Päivä pitenee puutarhassa
Pitenevä päivä ja lisääntyvä valo herättävät kotitarvepuutarhureissa yhä uusia vihreitä aikeita. Siemenluetteloihin on ilo tarttua, ja puutarhakirjojen selailu vain lisää höyryä.
Teksti ja kuva Sinikka Neuvonen
Piirrokset Pirjo Lipponen
– Viherkasvit ovat ansainneet keväthuoltonsa, vaikka eivät mullanvaihtoa kaipaisikaan. Napsi pois huonot lehdet ja typistä hapsottavia oksia. Vie kasvi haaleaan suihkuun ja pese pölyt lehdiltä. Pese myös ruukut. Ravistele vedet pois ruusukkeista ja kuivaa pisarat pyyhkeellä. Kuohkeuta pintamaa ja peitä se uudella multakerroksella.
– Erinäköisten ja -kokoisten kukkaruukkujen kokoelma ryhdistyy ja raikastuu, kun hankit kasveille yhtenäiset, tilavat aluslautaset. Mullan voit koristaa kivillä, ruukunsiruilla, simpukankuorilla, joita saa puutarha- ja kodintarvikeliikkeistä. Pistokas minikasvihuoneessa
– Kevään edetessä huonekasvien pistokkaat juurtuvat yhä varmemmin ja nopeammin. Leikkaa latva- ja varsipistokkaat lehtihangan alapuolelta ja poista alimmat lehdet. Mullassa pistokkaat juurtuvat parhaiten matalaan pistettyinä, ja voit tukea ne ruukun reunoja vasten. Laita juurrutuksen ajaksi pistokasruukku isoon kirkkaaseen muovipussiin ja sulje se pikasiteellä. ”Minikasvihuonetta” on helppo tuulettaa tarpeen mukaan. Myös vesilasissa juuret puhkeavat nopeasti. Istuta vedessä juurtuneet pistokkaat multaan hellävaraisesti ja turhia aikailematta.
– Kellarissa talvehtivat ruukkukasvit kaipaavat silloin tällöin vesitilkkaa. Kun sipulikukkien idut pilkistelevät ruukuistaan, kastele niitäkin. Kun idut ovat 5–7-senttisiä, siirtele ruukut vähitellen huoneenlämpöön, missä ne vihertyvät ja kukkivat nopeasti, tai odota pidemmälle kevääseen ja kanna ruukut suoraan parvekkeelle tai ulos kukkimaan.
Taimikasvattajan kausi alkaa maaliskuussaTaimikasvattajan kausi alkaa maaliskuussa. Kuun puolivälin jälkeen on aika kylvää mukulaselleri ja purjo sekä paprikat ja tomaatit. Anna lisävaloa loisteputkivalaisimella alkukevään taimille, niin niistä tulee tanakoita.
– Kevättalvella tarvitset kylvöihin ja multaseoksiin hienoa, puhdasta hiekkaa. Sitä saat rautakaupasta – pitää vain kysyä hiekkapuhallus- tai saumaushiekkaa. 25 kilon säkki maksaa muutaman euron.
– Nyt on korkea aika pirauttaa pihasuunnittelijalle. Keräile asiapaperit ja listaa toiveet. Kunnon lähtötiedoilla syntyy paras suunnitelma.

Idea!
Ota etumatkaa yrttiviljelmiisi ja hanki tuuheat taimet ruokakaupasta. Varmista kuitenkin, että juuret ovat valkeat ja terveet. Basilika on herkkä, mutta ihana ruukkukasvi. Istuta se kasvuturpeeseen ja hoida sitä koko kevät lämpimässä paikassa hyvässä valossa. Myöhemmin keväällä voit juurruttaa versonkärjistä pistokkaita.
Basilika