Sinikan vihervinkit: eläköön kesä
Pihatöiden kierto kylvöineen ja korjuineen on ihanasti edessä. Puuhaa riittää, mutta muista myös nauttia puutarhastasi.
Teksti ja kuva Sinikka Neuvonen
Piirrokset Pirjo Lipponen
Nurmikon kevätsiivous
ei ole turhaa ajankulua – se tekee hyvää paitsi haravan heiluttajalle myös maalle ja nurmelle. Raaputa nurmikko raikkaaksi ja maanpinta ilmavaksi. Kun heinä alkaa vihertää, on aika lannoittaa. Jos käytät esimerkiksi Nurmikon kestolannoitetta tai Biolanin nurmikkolannoitetta, yksi lannoitus riittää koko kesäksi. Nämä lannoitteet sisältävät pitkävaikutteista typpeä, joka vapautuu lämmön ja kosteuden ansiosta vähitellen.
Toukokuu on kylvöaikaa.
Kunnosta maa ajoissa, niin saat heti kylvää porkkanat, retiisit, palsternakat, mustajuuret, lehtisalaatit, persiljat ja tillit. Ne itävät hitaasti mutta varmasti, eivätkä tuhoudu, vaikka olisi vielä kylmää. Peitä harsolla – se pistää lisää vauhtia kasvuun.
Parsa on lähes suomalaisten kansallisvihannes,
mikäli toukokuun ruokajuttuihin on uskomista. Tee puoli metriä paksu multapenkki aurinkoiselle paikalle ja istuta juurakot 15 sentin syvyyteen 30 sentin välein. Parin vuoden päästä pääset leikkaamaan nuoria versoja, ja samat taimet antavat satoa vuosikymmeniä.
Ikkunalla kasvatetut hallanarat
kukkien ja vihannesten taimet pääsevät avomaalle vasta kesäkuun alkupuolella, kun ne on ensin karaistu. Siirrä taimet päiväksi ulos ja nosta taas yöksi sisään tai peittele kunnolla. Viikko tätä peliä, niin taimet ovat valmiit taivasalle.
Kesäkuun alkupuolella
on kääpiöivien omenapuiden kasvattajalla tärkeää muistettavaa. Kun johtoverso on keväällä, ennen kasvun alkua katkaistu 25-30 sentin mittaiseksi, taimi alkaa ahkerasti kasvattaa sivuhaaroja. Näistä on tarkoitus kasvattaa puulle hyvät ja runsasta satoa tuottavat oksat. Puutumattomat, 10 sentin uudet sivuhaarat on helppo taivuttaa vaakasuoraan pyykkipojalla. Nipistä se runkoon sivuhaaran yläpuolella niin, että se painaa haaran vaakatasoon. Jätä uusia haaroja 20 sentin välein johtoversoon ja poista muut.
Kirvat kuuluvat kesään,
mutta loputtomiin ei niitä pidä sietää, sillä ne tekevät pahaa jälkeä omenapuiden, ryhmäruusujen ja monien muidenkin kasvien nuorissa versonkärjissä. Pyretriiniruiskutteet tepsivät hyvin, mutta kotikonstit ovat helppoja ja huokeita. Tehokasta kuuluu olevan myös omatekoinen torjuntaöljy: ruokalusikallinen astianpesuainetta ja 2,5 desiä ruokaöljyä sekoitetaan. Lisää seosta 10-20 millilitraa puoleen litraan vettä ja sumuta hyönteisten päälle.
Tunnetko puutarhan hyötyeläimiä?
Lintujen, siilin, sammakoiden ja lierojen lisäksi mainiota väkeä ovat maakiitäjäiset ja juoksujalkaiset sekä kasveilla mönkivät leppäkertut, harsokorennot ja kukkakärpäset. Ne ovat petoja, jotka syövät etanoita, kirvoja ja muita tuholaisia.

Hortonomi Sinikka Neuvonen hoitaa puu- ja hyötytarhaansa ja neuvoo Suomelan lukijoita ajankohtaisissa viherasioissa. Hän on myös kirjoittanut ja suomentanut useita puutarhakirjoja.