Erikoiset rakenteet ja materiaalit on esitetty kuvin ja piirroksin. Näin ammattisuunnittelija varmistaa, että asiakas tietää, mitä saa. Pihasuunnitelma: Vihersuunnittelu Sarastus oy

Onko pihallasi jokin yksittäinen ongelmakohta? Haluaisitko itse uudistaa pihaasi, mutta et tiedä mistä aloittaisit? Useat pihasuunnittelijat tekevät konsultaatiokäyntejä ja luonnossuunnitelmia, joiden avulla omatoimiset pihanlaittajat pääsevät hyvin liikkeelle.

Kaipaatko apua vaikkapa vain varjoisan paikan kasvien valintaan ja ryhmittelyyn? Usein voit tilata myös pelkän istutuspiirustuksen, johon on määritelty kasvilajit, taimimäärät ja -koot sekä mittatarkat istutuspaikat. Muista vaatia istutussuunnitelmaan piirustuksen lisäksi myös kasvillisuusluettelo, josta näet kasvien suomenkieliset ja tieteelliset nimet – se helpottaa ostoksia taimimyymälässä!

Aina ei siis ole tarpeellista tai edes järkevää tilata varsinaista pihasuunnitelmaa, mutta tietyissä tapauksissa se todella kannattaa. Uudisrakennuskohteissa suunnittelija voi yhdessä arkkitehdin ja rakennusurakoitsijan kanssa valita tontilta säilyttämisen arvoiset alueet ja puut sekä ohjata maanrakentajia kaivumassojen kasaamisessa sekä myöhemmässä hyödyntämisessä.

Kun pihasuunnitelma on valmiina, päästään vihertöihin heti rakennustöiden valmistuttua. Peruskorjauskohteissa ammattilainen näkee säilyttämisen arvoiset kasvit ja rakenteet sekä osaa suunnitella koko pihan uudistuksen taloudellisesti ja tarkoituksenmukaisesti. Käytettäessä viherrakentajien palveluita pihasuunnitelma on niin ikään välttämätön – vain sen pohjalta ammattiviherrakentajat voivat antaa luotettavat ja vertailukelpoiset tarjoukset pihan rakentamisesta.

Mieti, mitä tarvitset ja tiedä, mitä tilaat

Viheralalla, kuten kaikissa muissakin ammattiryhmissä, on monenmoisia palveluntarjoajia, ja aina ei valitettavasti saa sitä, mitä luulee tilaavansa. Kannattaa siis tarkistaa suunnittelijoiden tarjoamien palvelujen sisältö eikä tuijottaa vain halpaa hintaa. Edulliselta vaikuttava pihasuunnitelma saattaa olla käytännössä pelkkä luonnospiirustus epätarkkoine mittoineen ja puutteellisine materiaali- ja määräluetteloineen.

Mistä löydän hyvän suunnittelijan?

Kaiken perusta on suunnittelijan ammattitaito. Pihasuunnittelija on yleensä suunnitteluhortonomi, miljöösuunnittelija tai maisema-arkkitehti. Esimerkiksi kaikki Viheraluesuunnittelijat ry:n jäsenyritykset täyttävät nämä ammattivaatimukset. Edellä mainittujen lisäksi suunnitelmia tekevät myös muun muassa viherrakentamista opiskelleet puutarhurit.

Mitä ammattiapu maksaa?

Pihasuunnitelman hintaan vaikuttavat muun muassa suunnittelukohteen koko ja vaativuus, suunnitelman tarkkuustaso, lähtötilanne, asiakkaan toiveet, aikataulu, sijainti, suunnittelijan koulutus ja kokemus sekä suunnitelman tekoon käytettävä aika. Ammattisuunnittelija ei tee suunnitelmaa pelkän asemakaavapiirustuksen pohjalta vaan hän käy aina kohteessa kuvaamassa ja mittaamassa. Veloitusperusteena on suunnitteluun käytettävä aika, yleensä noin 60–100 e/h.

Muista olla ajoissa liikkeellä

Uudisrakennuskohteissa pihasuunnittelijaan olisi hyvä olla yhteydessä heti, kun tontti on ostettu. Muissa kohteissa aikaa kannattaa varata kuukaudesta puoleen vuoteen. Jos haluat pihasuunnitelman kevääksi, ota suunnittelijaan yhteyttä edellisenä kesänä tai viimeistään ennen lumien tuloa.

Lähteet: Arja Paula / Viheraluesuunnittelijat VSU ry
Raisa Heino / Vihersuunnittelu Sarastus Oy

Lisätietoja:

www.puutarhaunelma.fi
www.viheraluesuunnittelijat.fi
www.viheraluerakentajat.fi 

Esimerkkihintoja

  • konsultointikäynti alkaen 100–300 e
  • luonnossuunnitelma rivitalopihaan alkaen 500 e, omakotitalopihaan alkaen 800–1 500 e
  • istutuspiirros rivitalopihaan alkaen 400 e, omakotitalopihaan alkaen 800 e
  • pihasuunnitelma rivitalopihaan alkaen 1 000 e, omakotitalopihaan alkaen 1 500–5 000 e 

Mitä pihasuunnitelman tulisi sisältää?

Pihasuunnitelmassa tulee esittää ainakin alueen pohjapiirros mitoituksineen, kulkuväylät ja oleskelualueet, pinnoitusmateriaalit ja mahdollisesti kiveyksien ladontamallit, piharakenteet ja -varusteet, tarvittavat leikkaus-, julkisivu- ja detaljikuvat, pintavesien johtaminen, kasvien istutussuunnitelma, kasvilajit ja -määrät sekä taimikoot, pihavalaistus ja vihertyöselitys. 

Ammattitaitoinen pihasuunnittelija

  • tuntee piharakentamisen materiaalit, niiden kestävyyden ja elinkaaren sekä kustannukset ja hoidontarpeen
  • osaa valita aikakauteen, ympäristöön ja rakennuksen tyyliin sopivat kasvit ja rakennusmateriaalit
  • tietää, mitkä kasvit sopivat keskenään yhteen ja missä ne viihtyvät
  • suunnittelee pihan niin, että se vastaa asiakkaan rakennusbudjettia ja vaatii jatkossa vain asiakkaalle sopivan määrän hoitotöitä

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.