MAINOS

Sinikan vihervinkit elokuu 2012 – korjaa tomaatit talteen

Piha

Lue hortonomi Sinikka Neuvosen elokuun vinkit pihaan ja puutarhaan. Elokuussa korjataan tomaatteja ja tehdään tomaattimehua, ruhdytään sammalpuutarhuriksi, lannoitetaan puutarhaa sekä kylvetään nurmi. Idea: tee kaunis kimppu luonnonkukista.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Korjaa tomaatit talteen

Elokuu on tomaattikuu, sato kypsyy silloin silmissä kasvihuoneessa ja seinustalla. Tomaatti onkin parhaimmillaan omasta puutarhasta poimittuna, täysin kypsänä, lämpimänä ja tuoksuvana.  Koko sato kannattaa käyttää tarkoin hyväksi. Pikkuvikaiset, halkeilleet ja osittain pehmenneet hedelmät voi myös juoda – parista tomaatista saat teho- tai sauvasekoittimella lasillisen ihanaa juomaa, jonka mausteeksi sopii hienosti kovin terveelliseksi ja painon hallinnassa tehokkaaksi todettu mustapippuri. Soseutettua tomaattia kannattaa nyt myös pakastaa. Kuivurissa tai 50-asteisessa uunissa tomaattilohkot kuivuvat vahvan makuiseksi naposteltavaksi ja nopeimmin tulosta syntyy, kun hedelmän pilkkoo jopa 12-16 lohkoksi.

Jos et itse kasvata tomaatteja, osta niitä kilokaupalla juuri silloin, kun hinta notkahtaa kunnolla. Ostotomaatit vaativat usein hieman kypsyttelyä ennen säilöntää.

Tunnista luonnonkasvit

Kasvien tuntemus ei tule verenperintönä suomalaisillekaan, vaikka niin lähellä luontoa elämmekin. Ilmiö on tuttu muuallakin, jenkit puhuvat ”kasvisokeudesta”, tarkoittaen sitä, ettei kasveihin kiinnitetä enää kiinnitetä huomiota. Meillä kasvituntemus rapautui pahanpäiväisesti, kun kasvien keruu poistui koulujen opetussuunnitelmasta vuonna 1969. Takaisin se otettiin ohjelmaan vasta vuonna 2004. Tänä päivänä kasvitieto on arvossaan. Villivihannesten, teeyrttien ja rohtokasvien kerääjän on tunnettava kasvinsa, luonnonsuojelijan on tiedettävä kasveista ja niiden elinympäristöistä, ja jo yleissivistyskin vaatii enemmän kuin männyn ja kuusen erottamisen toisistaan. Erinomainen paikka kasvien tunnistamiseen kuvien ja useiden muiden työkalujen avulla löytyy osoitteesta www.luontoportti.fi

Sammaleinen kivi

Ryhdy sammalpuutarhuriksi

Pihan sammaleiset pinnat, kivet, kalliot ja sammaloituva nurmikko vetoavat rauhaa ja yksinkertaisuutta rakastavaan puutarhuriin. On vapauttavaa oivaltaa sammaloitumisen siunaus. Nämä vähäeleiset ja vaatimattomat päällyskasvit tulevat kutsumatta karuille, kosteille tai varjoisille paikoille, missä juuri mikään muu kasvillisuus ei viihdy. Sammalpuutarhan voi perustaa vähitellen sinne, missä luonto on jo aloittanut työn. Harjaa neulaset ja karike sammaleen pinnalta ja nyhdä pois joukkoon nousseet heinät, varvut ja muut ei-toivotut kasvit. Sammalmattoa voit myös siirtää uusille rikkaruohottomille paikoille ja kiinnittää jopa liimaamalla kivipinnoille. Kesähelteillä monet lajit kuivuvat ja kovettuvat, mutta sateissa ja syksyn viileydessä ne taas pörhentyvät ja pulskistuvat kauniiksi ja saavat syvän vihreän värin.  

Loistokärhö 'Uno Kivistik'
Loistokärhö ’Uno Kivistik’.

Muista elokuussa

Tee syyslannoitus elokuussa, jotta kasvit hyötyvät siitä jo ennen talvea. Kalium- ja fosforipitoinen lannoitus edistää kukkasilmujen kehitystä ja parantaa kasvien talvenkestoa.

Nurmikon ja kukkaniityn kylvöjen paras aika on käsillä kuun alussa, kun maassa on lämpöä ja ilmassa kosteutta. Kasvusto ehtii nyt vahvistua ennen talvea.

Loistokärhöjen kukinta yltyy syksyä kohti, ja säännöllinen lannoitus ja kastelu takaavat upeimmat näkymät. Näiden isokukkaisten ihanuuksien komeimmat aukaisevat jopa 15-20 sentin läpimittaisia kukkia. Leikkaa huoletta muutamia kukkaoksia sisälle maljakkoon ihailtavaksi ja perinpohjaisesti tutustuttavaksi.

Kukkakimppu

Idea: tee kimppu puutarhan kukista

Taukoa kukinnassa? Vihreän lehtiverhon ja nuppujaan kehittelevien syysperennojen joukkoon voit aina tuoda komean kimpun luonnonkukkia tai muualta puutarhasta leikattuja perennoja, liljoja ja ruusunoksia. Puhdista kukkavarret lehdistä ja laita maljakkoon vettä reilusti.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

vihannekset