MAINOS

Sinikan vihervinkit heinäkuu 2012 – Omenapuita voi taas leikata

Piha

Lue hortonomi Sinikka Neuvosen heinäkuun vinkit pihaan ja puutarhaan. Heinäkuussa voit leikata omenapuutasi maltillisesti, harventaa kasvimaata ja solmia kukkaseppeleitä. Idea: tee tuoksupussi vaikka laventelista.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Vanha kunnon isohirvenjuuri

Orvokintuoksuinen juurakko on isohirvenjuuren erikoisuus, josta tosin pääsee nauttimaan vain, jos raaskii vähän kaivella. Vanhastaan tämän komean perinneyrtin juurakkoa on kuivattu ja kandeerattu syötäväksi ja paahdettu levittämään tuoksua huoneisiin. Isohirvenjuuri, Inula helenium, on melkoinen aurinkoisen ja kuivan kukkamaan tai yrttitarhan komistus, joka kasvaa heinäkuuhun mennessä liki parimetriseksi ja kukkii keltaisin mykerökukin. Kasvia on helppo lisätä juurakon kappaleesta, ja jos ei tule leikanneeksi sen kuivia mykeröitä pois, se myös lisääntyy itse siemenestä.

Omenapuuta voi taas leikata

Maltilla tehty kesäleikkaus juhannuksesta heinäkuun loppuun sopii hyvin omenapuille, sillä nyt tehdyt toimet eivät kiihdytä kasvua samalla tapaa kuin kevätleikkaus, päin vastoin. Haavatkin umpeutuvat nyt nopeasti. Jos keväisten leikkaushaavojen ympärille on puhjennut tarpeettomia vesiversoja, nyhdä ne nyt pois, kun ne ovat vielä puutumattomia. Myös taivutettuihin oksiin nousseita pystyjä versoja voit poistaa tyveään myöten. Voit avata liian tiheitä paikkoja poistamalla jonkin yksittäisen haaran ja typistää liian pitkiä versoja. Nyt myös erotat parhaiten kuivuneet oksat ja saksia ne pois.

Kukkaseppele kesäkukista

Kukkaseppele sankarille

Seppeleen voi tehdä monella tavoin, tässä yksi tukeva tapa. Kerää luonnonkukat, heinät, pensasruusun nuppuiset oksat ja puutarhakukat mieluiten edellispäivänä ja laita ne runsaaseen veteen viileään paikkaan yöksi.  Kiedo seppelepohja notkeasta vitsasta, humalanvarresta tai vahvasta heinästä sopivan kokoiseksi, noin 20 senttiä on sopiva halkaisija yleensä pääseppeleeseen, mutta pieni seppele sopi hyvin vaikka pöytäkoristeeksi. Tee kukista muutaman oksan kimppuja, joiden pituus on noin 7senttiä cm ja sido ne langalla. Seppelepohjaan kieputat ne helpoimmin ohuella metallisella sidontalangalla. Aseta niitä vuorotellen seppelepohjan ulkokehälle, ala- ja  yläpuolelle. Jos olet oikeakätinen, etene kehällä vastapäivään ja jätä aina kimpun tyvi uuden kimpun alle.  

Satoa kaiken kesää

Sadonkorjuuta ei aina tarvitse odotella H-hetkeen asti, vaan sieltä täältä löytyy syötävää jo heinäkuun alusta lähtien. Lehtisalaatin ja punajuuren harvennustaimet kannattaa poimia talteen, pikkuporkkanoita voi nyhtää ennen aikojaan, kesäkurpitsan pienetkin alut ja kukat kelpaavat korjattavaksi ja siitä sato vain yltyy, herneen lehdet ovat maukkaita.  Kannattaa myös uudistaa yrttien kasvua: tuoretta tilliä ja korianteria saa nopeasti, kun parturoi kasvustot muutaman sentin korkeudelta. Myös rukolan satoa on hyvä leikata tiuhaan tahtiin ja viivyttää sillä tavoin senkin kukintaa ja pidentää satokautta.

Tuoksupussissa kuivattuja laventelinkukkia

Idea: Tuoksupussista vanhanajan tuoksua

Tee tuoksupussi ohuesta kankaasta, täytä kuivatuilla laventelinkukilla tai maarianheinällä ja pistä liinavaatteiden tai alusvaatteiden joukkoon. Jos haluat makeat unet, laita pussiin kuivattuja humalankäpyjä ja pussi tyynyliinan sisään.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kasvimaa kesäkukat kukat leikkaus omenapuu puutarha puutarhanhoito sadonkorjuu