Sinikan vihervinkit maaliskuulle – ajatukset kevääseen!

Piha

Nyt alkaa lähtölaskenta puutarhakauteen, kun taimikasvatustyöt kutsuvat.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Maaliskuun puolivälin jälkeen on parasta aloittaa taimikasvatustyöt, jos aikoo itse viljellä alusta lähtien paprikat, tomaatit, purjot ja sellerit. Oman kokemukseni mukaan purjon taimia harvoin on liikaa eivätkä ne vie mahdottomasti tilaa ikkunaviljelyksillä tai kasvimaalla kesällä. Mutta mitä tehdä sadoilla sellerin tai noin tuhannella tupakan sirkkataimella, jotka nousevat reippaasti kaikki, vaikka ripottelin näitä nanoluokan siemeniä multaan entistäkin varovaisemmin? Sydän on taas pakko kovettaa, kun koulinnan hetki koittaa.

Virginiantupakka (Nicotiana tabacum) on komea koristekasvi.

Koristekasveja silmäniloksi.

Tupakka on myrkkyä ruumiille, mutta iloa silmälle. Virginiantupakka on juuri se tupakkalaji, jonka lehdistä maailmalla kääritään sikarit ja muutkin tupakkatuotteet. Se on myös komea koristekasvi, joka loppukesään mennessä venyttää kolmemetrisen varren, kasvattaa jättilehdet, kukkii suloisen vaaleanpunaisena – ja kypsyttää taas tuhatmäärin uusia, innolla itäviä siemeniä.

Suojaa kätesi työkasineillä. Kuva Nelson Garden.

Kädet kiittävät.

Lämpimät ja notkeat työ käsineet ovat puunleikkaajan ja kevättalven pihapuuhailijan iso ilo. Kun multa sulaa ja päästään kasvimaan laittoon ja kukkapenkkien kuokintaan, niin silloin joustavat, lateksilla tai polyuretaanilla kosteutta pitäviksi käsitellyt käsineet ovat ihanat. Kokeile käsineitä käteen, jotta löydät itselle sopivat. Kylmiin ja kosteisiin töihin voit hankkia niin isot, että alle mahtuvat villasormikkaat. Suosi pesunkestäviä, sillä näissä töissä roiskuu.

 

Kevään korvalla

  • On aika istuttaa ruukkuihin kevään mukulat: begoniat, gloksiniat ja onnenkäenkaalit sekä torpankukan käpymäiset juurakot. Herättele mukulat liottamalla niitä yön yli vedessä.
  • Katsasta omenapuut ja poista tarpeen mukaan muutamia hankalasti kasvavia haaroja. Älä jätä oksatappeja, mutta säästä oksan tyvessä oleva paksunnos eli oksakaulus.
  • Kun lumi väistyy, leikkaa täysikasvuiset herukkapensaat. Poista vanhimpia, liian hentoja ja tiheässä kasvavia versoja niin, että punaisiin jää noin 20 ja mustiin 20–25 vahvaa versoa.
  • Jos aloitat valkosipulin viljelyn alusta lähtien, hanki istukassipulit jo maaliskuussa ja pistä ne kuukaudeksi jääkaappiin. Tämän kasvua edistävän kylmäkäsittelyn jälkeen voit vielä esikasvattaa kynsiä turvepoteissa siihen asti, kunnes kasvimaa on kunnostettu.

Idea

Versoja pukkaa. Juuresten kasvutahto ei sammu kellarissakaan, vaan pikemminkin kiihtyy kevättä kohti. Leikkaa reilut kantapalat, asettele ne vadille huoneenlämpöön ja valoon. Pidä vettä astian pohjalla. Saat pian tuoretta silppua salaatteihin ja keiton pinnalle.

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

Ei liitettyjä avainsanoja.