MAINOS

Sinikan vihervinkit huhtikuu 2012 – Kevään merkkejä

Piha

Huhtikuun lopulla puutarhassa alkaa olla jo sopivasti askaretta meille, jotka emme enää malta seurata ikkunasta kevään tuloa, vaan kaipaamme kiihkeästi kevään tuoksuja ja ensimmäisiä kasvun merkkejä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Raparperi yllättää joka kevät iloisesti: sen pyöreät, punaiset silmut ovat pinnassa ja kurttuiset lehdet venyttelevät jo auetakseen, kun ympärillä yhä on lumen rippeitä. Oma raparperini on kasvanut samalla paikalla pitempään kuin varma tieto yltää. Luultavasti se on istutettu tämän rintamamiestalon puutarhaan ensimmäisten hyötykasvien joukossa yli 60 vuotta sitten. Silloin syötiin luontevasti kauden kasviksia, ja raparperi oli keväällä arvokas marjojen ja hedelmien korvaaja. Tehoviljelyssä raparperikasvustot pitäisi kuulemma uusia 10 vuoden välein, sillä sato taantuu kasvitautien ja muiden luonnollisten syiden vuoksi. Tästä starikasta en kuitenkaan luovu, vaan kannustan sitä pitkään työuraan antamalla huikat kompostia keväällä ja ruohosilppua kesällä. Lehtiruodit ovat ehkä vain peukalonvahvuiset, mutta kuten uskollisella raparperilla aina, maku on raikas ja satoa tulee varmasti yli oman tarpeen.

Syksyn istutusten satoa kevään iloksi!

Syksyllä istutetut sipulikukat nousevat vuorollaan, ensin pikkusipulit, kuten kevätkurjenmiekat, sinililjat ja kevätsahramit. Kellarissa juurtuneet ruukkusipulikukat ovat aluksi honteloita, mutta valoon päästyään vahvistuvat silmissä. Siirrä ne aluksi sisälle yöksi, jos luvassa on pakkasta. Muista kastella sipulikukkia, ne nauttivat kevätkosteudesta.

Vadelmien paras istutusaika on varhain keväällä, heti kun saat maan kuntoon ja taimikauppa on avannut porttinsa. Syysvadelma lupaa monta hyvää: versot ovat yksivuotiset, antavat satoa elokuusta lokakuulle saakka, ja leikkaus on helppoa, kun kaikki pistetään keväällä matalaksi. Varminta sadon saanti on I-III vyöhykkeillä, ja alkukesän harsopeitteestä saa vauhtia kasvuun. ’Autumn Bliss’, ’Polka’ ja ’Polana’ ovat syyslajikkeita.

Taimet aurinkoon

Taimikasvattajan elämä helpottuu kesän lähestyessä. Ikkunan ääressä on paljon valoa ja aurinko lämmittää. Suihkuta pikkutaimia pari kertaa päivässä, siirtele taimilaatikoita valoon ja harvenna ruukkuja ennen kuin taimet ottavat toisiinsa. Huhtikuun lopulla kylvetään potteihin kaalit ja toukokuun alussa parsakaali, maissi, avomaankurkku ja kurpitsat.

Hiven hopeaa, mutta ei liiaksi.

Sellainen on hienostunut serbiankuusi, Picea omorika. Tämä suosittu havupuu on kapeakasvuinen, säännöllisen muotoinen, hyvin terve ja elinvoimainen. Hopeinen sävy johtuu sen neulasista, joiden vaaleat alapinnat tulevat näkyviin oksankärkien kaartuessa sirosti ylöspäin. Serbiankuusen juurella on hieno paikka alppikärhölle, joka kiipeää metrien korkeuteen ja kukkii sinisenä touko– kesäkuussa.

Hyönteisille hotelli!

Hyönteisten luonnolliset pesintä- ja talvehtimispaikat ovat vähentyneet vuosi vuodelta. Eliökantaan on vaikuttanut heikentävästi myös ilmaston lämpeneminen. Hyönteishotelli on oiva keino palauttaa puutarhan, pihamaan, terassin tai parvekkeen ekologinen tasapaino. Hotellin ”huoneet” jakautuvat kuuteen erilaiseen osastoon, joissa on elintilaa monille hyötylajeille, kuten leppäkertuille, mehiläisille, petopistiäisille, päiväperhosille ja harsokorennoille. Hyönteishotelli toimii suojapaikkana ympäri vuoden. Mitat: 56 (korkeus) x 36 (leveys) x 10 (syvyys) cm. Paino 4 kg. Lisätietoja: Esbau.fi

Saksille töitä.

Pensaita voi leikata aina silmujen avautumiseen saakka. Joskus riittää muutaman vanhimman oksan poisto, mutta ränsistynyt tai piikkinen pensas on usein yksinkertaisinta leikata matalaksi. Jos kasvu on tämän jälkeen kovin tiheää, harvenna uusia versoja jo alkukesällä. Risu- ja puutarhajätettä otetaan keväällä vastaan maksutta jäteasemilla. Lähin vastaanottopaikka selviää esimerkiksi osoitteessa www.jateinfo.fi. Oksia, joissa on merkkejä taudeista ja tuholaisista, voi hävittää polttamalla. Ota kuitenkin ensin selvää kunnan määräyksistä. Hakettamalla saat risuista parhaan hyödyn.

Jäivätkö puutarhakalusteet syksyllä huoltamatta? Tee se nyt.

Pyyhi polyrottinki- ja polystyreenikalusteet kostealla rievulla ja pese alumiini- ja teräskalusteet miedolla pesuainevedellä. Kovapuiset kalusteet vaativat vähän enemmän työtä. Pese pelkällä vedellä tai kidesoodavedellä, mutta jos puussa on hometta, pese Klorite-vedellä. Hankalimmat tahrat saat pois hiomapaperilla. Sivele täysin kuiva pinta sopivalla puuöljyllä. Tiikkikalusteet voit jättää öljyämättä, jos harmaa patina miellyttää silmää. Kiristä lopuksi myös kaikki ruuvit.

Varjolilja ja polkuhaarikko

Kevät on myös monivuotisten, talvenkestävien liljojen istutusaikaa.Varjolilja on hieno perinnekasvi, joka kukkii heinä-elokuussa. Keväällä istutettavat kukkasipulit ja -mukulat kukkivat keskikesästä alkaen syksyyn asti. Tuoksumiekka, ruostekukka, tarhadaalia, freesia ja kellohyasintti tarvitsevat 3–4 viikon esikasvatuksen. Myös gladioluksia kannattaa esikasvattaa, mutta osan mukuloista voit istuttaa suoraan ulos touko-kesäkuussa.

 

Polkuhaarikko on sammalmainen, valkokukkainen pikkuperenna, jota istutetaan maanpeitteeksi, laattojen saumoihin ja jopa haudoille vihreäksi matoksi. Taimen voit ostaa ikkunalle jo varhain keväällä puutarhaliikkeestä ja jakaa sitä Pienet lokerikkotaimet ovat edullisia, niitä myy netissä esimerkiksi Puutarha Aurin gontähti, auringontahti.com. Siemenestäkin pääsee alkuun, hyotykasviyhdistys.fi.

Kevään puutarhamessut

saavuttavat pohjoisen samaan tahtiin kuin kevätkin. Vielä ehtii:

21.–22.4. Pohjanmaan suurmessut, Botniahalli, Vaasa. Myös piha- ja puutarhaosastot.

20.–22.4. Pihapiiri-messut Lahden Messukeskus

4. –6.5 KESÄPIHA 2012 Ouluhalli, Oulu. Ainoat alan messut Pohjois-Suomessa.

Idea

Vauhtia itämiseen. Esi-idätys sopii ruusupavuille ja monille muillekin siemenille. Laita siemenet talouspaperin väliin lautaselle, pidä kosteana ja peitä tuorekelmulla. Tuuleta ja tarkkaile. Kun kasvu on vauhdissa, siirrä siemenet taimiruukkuihin.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kevät