Sinikan vihervinkit kesäkuu 2012 – Tarinoita ja yllätyksiä

Piha

Pihapuutarhan työt ja tapahtumat seuraavat toisiaan tutussa järjestyksessä, mutta tahdin määräävät paitsi kuun vaiheet, säät ja ilmat, myös kesän kekkerit ja lomareissut. Hyvä piha sietää poissaolot ja kohenee pikkutoimilla nopeasti juhlakuntoon.Puutarhaelämää ympäri vuoden. Hortonomi Sinikka Neuvosen parhaat vinkit.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Puutarhakasvien ehdottomia ykkösiä ovat mielestäni ne, joihin liittyy jokin tarina, muisto tai yllätys. Ne voivat olla sukupaikan perinneperennoja tai matkamuistosiemenestä kasvatettuja kesäkukkia. Kiehtovia ovat myös historialliset lajikkeet, kuten kotimainen rautatienomenapuu, Malus ’Hyvingiensis’. Sen yli 130-vuotisesta historiasta voi lukea vaikkapa Suomen Rautatiemuseon Ajankohtaistasivuilta, www.rautatie.org.

Rakastan myös yllätyskasveja. Muutama vuosi sitten kummastelin juhannuksen aikoihin kompostikasasta ryminällä nousevaa rotevaa ihmekasvia. Kun se lopulta ryhtyi venyttämään kukkavarttaan, tajusin että kasvihan on kermesmarja, Phytolacca americana. Vuodesta toiseen se nousee samoilta sijoilta, mutta vieläkään en ole keksinyt, mistä se on kotoisin. Olisiko se siementänyt taannoin taskuun liettualaisessa kasvitieteellisessä puutarhassa? Vai yritänkö vielä puristaa tunnustuksen joltakin ystäväpiirin plant hunterilta?

Upeat rodot

Alppiruusut viettävät juhlaviikkoja kesäkuussa. Tyrmäävää kukintaa onkin luvassa, sillä viime kesän säät suosivat kukkasilmujen kehitystä. Uuden alppiruusun istuttajalla on nykyään valinnan varaa. Tuotannossa on jo 17 kaunista kotimaista ja supisuomalaisittain nimettyä lajiketta, kuten ’Pekka’, ’Eino’ ja ’Kullervo’. Kestävimmät lajikkeet selviytyvät V vyöhykkeellä saakka, joten enää on turha puhua harvojen oikeudesta näihin herkkuihin. Istuta happamaan maahan, huolehdi kastelusta keväästä syksyyn ja istuta juuristoalueen suojaksi jokin sinnikäs peittoperenna, niin rodot viihtyvät.

Kuparia nilviäisille

Etanoiden ja kotiloiden invaasio harmittaa kotipuutarhureita, sillä näille nilviäisille mikään vihreä ei ole pyhää puutarhassa. Lupaava uutuus markkinoilla on Etanasulkumatto, josta on hyviä kokemuksia maailmalta. Keinokuituiseen katekankaaseen on sekoitettu kuparia, jonka haju on etanoista erityisen karkottavaa. Aine ei liukene maahan eikä ole haitaksi muille eläimille tai ihmisille. Matto on UV-suojattua, sen voi käyttää uudelleen ja siitä voi leikata kappaleita ruukkujen alle, riviväleihin ja kohopenkkien reunuksiin. 1×5 metrin matto maksaa noin 6 euroa, sitä on saatavana puutarhaliikkeissä ja maahantuoja on Hortex Oy.

Parsa on monivuotinen herkkuvihannes, jonka satokausi kestää toukokuulta juhannukseen. Vihreän parsan kasvattaminen on helppoa, kunhan kuohkeaa ja ravinteikasta multaa on puoli metriä paksulti.

Parsaviikkojen jälkeen

Sadonkorjuun jälkeen parsat saavat loppukesän lomaa. Varret saavat kasvaa ja kerätä voimaa juuristoon. Kasvit pysyvät hienosti ruodussa, kun tuet ne muutamilla kepeillä. Kastele penkkiä muutaman kerran nokkosvedellä ja kata maanpinta ruohosilpulla. Anna syksyllä ripaus kalkkia, levitä kerros kompostimultaa maanpintaan ja jätä alas leikatut varret suojaamaan penkkiä, niin uuden kevään satokin on taattu.

Terassi hienoksi

Kestopuinen terassi on sangen pitkäikäinen ja kestävä rakennelma, mutta hoidotta sekään ei säily siistinä. Tarpeen mukaan ja erityisesti pihajuhlien alla se on hyvä pestä kunnolla. Pese mieluiten urien suuntaisesti, käytä harjaa ja pinttymiin mietoa pesuainetta, jonka huuhtelet pois. Painepesurin kova suihku ei ole hyväksi puupinnalle, joten vältä sitä. Jos pinta jää ikävän kirjavaksi, käsittele terassi esimerkiksi sävytetyllä puunsuoja-aineella.

Iso ukonkello. Valkeat kukat ovat kesäyön kaunistus. Monilla tutuilla, värikkäillä, perennoilla on myös valkokukkaisia lajikkeita. Kuvassa isoukonkello ’Alba’, joka kukkii heinäkuun alussa.

Ihanat kellot

Kesäiltojen hämypuutarhan tähtiä ovat hohtavat, valkeat ja pastellisävyiset kukat. Valkea isoukonkello, Campanula latifolia var. macrantha, levittäytyy helposti metsänreunan luonnonkukkamaahan. Anna sen kylväytyä sinne vapaasti, mutta jos kasvatat kelloa kukkapenkissä, leikkaa kuivat kukinnot pois ennen kuin se siementää.

Kaunista kulhoon

Pensasruusujen kukinta alkaa juhannuksen tienoissa, ja silloin on hauska ottaa sieltä täältä vähän näytteitä sisällekin. Olohuoneen pöydällä tai vaikka kylpyhuoneessa kukat kelluvat vedessä kauniissa kulhossa. Suviruusu, juhannusruusu ja mökinruusu kukkivat pensasruusujen etujoukoissa.

Vedessä kelluvat kukat vievät ajatukset itämaisiin puutarhoihin. Kaikenlaiset kukat ovat kauniita vedessä, toiset kestävät pidempään, jokin vain päivän. Jos haluat kukat pystyasentoon, kiinnitä varteen pieni paino.

Kierrättäjän kivet

Pihan sisustuksessa kierrätys on kunniassa. Monenlainen vanha materiaali sopii hienosti uuteen käyttöön. Purkupuu, vanhat tiilet, patinoituneet liuskekivet ja harmaat betonilaatat muuttuvat aarteiksi kätevän pihanlaittajan käsissä. Vanhasta pihapiiristä saattaa löytyä neliömetreittäin routinutta, harmaata betonilaatoitusta suoraan 70-luvulta. Kaiva laatat ylös, hinkkaa puhtaaksi ja lado ryhdikkääksi reunukseksi kukkapenkille. Siinä on helppo kulkea ja ajaa ruohonleikkurilla reunat siistiksi.

Avoimet Puutarhat

Elokuun 19. päivänä vietetään valtakunnassa ensimmäistä Avointen Puutarhojen teemapäivää. Päivän aikana on mahdollista vierailla erilaisissa puutarhoissa ympäri maata. Mukana on mökkipihoja, palstoja, tavallisia ja upeita kotipihoja, puistoja, kauppapuutarhoja jne. Lisätietoa tapahtumasta ja myös ohjeet ilmoittautumisesta leikkiin mukaan löytyy osoitteesta avoimetpuutarhat.fi

Idea

Kevyt kesäseinä. Helpon köynnössäleikön kärhöille tai kesäköynnöksille kokoat nippusiteiden avulla jäykistä bambukepeistä tai betoniraudoitusverkosta. Pystytä tilanjakajaksi, näkösuojaksi tai pihajuhlien kulisseiksi.

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

piha puutarha terassi vihervinkit vinkki


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: