Ennen lumentuloa on hyvä laittaa puutarha kuntoon niin keväällä on mukava ryhtyä jälleen toimeen.
KOONNUT SINIKKA NEUVONEN
KUVAT SINIKKA NEUVONEN, VLADIMIR POHTOKARI JA FUTUREIMAGEBANK.COM
 
Komposti kääntyy
Kompostin tyhjentämisen ajat ovat käsillä, nyt on tehtävä tilaa talven talousjätteille. Nostele syrjään tuorein jäte kompostin yläosasta, talikoi vanhempi osa jälkikompostiin. Laita jotain karkeaa ainesta, haravoituja lehtiä ja tuoreet jätteet kompostorin pohjalle pesämunaksi. Kun lisäät jätettä kompostiin, laita mukaan saman verran väliaineeksi esimerkiksi syksyn lehtiä tai kuoriketta. Mainio kompostointiopas ja myös kompostoriopas teko-ohjeineen löytyvät sivuilta www.kiertokapula.fi neuvonta -otsikon alta.
Suojaa ruusut talven varalle  
Ruususten unta
Ryhmäruusujen talvisuojauksessa ovat helpot keinot poikaa. Pohjoissuomalaiset ruusut selviävät vähillä talvivaurioilla esimerkiksi niin, että kaivat ruusut ylös, karistat kuivat lehdet ja liiat mullat pois, lyöt pölkyn päällä taimet tasamittaisiksi ja ladot ne maakellariin makaamaan. Etelässä riittää, kun leikkaat koko ryhmän tasan 30 sentin korkeudelta, puhdistat lehdet maasta ja tuot uutta multaa hyvän kerroksen kunkin taimen juurelle. Keveistä havuistakin on hyötyä, ne keräävät lunta eristeeksi ja varjostavat keväällä.
 
Ruukut talteen
Piharuukkujen talvenkestossa on eroa. Punasaviruukut ovat huokoisia, hauraita ja särkyvät helposti ulkona. Tyhjennä ne ja pistä varastoon talveksi. Paksut keramiikka- ja betoniruukut ovat toista maata. Jos et ehtinyt hankkia pakollisia kanervia, täytä ruukut sanomalehtimytyillä ja pistä pintaan kaunista, pehmoista sammalta.
 
Piha kutsuu syyspuuhiinNyt puutarhassa
  • Kaikki lehdet eivät putoa puista maahan, vaan aika paljon niitä kertyy räystäskouruihinkin. Puhdista ja huuhdo kourut nyt, kun hyviä säitä on vielä luvassa.
  • Istuttaa voit niin pitkään, kun lapio pystyy maahan. Jätä kevääseen kuitenkin ainavihannat kasvit ja aroiksi tunnetut lajit. Sipulikukista varsinkin tulppaanit ehtivät vielä hyvin.
  • Laita nuorille hedelmäpuille verkkosuojat ajoissa. Rungon ympäri voit ensin kääriä tervapahvia tai muovisen rungonsuojuksen. Lyö puun molemmin puolin keppi, johon voit nitoa suojaverkosta kierretyn lieriön kiinni, niin se pysyy kohentelematta paikallaan.
  • Suojaa pupuilta myös pensasmustikat ja koristepensaista pienet angervopensaat. Verkkosuojan voit laittaa pienten pensaitten päälle myös vaakatasoon.
  • Kokeile mansikkamaan ahavan ja auringon suojaksi kasvuharsoa, jonka levität maan jäädyttyä. Pistä kiviä painoksi.

 

Chili selviää talven yli huoneenlämmössäIdea
Älä luovu chilistä! Se selviää talven yli huoneenlämmössä ja viihtyy hyvin vaikkapa kirjoituspöydällä loistevalaisimen alla. Jos chilivirus ei vielä ole iskenyt, tartunnan saat esimerkiksi suomenkielisiltä www.infernochili.tk-sivuilta. Siellä on tietoa kaiken maailman chileistä ja niiden kasvatuksesta. Kuvan vuoden ikäinen ’Bolivian Rainbow’ on viettänyt kesän keittiöpuutarhassa.