Sinikan vihervinkit: Täyteen vauhtiin!
Lumi peittää vielä puutarhan talven jäljiltä, mutta kasvihuoneesta on jo hyvä haaveilla. Tutki markkinoita tai kaivele kirjoista nikkariohjeita. Huhtikuun lopulla kevätkiireet ovatkin jo täydessä vauhdissa.
• Ikivanhat omenapuut saattavat yhä kukkia ihanasti ja tuuhettua kesäksi, vaikka ne talviasussaan olisivat surkean näköisiä. Kuivia oksia, lahoja oksatappeja, repeämiä ja kuorivaurioita voi olla enemmän kuin tervettä kasvua. Vaikka et tietäisi mitään omenapuiden leikkauksesta, jotain voit sentään tehdä. Sahaa kuivat oksat ja oksatapit, siisti ja silota vauriopaikat. Tiheään latvaan saat valoa ja ilmaa, kun poistat jonkin väärään suuntaan pyrkivän haaran. Harjaa vielä kuorirosot ja jäkälät rungoilta ja tee varhaiskevätruiskutus.
• Lumien väistyttyä on aika leikata marjapensaat. Mustaherukkapensaaseen voit jättää 20–25 eri-ikäistä, tervettä oksaa, punaherukkaan noin 20. Leikkaa oksat tyveä myöten. Tarkista versot, ja jos äkämäpunkkien saastuttamia pyöreitä silmuja näkyy, nypi ne pois ja polta.
• Keväällä istutettavat sipulit, mukulat ja juurakot kannattaa yleensä esikasvattaa, jotta ne ehtivät kunnolla kukkia ulkona puutarhassa. Oranssinpunainen ruostekukka (Crocosmia x crocosmiiflora) kukkii runsaasti ja pitkään elo-syyskuussa, jos istutat mukulat ruukkuihin huhtikuussa ja versotat viileässä, valoisassa varastossa. Istuta ulos toukokuussa.
VIHERV-2-SLA0206
• Kesäkukkien kylvöaikataulujakin kannattaa hiukan suunnitella. Kylvä pikimmiten petunia, ahkeraliisa, koristetupakka, koruköynnös ja isosamettikukka. Huhtikuun alussa ovat vuorossa tarhadaalia, leijonankita ja tsinnia sekä kuun puolivälissä huovinkukka, lobelia, peikonkakkara ja ryhmäsamettikukka. Kylvä pääsiäisen jälkeen nukenkaulus ja huhtikuun viimeisellä viikolla apinankukka, koristekaali ja tuoksuherne.
VIHERV-3-SLA0206
• Tämän vuoden nimikkovihannes, parsakaali, voi olla myös purppuranpunainen, kuten ’Purple Sprouting’ -lajike. Punainen onkin koristeellinen kasvimaalla, mutta ei pidä pettyä keittiössä, kun se kypsennettäessä muuttuu tummanvihreäksi. Voit kasvattaa parsakaalin taimet sisällä tai kasvihuoneessa huhtikuun lopulta lähtien tai etelässä kylvää suoraan ulos toukokuun lopulla. Parsakaali antaa maukasta pikkuruista jälkisatoa jopa marraskuulle.
• Kaikenlaiset heinäkasvit ovat mainio lisä ruukkupuutarhaan ja kukkaryhmiin. 1,5 metriä korkea helmikkä, 2-metrinen pampaheinä ja 2–3-metrinen elefanttiheinä ovat monivuotisia. Kaunis yksivuotinen koristemaissi, jonka lehdissä on vihreän lisäksi punaista ja valkeaa, on melko uusi kasvimaailman tulokas. Kylvä heinät sisälle huhtikuun lopulla.
VIHERV-1-SLA0206
Hortonomi Sinikka Neuvonen hoitaa puu- ja hyötytarhaansa ja neuvoo Suomelan lukijoita ajankohtaisissa viherasioissa. Hän on myös kirjoittanut ja suomentanut useita puutarhakirjoja.