MAINOS

Sinikan vihervinkit, marras-joulukuu 2011 – Juhlien aikaa

Piha

Loppu vuosi on juhlien aikaa. Suojaa puut tuholaisilta. Ruoki lintuja oikein. Ratkaisuja lahjahuoliin.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Loppuvuoteen on kasaantunut joulun lisäksi monta muutakin komeaa juhlaa, joista olisi syytä pitää ääntä vähän enemmänkin. Kekri ja itsenäisyyspäivä ovat mielestäni pahasti aliarvostettuja perheen iloisen yhteen kokoontumisen ja ystäväpiirin jälleennäkemisen juhlapäiviä.  Ja nehän ovat myös mitä parhaita suomalaisia syömäjuhlia, nyt on sadonkorjuun ja lähiruoan kulta-aika!

Meikäläisiä ruokaperinteitä kunnioittava moderni kekrin menuehdotus saattaa sisältää mustaamakkaa ja palvilammasta, mutta ennen kaikkea myös hirveä ja poroa, viljaa, perunaa, juureksia, kaalia, sieniä ja marjoja, oman maan ja metsän arvokkaita antimia.

Miksi muutenkaan synkistellä pyhäinpäivänä, ulkonahan on tarpeeksi pimeää ja musta maa imee tehot katuvaloistakin! Vainajia voi muistella myös hilpeällä porukalla, meheviä juttuja kertoillen. Kynttilän heille voi sytyttää myös sohvapöydälle tai puutarhaan.

 

Joulupussin voi kietaista käden käänteessä, sisältö on vapaa.

Lahjahuolia?

Viemisiksi, tuomisiksi tai vastalahjaksi joulukukan tuojalle on kiva antaa loppuvuoden sadonkorjuuhenkinen pussukka, joka syntyy käden käänteessä.  Ruskean paperipussin voi teippailla vaikka rypistyneestä pakkauspaperista. Siteeksi voi kietoa millaisen nauhan vain, mutta runsas niinirusetti on paras. Ja pussin täytteeksi kullankeltaisia ruokasipuleita ja muutama valkosipuli, kimppu tuoretta timjamia vaikka lumen alta ja muutama kynttilä.

Niini on muuten perinteikäs kuituaines, jota saadaan niinipuun eli metsälehmuksen nilasta. Kivikaudella niinestä punottiin kalaverkkoja, ja vielä joku aika sitten sillä sidottiin kimput kukkakaupoissa, ennen kuin muovinauhat ja kimallukset syrjäyttivät sen. Onneksi kaunista luonnonniintä voi tänä päivänä taas ostaa pikkutarvikkeita pursuavista puutarhakaupoista.

Kartiovalkokuusi tahtoo kärähtää joka kevät, jollei sitä varjosteta.

Suojat ja kehikot.

Jänikset voivat kaluta nuoret omenapuut jo talven alkumetreillä, joten suojukset on viisasta laittaa jo marraskuussa. Samoilla ryhtymisillä olisi kovin hyödyllistä lyödä maahan valmiiksi kehikot kevättalven varjostuksia varten nuorille katajille ja muille aroille ainavihannoille pensaille. Maaliskuussa niiden varaan on helppo kiinnittää varjostusverkkoa tai juuttikangasta.

Evästä linnuille.

Kun maa jäätyy tai peittyy lumeen, on hyvä aika pistää linnuille ruokaa tarjolle. Ensimmäisinä ruoan puutteesta luonnosta kertovat pihapiiriin ilmestyvät mustarastaat ja sinitiaiset. Sijoita ruokintapaikka mieluiten 10 metrin päähän rakennuksesta, mutta pidä kiikarit aina käsillä, sillä ei voi koskaan tietää, kuka tule käymään. Tiesitkö, että talipallojen verkkopäällykset on poistettava ennen tarjolle panoa ja että ruokintapaikalla pitäisi olla myös hienoa hiekkaa saatavilla?

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Ei liitettyjä avainsanoja.