuleva tienrakennus häiritse oleskelua. Aidan ja kasvillisuuden väliin jätetään kapea sorakäytävä, jotta aitaa päästään huoltamaan.
 
Iso oleskelupiha jaetaan tunnelman luomiseksi istutuksilla kolmeen tilaan. Tiloja korostetaan loivien maavallien avulla. Vallien pohjat rakennetaan rakennuksen alta kaivetuista maamassoista. Näin säästetään kustannuksia, kun maa-aineksia ei tarvitse kuljettaa tontilta pois. Vallien päälle lisätään kasvualustaksi 40 senttiä multaa. Maavallit muotoillaan luonnollisen loiviksi, jolloin istutukset tulevat esiin kauniimmin kuin tasamaalla. Monet kasvit myös viihtyvät paremmin korotetuissa istutusalustoissa.
 
Kuistin eteen rakennetaan tilava puupatio, jota ympäröivät vanhan ajan pensasruusut, pihasyreenit ja pionit. Kevätkukkijaksi istutetaan ihastuttava rusokirsikka, ja kesäkuussa pihasyreenit lumoavat tuoksullaan. Syksyllä kerätään satoa luumupuusta.
Nurmikko kehystetään puilla ja pensailla puolipyöreäksi alueeksi. Pihan alavaan osaan istutetaan kaunislehtistä sulkaharmaaleppää ja sen alle matalia koivuangervoja. Vapaasti kasvavaksi pensasaidanteeksi istutetaan värikäsversoisia kanukoita ja ikivihreiksi kapeita serbiankuusia.
 
Pihan luoteisnurkkaan rakennetaan pyöreä nurmialue, joka rajataan maanpinnan tasoon asennettavilla perinnekivillä. Nurmikkoa kehystää omenapuiden ympyrä. Niiden väliin istutetaan marjapensaita ja mausteyrttejä ja maanpeittokasviksi mansikkaa. Yrttimaan reunakasveiksi istutetaan ihanasti tuoksuvaa laventelia ja iisoppia. Yrttikehän taakse rakennetaan sorakäytävä helpottamaan kasvimaan hoitoa.
 
Pieni viehättävä huvimaja sopii mainiosti vaaleanvihreän perinnetalon seuraksi.
Sisääntulopiha valaistaan pienpylväsvalaisimilla tai pollarivalaisimilla sekä autotallin ja päärakennuksen ovien yläpuolelle tulevilla valaisimilla. Puupation kulmiin asennetaan pollarivalaisimet. Myös omenapuu-yrttikehä valaistaan pollarivalaisimilla. Kauniita havupuuryhmiä ja yksittäispuita valaistaan pienillä valonheittimillä puiden kasvettua suuremmiksi.
 
Pihasuunnitelmassa ratkaistaan
 • säilytettävä kasvillisuus ja muut säilytettävät luonnonelementit
 • kulkuväylät
 • oleskelupaikat ja lasten leikkipaikka
 • maaston muodot
 • kasvillisuus ja kasvuolosuhteet
 • pintamateriaalit ja pintavesien ohjaaminen
 • aidat, muurit, tukimuurit, terassit, portaat, pergolat, grillikatos, vesiaiheet
 • valaistus
 • tomutus ja pyykinkuivaus
 • lipputangon sijainti
 • jätesuojat
 • pelikenttä
 • hyötypuutarha
 • lumitilat
 • näkösuoja
 • koristeaiheet

 

Mistä pihasuunnitelman saa?
Pihasuunnitelmia tekevät suunnitteluhortonomit, jotka ovat Viheraluesuunnittelijat ry:n jäseniä. Monet heistä työskentelevät omissa toimistoissaan eri puolilla Suomea. Viheraluesuunnittelijat ry:n esitteitä ja yhteystietoja voi tilata osoitteesta Viheraluesuunnittelijat ry, c/o Viherympäristöliitto, Viljatie 4 C, 00700 Helsinki, www.vyl.fi.
 
Mitä pihasuunnitelma maksaa?
Suunnitelman hinta riippuu työhön käytetystä ajasta. Tontin koko ja maasto vaikuttavat suunnittelukustannuksiin. Rivitalon pienen, tasaisen pihan suunnittelu voi maksaa esimerkiksi 1 500 euroa, suuren omakotipihan noin 3 000 euroa. Yksityiskohtaiset rakennesuunnitelmat ja työselitykset nostavat kustannuksia. Monet suunnittelijat laativat myös urakka-asiakirjoja ja kilpailuttavat urakan viherrakentajilla. Myös viherrakentamisen valvonta kannattaa tilata suunnittelijalta. Kun suunnittelija ja rakentaja toimivat yhteistyössä, rakentamisaikaiset ongelmat on helppo ratkaista työmaalla.