Puutarhassa syksyn töitä kevään iloksi
Syksyn tullen puutarhan kukkaloisto himmenee, mutta ensi vuotta varten on hyvä tehdä töitä jo nyt.
KOONNUT SINIKKA NEUVONEN
KUVAT SINIKKA NEUVONEN JA FUTUREIMAGEBANK.COM
 
Muista sipulikukat!
Sipulikukkien istuttaja saa syysaskareistaan palkan keväällä. Lumikelloja pääsee ihmettelemään jo maaliskuussa, ja ne kukkivat pitkään, toukokuuhun asti. Laukat taas kukkivat kesällä, mutta nekin istutetaan nyt. Punalila, pallonpyöreä ja jopa 120 cm korkea ukkolaukka (Allium hollandicum) on todellinen puutarhan ilo. Hyvällä paikalla se leviää itse siementämällä. Istuta ukkolaukkaa sinne tänne pikku ryhmiksi perennamaihin.
 
IdänsinililjaKukkaniittyä kylvämään
Syys-marraskuussa on hyvä aika tehdä kukkaniityn kylvöt. Osa niittylajeista itää heti, taimettuu ennen talvea ja saattaa kukkia jo ensi vuonna. Osa siemenistä taas saa talven aikana itämiseen tarvitsemansa kylmäkäsittelyn. Niittysiemen on arvokasta mutta riittoisaa – aarille tarvitaan vain desilitra eli noin 50 grammaa. Sekoita määrä pariin ämpärilliseen kuivaa hiekkaa tai sahanpurua ja kylvä muokattuun maanpintaan. Jätä peittämättä, sillä monet lajit itävät valossa. Hyvää lisätietoa löydät osoitteesta www.suomenniittysiemen.fi.
 
Nimet talteen
Taimien mukana tuleville nimilapuille tahtoo käydä huonosti, jos ne jäävät puun rungon ympärille tai taimen juurelle. Pistä nimilaput talteen muovitaskuun kansioon, nido kiinni puutarhavihkon lehteen tai sujauta puutarha-arkistoihisi. Jos et ole varma, että tunnistat kasvin myöhemmin puutarhassa, merkitse tärkeät koodit vielä pihakarttaan. Ja jos pihasta ei vielä ole pohjakarttaa, niin sen laatiminen sopii hyvin syyskelien tupahommaksi.
 
Nyt puutarhassa
  • Poimi pois huonot omenan pudokkaat. Hävitä hautaamalla tai pistä lämpökompostoriin.
  • Huomaa ympäristön myöhäiset kukkijat ja hanki niitä puutarhaan. Komeamaksaruoho Sedum ’Herbstfreude’ on yksi upeimmista.
  • Tyhjennä kasvihuone ja pese sisäpuoli mäntysaippualla ja harjalla. Kolmen vuoden välein on hyvä vaihtaa kasvualusta. Tee se jo syksyllä.
  • Istuta varjoiseen ja harvakasvuiseen nurmikon kohtaan idänsinililjaa (Scilla siberica). Se leviää siementämällä.
  • Kunnosta pihatyökalujen varasto. Kiinnitä seinään tukevat välinepitimet, joihin varret on helppo tyrkätä.

 

Siflaa yrtit pois poluilta ja kanttaa reunat yhdellä kertaa heiluriharalla.Idea!
Taistelu pihasauniota, kylänurmikkaa, nurmitatarta ja muita sora-alueille halukkaasti tunkevia pikku kasveja vastaan ei lopu ikinä. Tee nyt syksyn tehoisku, siflaa yrtit pois poluilta ja kanttaa reunat yhdellä kertaa heiluriharalla. Vetele vielä rikat pois haravalla. Kyllä tulee siistiä!