MAINOS

Sinikan Vihervinkit helmikuu – Kädet multaan!

Piha

Puutarhaelämää ympäri vuoden. Kevättalvella on aikaa huoltaa viherkasvit ja hankkia kukkivaa kodin piristykseksi. Hortonomi Sinikka Neuvosen parhaat vinkit helmikuulle!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Aurinkoisen ikkunan ääressä tuntuu jo kevään lämpö. Niinpä leikkaan hätäisen perintökiinanruusuni oksat lyhyiksi ennen kuin se ehtii kasvaa liiaksi. Nostan ’Mårbacka’ –pelargonin talvisäilöstä pöydälle, pienennän sen ja ruukutan uuteen multaan. Pihapuutarhan talviuni on vielä sikeää, mutta kunhan räystäät alkavat tiputtaa ja lumikellot työntyvät hangesta, on aika tarttua oksasahaan ja saksiin.

Kotikukkien hyväksi.

Useimmat viherkasvit rakastavat kosteaa huoneilmaa. Sumuttaminen torjuu lehdenkärkien kuivumista, pölyn kertymistä ja vihannespunkkeja. Sumun mukana lehdille kannattaa silloin tällöin myös antaa hellästi hoitavaa merileväuutetta. Pieni, pumpattava painesumutin on mainio hankinta.

Kasvien tuholaistorjuntaan löytyy useiden eri valmistajien tuotteita.

Vihannespunkkien häätöön.

Vihannespunkit ovat petollisia vieraita kodin kukissa. On syytä huolestua, jos lehdet alkavat kellastua, seittejä ilmestyy ja suurennuslasilla tarkastelu paljastaa lehtien alapinnoilta ja lehtihangoista pikkuruisia hämähäkkejä. Silloin on paras pestä kasvi vedellä, suihkuttaa torjunta-aineella tai Tolu Puu-Parketilla, pistää torjuntapuikot (esim. Provado) multaan ja siirtää kasvi karanteeniin. Pahasti punkkinen kasvi hävitetään.

Mullat vaihtoon!

Maaliskuu on mullanvaihdon kuu. Silloin kaikki kasvit joutuvat syyniin, huonot osat leikataan pois, liian isot pienennetään ja ne, jotka ehdottomasti tarvitsevat, saavat isomman ruukun. Muille riittää uusi kerros tuoretta multaa ruukun pintaan.

Idea – Helposti alkuun.

Helmikuusta lähtien puutarhaliikkeet myyvät juurrutettuja kesäkukkien pistokastaimia. Ruukuta, latvo ja ruoki taimet tuuheiksi ja siirrä ne huhtikuussa kasvihuoneeseen tai hoida ikkunalaudalla toukokuuhun.

Kauniisti kukkivan Kiinanruusun voi hankkia edullisesti kaupasta. Uusia kukintoja riittää syksyyn saakka, kun kastelet säännöllisesti ja muistat lannoittaa.

Netistä poimittuja

Netti pullistelee hyvää tietoa lähes kaikesta mahdollisesta, puutarhanhoidostakin. Tässä muutama hyvä klikkaus.

Ikkunalautapuutarhureitten keskustelufoorumi löytyy osoitteesta huonekasvit.net, tietoa myrkyllisistä kasveista on sivuilla myrkytystietokeskus.fi ja syötävistä kasviksista sivuilla kasvikset.fi. Hyvät pihaneuvot voit poimia Viheraluerakentajat ry:n puutarhaunelma.fi -sivuilta, ja taimitietoa osoitteesta taimistoviljelijat.fi.

Puutarhaliitto julkaisee keväällä tuoreen kirjan viljelykasvien nimistöstä, puutarhaliitto.fi.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Ei liitettyjä avainsanoja.