Siirry pääsisältöön

Sinikan vihervinkit: Ruusuista kesää

Piha

Sairaalassakin on kerran ruusunpiikki operoitu rystysestä. Mikä ihme siinä on, ettei muuten niin erinomaisten puutarhakäsineitten joukosta vieläkään löydy piikinkestäviä?

Piikkejä tai ei, pensasruusujen ihana kukinta alkaa kesäkuun puolivälin jälkeen ja kestää useimmilla lajeilla 2–4 viikkoa. Tarhakurtturuusut jatkavat kuitenkin lähes tauotta syksyyn saakka. Upea syyspuolen kukkija on esimerkiksi latvialainen ’Ritausma’, jolla on kerrannaiset, vaaleanpunaiset kukat.


’Tornedal’

Lapin puutarhoissa taas kasvaa yleisesti tornionlaaksonruusu, ’Tornedal’. Se on luonnonvaraisen metsäruusun kerrannaiskukkainen muunnos, ja sen kukkivat oksat ovat piikittömät.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Turvallisempaa torjuntaa

Monet harrastajapuutarhurit suhtautuvat hämmästyttävän kevyesti myrkyllisiin torjunta-aineisiin. Pakkausten perusteellisille suojautumisohjeillekin viitataan kintaalla. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto on aivan aiheellisesti huolestunut asiasta ja esittänyt lukuisia toimia asian korjaamiseksi. Aineet ovat haitallisia niin ruiskuttajalle kuin luonnolle, ja kuka takaa, etteivät ne vielä löydy pohjavedestä tai ravinnosta?

Pehmeät keinot ovat takuulla vähemmän haitallisia kuin kaupan myrkyt. Niitä voi käyttää toistamiseen ja usein, ne eivät maksa juuri mitään ja aineksetkin löytyvät kotinurkista.

Kitkeminen, kaivaminen ja maanpinnan kattaminen nujertavat rikat. Tuholaisille voi tarjota toistuvasti mäntysuopaa tai nokkosvettä, härmäsienelle ruokaöljyn ja veden seosta höystettynä tilkalla käsitiskiainetta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Idea:  Monimuotoisuutta puutarhaan

Säästä puutarhassa laho kanto, maapuu tai kuollut runko. Suojele puu, jossa kasvaa kaunis kääpä. Kiedo köynnökseen tai anna sammaloitua. Lahopuu tuo puutarhaan monimuotoisuutta.


Alppiruusu

Kukkien kesä

1. Kesäkuussa voit vielä kylvää kehäkukkaa, köynnöskrassia, neitoa, silkkiunikkoa, tuoksuresedaa, ruiskaunokkia ja pellavaa keittiökasvitarhaan ja perennaryhmien aukkoihin. Ne ehtivät kukkia syyskesällä.

2. Istuta kesäkukkien taimet ulos kesäkuun alkupuolella, kun hallayöt ovat ohi. Hallanarimpia ovat ahkeraliisa, revonhäntä, samettikukat, heliotrooppi ja torenia.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

3. Siirrä ulos huonekasvit, jotka viihtyvät viileässäkin, kuten agaavet, kaktukset, punasarja eli kliivia, tuonenkielo, traakkipuut ja sitrukset. Vie ruukut puolivarjoon matalalle alustalle tai laatan päälle ja nosta kiilojen varaan, jotta pohjareikä pysyy avoimena.

4. Kotimaisten alppiruusujen häikäisevä kukinta kestää kolmisen viikkoa kesäkuussa. Alppiruusut tarvitsevat kosteahkon, happaman ja kuohkean turve- tai multamaan. Paksu neulas- tai kuorikate suojaa pinnassa olevaa, matalaa juuristoa. Kukinnan jälkeen on hyvä lannoittaa alppiruusujen lannoitteella, se parantaa vuosiversojen kasvua.


Kliiviat puutarhassa

5. Levitä perennojen alustoille katetta maanpintaan. Laita mehikasveille parin sentin kerros soraa, isoille perennoille saman verran hienojakoista kuoriketta tai haketta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

6. Tue korkeat ja painavakukkaiset perennat, kuten ritarinkannukset ja pionit, leikkaa kukinnan jälkeen kukkavarret. Monet lajit kukkivat uudelleen alemmista sivuversoista.

7. Istuta uusia perennojen astiataimia milloin vain. Huolehdi kuivina kausina hyvin kastelusta. Jos joudut siirtämään kasvussa olevia perennoja, kaiva ne ylös isolla paakulla, poista osa lehdistä ja kastele siirron jälkeen hyvin. Laita vielä jotain varjostavaa suojaksi.

8. Nypi kuivat kukat pois kesäkukista ja jatka kastelulannoituksia loppuun asti. Leikkaa kukkineita versoja lyhyeksi, niin kukinta uusiutuu.

9. Komeat, pallomaiset ulkokrysanteemit tulevat kauppaan jo heinäkuussa. Kasvi kestää parhaiten kauniina, kun pidät sen valossa, kastelet säännöllisesti, lannoitat viikon välein ja nypit kuihtuneet kukat pois. Viileässä paikassa kukinta jatkuu pisimpään ja kasvi sietää myös pikkupakkasia. Sade ruskettaa kukat, joten paras paikka on katoksen suojassa.


Vuohenputki

Harrasta hortaa!

Vuohenputken valinta Vuoden 2011 yrtiksi on mainio veto Martoilta. Kasvihan on todellinen maanvaiva eteläsuomalaisissa puutarhoissa, ja moni yrittää päästä siitä kaikin keinoin eroon. Samalla se on kuitenkin kelpo villivihannes eli horta, kuten kreikkalaiset sanovat. Kevät ja alkukesä ovat vuohenputken satoaikaa, kun lehdet ovat pieniä, lehdykät supussa ja maku mieto. Ja uusia lehtiä pukkaa maasta kyllä kesälläkin, vaikka olisit kuvitellut juurineesi sen lopullisesti.

Villivihannesten satokausi jatkuu kaiken kesää. Tutustu näihin arvokkaisiin kasveihin ja hortaharrastukseen osoitteessa www.hortoilu.fi

Nokkonen, voikukka, maitohorsma, vadelma, poimulehti ja monet muut odottavat poimijaa. Voit valmistaa niistä kesäruokia ja kuivata terveelliseksi viherjauhoksi talven varalle.