Sinikan vihervinkit: kevätkiireet alkavat
Kevättalvi tietää mukavia kiireitä taimikasvattajalle, hedelmäpuiden ja marjapensaiden leikkaajalle, viljelysten ja pihapuutarhan suunnittelijalle.
Teksti Sinikka Neuvonen

Hortonomi Sinikka Neuvonen hoitaa puu- ja hyötytarhaansa ja neuvoo Suomelan lukijoita ajankohtaisissa viherasioissa. Hän on myös kirjoittanut ja suomentanut useita puutarhakirjoja

1. Kotimaiset kasvikset ry ja Puutarhaliitto valitsivat tämän vuoden vihannekseksi paprikoiden laajan suvun. Jos haluat kasvattaa mietoja ja mehukkaita vihannespaprikoita tai kokeilla maailman tulisinta Habanero-paprikaa siemenestä alkaen, kylvä maaliskuussa. Matalat, pensasmaiset lajikkeet mahtuvat kasvamaan ikkunalla koko kesän ja jopa vuodesta toiseen .

2. Kevään ensimmäiset sipulikukat puskevat pintaan jo maaliskuussa seinänvierillä ja pälvipaikoilla. Lumikelloilla on joskus niin kiire, että ne aloittavat kukintansa jo lumikuoren alla. Helpota vähän lumen sulamista vaikka tuhkalla. Kastele, jos paikka on keväällä kuiva.

3. Puutarhan työkalujen pitää olla valmiina käyttöön tuota pikaa. Vasta-alkajan vajaan kannattaa hankkia järkeviä perusvälineitä: kevääksi oksa- ja raivaussakset, ehkä oksasaha ja lehtiharava. Maan sulaessa alkavat multahommat, ja silloin on käyttöä puutarhaharavalle, leveäteräiselle puutarhalapiolle, pistolapiolle, kääntötalikolle ja pienelle istutuslapiolle. Kesän hoitotöihin tarvitset pitkävartisen haran, lyhytvartisen möyhentimen ja kastelukannun. Ilman kottikärryjä et pitkälle pärjää, ja käyttöä on myös puutarhaletkulle.

4. Pensasleikkausten oikea aika on varhain keväällä, kun lumi on häipynyt pensaiden tyveltä. Ränsistyneet tai liian suureksi kasvaneet pensaat on helpointa leikata kerralla mataliksi. Kaikille lajeille se ei sovi, mutta voit tehdä sen happomarjoille, kurtturuusulle, tuoksuvatukalle, pajuille, pihlaja-angervolle ja lumimarjalle. Myös pensashanhikki, virpiangervo ja norjan-angervo sietävät alasleikkauksen muutaman vuoden välein, jos se tuntuu tarpeelliselta.

5. Suloisten orvokkien suosiolle ei näy rajaa. Kasvi sietää kylmää ja nousee raikkaana kuuraisen aamun tai räntäsateen jälkeen. Voit siis huoletta hankkia samettisilmät jo ennen vappua. Varmista ostaessasi, että taimet ovat terhakoita, että ne eivät ole päässeet kuivumaan ja että niissä on paljon nuppuja.

6. Huhtikuun puoliväli on hyvä aika kylvää yrttejä. Pistä alulle basilikat, ryytisalvia, iisoppi ja sitruunamelissa. Saat taimia helposti yllin kyllin, jos sovit työnjaosta ystävien kanssa.

7. Omenapuut ansaitsevat varhaiskevätruiskutuksen, sillä kuoren rosoissa ja silmujen tyvessä talvehtii kirvojen, kemppien ja punkkien munia. Jos nyt nitistät niistä valtaosan, puut säästyvät kesällä tuholaistaakalta. Hanki paineruisku tai lainaa tehokas moottoriruisku. Ruiskuta huhtikuun lopun tyynenä päivänä, kun lämpöä on yli 7 astetta. Käsittele orapihlaja-aitakin, niin pääset pöllähtelevistä kemppilaumoista. Parafiinivalmisteita ovat Sun 7 E Kevätruiskute, Promanal ja Neko Kevätruiskute. Kemiran Kevätruiskute on mineraali-öljypohjainen.

Idea:
Hyville, vahvoille tukikepeille on käyttöä puutarhassa. Kun leikkaat matalaksi pihan pihlaja-angervoja tai nuorennat syreenejä tai mitä tahansa sopivan suoraversoisia pensaita, karsi niistä samantien 70-80 sentin keppejä, pistä punttiin ja talteen. Niistä on kesällä helppo pujotella ristikkoaitaa hernemaalle tai tukea liljan hentoa vartta pystyyn.