Naistenpäivä on mainio kukkapäivä

Itänaapurissa vietetään kansainvälistä naistenpäivää maaliskuun kahdeksantena päivänä  perinpohjaisesti: silloin on vapaata töistä ja naiset saavat osakseen paljon huomiota, kukkia ja pikku lahjoja. Pohjimmiltaan naistenpäivään kuuluu kaikenlaisen kaupallisuuden ja hemmottelun ohella vahvasti myös yhteiskunnallinen pohjavire ja huomion kiinnittäminen sukupuolten väliseen tasa-arvoon. Suomessa naistenpäivän innokkaita puolestapuhujia ovat kukkakauppiaat, joiden mielestä tänä päivänä on hyvä syy ostaa kukkia vaimolle tai naisystävälle.

Vuoden mittaan on monia muitakin tärkeitä kukkapäiviä. Kauppapuutarhaliiton muhkealla www.kukkainfo.fi -kampanjasivustolla esitellään kunkin kuukauden ajankohtainen kukka ja annetaan kaikenlaista mielenkiintoista kukkatietoutta. Narsissi ja muut sipulikukat ovat maaliskuun kukkia.

Vaihda kukkien multa säännöllisesti
 

Hyvää ja puhdasta multaa

Luonnonvalon lisääntyessä huonekasvit näyttävät villiintyvän kasvuun. Maaliskuussa on oikea aika huoltaa ne perusteellisesti, puhdistaa pölystä, leikata ja vaihtaa mullat niille, joille se on tarpeen. Kasvit sietävät nyt käsittelyä ja uudistuvat nopeasti. Jos kukkamullan laatu askarruttaa, jos pelkäät saavasi liian herkästi kuivuvaa tai tiivistyvää taikka muuten huonolaatuista, voit myös sekoitella oman puhtaan kukkamullan tällä reseptillä: kolmannes hiekkaa, kolmannes turvetta ja kolmannes kukkamultaa. Jos olet kovin reilukätinen kastelija, turvaa juuriston terveys lisäämällä joukkoon vielä hieman kevytsoraa tai perliittiä.

Mullan mukana tulee kodin kukkiin joskus harmillisia harsosääskiä. Niiden lentelyyn on syytä puuttua ajoissa ainakin silloin, jos kasvatat ikkunalla myös kukkien ja vihannesten taimia. Pienen kärpäsen näköiset aikuiset sääsket syövät levää tai hometta pintamullasta eivätkä vahingoita kasveja. Ne kuitenkin munivat mullan pintakerroksiin ja toukat haittaavat taimien kasvua nakertamalla hentoisia hiusjuuria. Pidä ruukkumullan pinta kuivana parin sentin syvyydeltä, torju lentelevät sääsket kärpässumutteella ja toukat 2–3 -prosenttisella mäntysuopaliuoksella, jolla kastelet mullan kaksi tai kolme kertaa viikon välein.

Tarkista kierrätysneuvot!

Kuten kaikkia muitakin käyttöohjeita, myös kierrätysohjeita on hyvä kertailla silloin tällöin. Tärkeää on myös turvata viimeiseen tietoon ja olla selvillä oman kunnan käytännöistä. Mikä muovi kelpaa kierrätykseen, mihin pistän alumiinifoliolla vuoratut mehutölkit tai rikki menneet energiansäästölamput? Mitä on risujäte ja mihin sen voi keväällä maksutta viedä? Jos kotona ei ole käsillä tuoretta oman kunnan ohjeistoa, sellaisen löytää netistä. Yleisluontoiset ohjeet, kuntien jätelaitokset ohjeineen ja omaa kotia lähimpänä sijaitsevat jätepisteet löytyvät Jätelaitosyhdistyksen sivuilta www.kierratys.info.

Kukkaruukku pyörille

Idea – laita kukkaruukku pyörille

Suurten huonekasvien ja painavien ruukkujen liikuttelu on työlästä, ellei ruukun alla ole pyöriä. Pyörillä varustettuja alustoja on myynnissä, mutta itsekin sellaisen voi helposti nikkaroida. Pyöriä saa rautakaupasta ja sellaiset kannattaa ottaa talteen myös poistettavista kodin kalusteista. Erilaiset levyt ja rimoista tehdyt tasot käyvät alustaksi. Pienet pyörät voivat tehdä jälkiä pehmeään puulattiaan, joten valitse riittävän leveät. Alustat ovat verrattomia myös ulkona ruukkupuutarhassa.