MAINOS

Sinikan vihervinkit maaliskuu 2011 – tästä se kevät alkaa!

Piha

Kevätauringon alkaessa pikkuhiljaa lämmittää on hyvä suojata pienet havupuut. Ensimmäiset kylvöt ovat pian paikallaan. Gerberat ovat nyt minejä. Innostu idätyksestä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Ensimmäiset kylvöt ovat pian paikallaan. Jos omistat valoisat kasvatustilat, pistä purjot ja sellerit, tomaatit ja paprikat itämään jo 10.–20. maaliskuuta. Kasvivaloista on varhaisille taimille iso hyöty, ja markkinoilla alkaa olla jo myös tehokkaita LED-kasvivalaisimia.

 

Pidä jo kiirettä pikku havupuiden suojauksessa. Notkea varjostusverkko on helppo levittää pensasryhmän yli ja kaunis juuttikangas sopii hienosti yksittäisille katajille ja kartiovalkokuusille, jotka niin herkästi ottavat siipeensä paahteesta.

Kellarissa juurtuvat sipulikukat venyttävät itujaan. Nosta ruukkuja maaliskuun lopulta lähtien valoisaan ja viileään paikkaan ja ulos kuistillekin, mutta siirrä yöksi sisälle.

 


 

Gerberat ovat nyt minejä

Soma minigerbera näyttää aivan siltä kuin se olisi napattu suoraan satukirjasta: niin säännöllisen kaunis se on. Hyvä paikka ruukkukukalle on istumatyöläisen työpöydällä. Kukassa on mukava lepuuttaa ajatuksiaan ja imeä puhtia sen namuisista väreistä.

Trooppisen gerberan tappaminen ei ole temppu eikä mikään, mutta sen voi myös saada säilymään kauniina viikkokausia – jopa vuosia. Valoisa paikka on tärkeä.

Kastelun on oltava melko runsasta, mutta mullan täytyy kuivahtaa kevyesti kasteluiden välillä. Parasta on kastella huoneenlämpöisellä vedellä aluslautaselle. Joka kolmannella kerralla vettä on hyvä terästää lannoitteella. Kukinta vain yltyy kun poistat kuihtuvat kukat ja kellastuvat lehdet sitä mukaa kun niitä ilmaantuu. Tiiviin ruusukkeen keskeltä valoon ponnistelevia nuppuja on hyvä auttaa poistamalla tieltä liikoja lehtiä.

 


 

Idätys: ituhippien peruspuuhaa

Löysin kaapin perältä sarviapilan siemenpussin pohjat ja innostuin taas idätyksestä. Näin käy aina talvisin. Laitoin siemenet yöksi veteen likoamaan ja nostin purkin tiskikaappiin itämään. Puolessatoista vuorokaudessa melkein joka siemenestä oli työntynyt tanakka sirkkajuuri ja 3-4 vuorokaudessa purkki alkoi olla laitojaan myöten täynnä syötävää.

Idätys on talviviljelyn kuningaslaji, johon kannattaa perehtyä. Se on helppo ja halpa keino tuottaa merkittäviä määriä terveellistä ruokaa. Eikä tarvita kasvivaloja tai muita erikoisvälineitä, vaikka niitäkin on kaupan. Kokemuksesta voin nyt sanoa, että ainakin sarviapilan siementen itävyys säilyy pitkään. Näiden siementen Parasta ennen -päiväys näyttää menneen umpeen 15 vuotta sitten!

 


 

Idea: Rahapuu poikimaan

Ruukuta ystävälle muutamia rahapuun alkuja pikku ruukkuun ja laita pohjalle kolikko. Uudelleen ruukuttaessaan saa sitten miettiä, että mistä se nimi mahtaa juontaa! 

Sinikka Neuvonen on Suomelan viherexpertti. 

Lähetä kysymyksesi Sinikalle www.suomela.fi/ekspertit 


Betty-puutarhahansikkaat ja työkaluvyö, Nelson Dot -sarjasta.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

aita aste ilma kangas kastella kasvi kellari kevät